DOCUMENTARE PE CORSO 2011


Dupa cum spuneam in urma cu ceva vreme, de marti incolo ne vom intalni la „Documentare pe Corso”, (de la ora 21.00 primul film), un eveniment initiat de Cultura in Miscare si organizat cu sprijinul Casei de Cultura Oradea. Intre 30 august si 4 septembrie, pe Corso-ul oradean (in zona bistro-ului Lactobar) veti avea ocazia sa vizionati cateva filme documentare premiate la diferite festivaluri europene de film documentar. Evenimentul este organizat sub egida festivalului internaţional de film documentar Cronograf – Chisinau.

Ultima zi a evenimentului este dedicata unui tur al cladirilor istorice din centrul orasului si unei proiectii despre arhitectura si patrimoniul arhitectural oradean. Aceasta zi este organizata cu ajutorul comunitatii on line din Oradea, comunitate formata din tineri care vor sa sprijine si sa promoveze imaginea orasului. Cei care doresc sa participe la turul ghidat al orasului sunt asteptati duminica, 4 septembrie, ora 9.00, la fostul Muzeu al Tarii Crisurilor. Imbracati si incaltati comod fiindca avem de umblat. De asemenea, fiindca au existat intrebari, o sa precizez ceea ce este mai mult decat evident: la proiectiile organizate, accesul este liber, adica sta jos cine vrea, cine doreste. In fata ecranului vor fi amplasate aproximativ 100 de scaune si 16 mese cu scaune. Atat cei care stau pe scaune cat si cei care stau la mese pot consuma de la Lactobar ce doresc, contra cost, evident. Pentru cei care nu doresc sa stea pe scaune ci la masa si vor o rezervare (tel: 0725-56-66-75), putem face asta la una dintre cele 8 mese desemnate in acest sens, contra unei consumatii minime de 50 de lei. restul locurilor se ocupa in ordinea sosirii.
Mai jos aveti o lista cu filmele care vor putea fi vizionate si cateva informatii despre fiecare dintre ele. Precizez ca ordinea este cea in care vor fi vizionate filmele, cate 2 in fiecare seara.

Bee Moldovan/ Albinele moldovenesti
Regie: Valeriu Sova, Sergiu Cumatrenco
Moldova, 2010, 57 min.
O familie de albine din Republica Moldova lucrează peste hotarele ţării, la fel ca personajele acestui film, care au pornit în căutarea nectarului la Paris…Bee Moldovan este povestea unor basarabeni plecaţi in Franta, la Paris. În paralel, se deruleaza viziunea unui prisăcar despre poporul din Republica Moldova, viziune care conturează, metaforic, situatia geopolitică a Moldovei la ora actuală …

On the road / Pe drum
Regie: Maciej Adamek
Polonia, 2005, 30 min.
Regizorul surprinde călătoria unui cuplu de vagabonzi, Josef şi Basia, în căutarea unui cămin. Totodată, filmul relevă lumea lor interioară, visele şi speranţele într-o viaţă mai bună.

Going for Green: Britain’s 2012 Dream
Documentar comisionat de Foreign and Commonwealth Office al Regatului Marii Britanii
Marea Britanie, 2011, 52 min.
Documentarul tratează subiectul construcţiei Parcului Olimpic din Londra pe baza principiilor de protejare a mediului şi de conservare a resurselor, combinând inovaţia şi creativitatea constructorilor britanici cu proiectul care vizează crearea unui parc de ultimă generaţie.

Journey of a Red fridge / Calatoria unui frigider rosu
Regie: Lucian Muntean, Nataša Stanković
Serbia, 2007, 52 min.
Călătoria unui frigider roşu spune extraordinara povestea unui baiat din Nepal care e nevoit să lucreze pentru a-şi plăti studiile. Hari Rai are 17 ani şi de 3 ani este hamal. El cară diverse lucruri de la o destinaţia la alta. Ultima sa muncă este de a căra un frigider roşu din vârful muntelui până în cel mai apropiat oraş. Regizorul îl însoţeşte pe Hari Rai în această călătorie descoperind viaţa acestuia, gândurile şi speranţele lui, precum şi peisajele fascinate ale munţilor Himalaya.

Beats of Freedom
Regie: Leszek Gnoinski, Wojciech Slota
Polonia, 2010, 75 min.
Beats of Freedom este o incursiune în istoria muzicii rock din Polonia, din perioada comunistă. Când toate aspectele vieţii erau controlate de regim, muzica rock devine un simbol al libertăţii. Filmul include imagini de la festivalul de la Jarocin, unicul din întregul bloc comunist, istoriile diverşilor muzicieni polonezi din acea perioadă si, cel mai important, muzica lor.

