Oradea e o „scumpa”


Euforici fiind din cauza caderii guvernului PSD, s-ar putea sa fi trecut cu vederea stirea referitoare la noile taxe si la majorarea taxelor si impozitelor pe care municipalitatea oradeana o pregateste pentru anul viitor. Oradea noastra este o scumpa la figurat dar si la propriu iar noi, din lipsa de timp si de informare, tindem sa avem o perceptie gresita despre situatia reala a costului vietii. Asa ca m-am gandit sa fac o mica cercetare in care compar Oradea cu Clujul si Timisoara, orase cu care ne place mai mereu sa ne comparam.

Conform Institutului National de Statistica, la nivelul lunii iulie 2019, castigul salarial mediu net in Romania a fost 3119 lei. In clasamentul judetelor, dupa acest indicator, Judetul Bihor ocupa locul 39 din 42. Mai prost decat bihorenii sunt platiti doar cei din Teleorman (2451 lei), Harghita (2437 lei) si Vrancea (2418 lei).

  • Bihor, salariul mediu net: 2482 lei
  • Timis, salariul mediu net: 3116 lei
  • Cluj, salariul mediu net: 3498 lei

Acum, dupa ce stim cum stam cu veniturile, haideti sa vedem cum stam cu impozitele si taxele. Stam bine, in sensul ca, desi avem cele mai mici venituri comparativ cu cele doua orase analizate, oradenii platesc cele mai mari taxe si impozite, conform tabelului de mai jos care pune in balanta impozitele pe proprietatea rezidentiala.

Oradea

Cluj Napoca

Timisoara

Cladiri rezidentiale detinute de persoane fizice 0,118 % 0,1 % 0,08 %
Cladire nerezidentiale detinute de persoane fizice 0,7 % – 0,9% 0,2 % 0,6 %
Cladiri rezidentiale detinute de persoane juridice 0,3 % 0,1 % 0,08 %
Cladire nerezidentiale detinute de persoane juridice 1,15 % – 7,5% 1 % 1,3 %
Bonificatie pt. plata anticipata 4 % 10 % 10 %

Sa traducem: pentru un apartament care valoreaza 50 000 de euro, un oradean plateste impozit 277 lei, un clujean 235 de lei iar un timisorean 188 de lei. Chiar si la plata anticipata a impozitului, Primaria Oradea se dovedeste a fi cea mai zgarcita oferind o reducere de doar 4%, in comparatie cu Clujul sau Timisoara, unde bonusul este de 10%.

Later edit: am modificat cifrele de mai sus, calculasem pentru 50 000 de lei, nu euro.

Ei, dar ce “mare branza” este aceasta, ati putea spune, 100-200 de lei in plus fata de ceilalti. “Branza” este insa pe bani, dupa cum ne spune o vorba din batrani, iar “branza” de la Oradea costa mai mult. Daca aveti rabdarea necesara si curiozitatea sa comparati taxa cu taxa si impozit cu impozit situatiile din cele trei orase – Oradea, Cluj Napoca, Timisoara – veti constata ca oradenii platesc totul mai scump decat “fratii” lor care cumpara aceeasi branza dar pe bani mai putini, desi castiga mult mai mult. Am analizat si am comparat aproape toate taxele si, cu mici exceptii, Oradea este peste Cluj si Timisoara la costurile tuturor taxelor si impozitelor. Pana si taxa de divort pe cale administrativa e mai scumpa la Oradea desi nu stiu cu ce sau cat va poate ajuta aceasta informatie.

100 de lei la impozitul pe casa, 50 de lei la impozitul pe masina, 30 de lei la un certificat de atestare fiscala, inca 100 aici, 200 dincolo, facand un calcul sumar al taxelor si impozitelor, per total, oradeanul plateste anual cel putin cateva sute/mii de lei mai mult decat un clujean sau un timisorean.

De ce se intampla asta? Pentru ca se poate, este legal. Codul fiscal prevede niste limite intre care o administratie fiscala se poate “misca” precum si niste conditii de indexare, majorare, supraimpozitare, reducere sau scutire de taxe si impozite. Primaria Oradea a ales sa uzeze de toate cauzele de majorare si sa se situeze aproape de limita maxima de impozitare permisa de lege. In acelasi timp,  aplica toate metodele permise de lege pentru instituirea de noi taxe si este extrem de zgarcita cu bonificatiile sau scutirile. Obiectivul este clar: cat mai multi bani de la contribuabil.

As vrea sa nu va lasati pacaliti de discursurile care invoca tot felul de motive pentru actuala valoare a taxelor si impozitelor pe care le platiti si pentru continua lor crestere desi, e clar, am depasit orase in care se castiga mult mai bine decat la noi. Articolul 489 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal spune ca “Autoritatea deliberativă a administrației publice locale, la propunerea autorității executive, poate stabili cote adiționale la impozitele și taxele locale […]”.

“Poate”, nu “trebuie”, nu-i ameninta si nu-i obliga nimeni. 

Flavius Bunoiu

Cate putin din toate. Gasesti prin trecutul meu posturi de radio, televiziune, un pic de media tiparita si cultura, branding, copywriting si relatii publice.

CITESTE SI ALTE ARTICOLE

6 comentarii

  • Liviu
    15 octombrie 2019 at 6:16 PM

    Frumos articol, într-adevăr o fi adevărat cu taxele dar te rog sa faci și o comparație și cu atragerea de fonduri europene comparativ cu Cluj și Timișoara, după cum știm e nevoie de cofinanțare in aceste proiecte. Și mai este o vorba investește acuma să îți fie mai ușor mai tarziu. Cea ce cred eu e că ne îndreptăm spre modelul occidental in care în oraș or sa supravietuasca doar cei cu joburi bine plătite restul se muta sau se retrag la țară.

    • Flavius Bunoiu
      Flavius Bunoiu