The Circle – A Portrait of a Demonstration / Cercul-portretul unei demonstraţii
Regie: Tereza Reichova
Cehia, 2009, 62 min.
17 noiembrie 2008, Litvinov, Republica Ceha. Demonstraţia Partidului Muncitorilor este urmată de o antidemonstraţie a populaţiei de etnie romă. În cele din urma, localnicii se alătură demonstranţilor de dreapta împotriva romilor. Regizoarea invită participanţii părţilor implicate să confrunte declaraţiile cu imaginile filmate, în speranţa clarificării adevărului.

Über Wasser / Despre apă
Regie: Udo Maurer
Austria, 2007, 82 min.
Fără ea nu există viață. Iar dacă e prea multă, produce catastrofe. Este vorba despre apă. Filmul regizorului austriac Udo Maurer explorează, într-o manieră artistică și captivantă, importanța existențială a apei, în secolul XXI, pentru locuitorii din Nairobi, Kazakhstan și Bangladeș. Filmul cucerește prin imagini deosebite, coloana sonoră singulară și mesaj.

I am a Monument to Myself / Sunt monumentul meu
Regie: Dmytro Tiazhlov
Ucraina, 2009, 58 min.
Personajul acestui film, Evgeny Hvatov, are o pasiune ciudată şi o misiune socială importantă. Din copilărie, Hvatov a fost fascinat de cimitire, iar ca adult a construit mai mult de 100 de monumente. Regizorul urmăreşte felul cum Hvatov ridică monumente soldaţilor germani ucişi în lupte, ca un semn al reconcilierii şi memorării istoriei.

Inokinya / Călugăriţa
Regie: Galina Adamovich
Belarus, 2010, 56 min.
Irina Denisova este una din personalităţile scenei muzicale din Minsk. După o serie de evenimente tragice, Irina îşi găseşte sensul vieţii în mănăstire, alături de Dumnezeu, devenind călugăriţă. Filmul surprinde noua viaţă a Irinei, trăirile ei, dar şi unica pasiune rămasă din viaţa precedentă – muzica.

Marcela / Marcela
Regie: Helena Trestikova
Cehia, 2006, 82 min.
Timp de 26 de ani, regizoarea Helena Trestikova a urmărit viaţa Marcelei, o femeie simplă din Cehia. Alături de Marcela, spectatorul trăieşte evenimentele tragice care îi marchează existenţa. După divorţ, moartea fiicei sale Ivanca şi o tentativă de suicid, Marcela îşi regăseşte puterea de a trăi pentru fiul său cu nevoi speciale.

Flavius Bunoiu

Cate putin din toate. Gasesti prin trecutul meu posturi de radio, televiziune, un pic de media tiparita si cultura, branding, copywriting si relatii publice.

CITESTE SI ALTE ARTICOLE

12 comentarii

 • Cristian Dragos
  31 august 2011 at 2:49 PM

  Felicitari pentru initiativa… ora difuzarii?

  • admin
   31 august 2011 at 5:57 PM

   21.scuze.o sa precizez in post

 • The Fan
  29 august 2011 at 11:26 AM

  Să nu se înțeleagă greșit, ar trebui specificat dacă aceea consumație minimă de 50 de lei se calculează pe persoană sau pe masă? Că nu e totuna… 😀

  • admin
   29 august 2011 at 11:28 AM

   pe masa

   • The Fan
    29 august 2011 at 11:45 AM

    Așa nu e mult. Deloc.

    • admin
     29 august 2011 at 5:33 PM

     asa zic si eu.scopul nu e banul ci oferirea unui alt fel de eveniment, mai stilat olecuta.sa speram ca va merge.

   • Mortu
    31 august 2011 at 12:08 AM

    pe măsa ?:))

    just messing with you :))

Comments are closed here.

Flavius Bunoiu

Flavius Bunoiu

Blog mi-am facut (in 2007) la insistentele unui prieten si l-am pastrat de curiozitate si din atasamentul cu care pastrez orice alte lucruri care imi umplu inutil sertarele. Imi place sa povestesc si sa fac oamenii sa rada. Mi-am pus problema, la un moment dat, daca trebuie sa il sterg sau nu. Am ajuns la concluzia ca, asa cum este, cu bune si cu rele, este evolutia (sau involutia) mea. Lucrurile scrise aici sunt pareri personale.

Urmareste-ma:

Cele mai citite

PPx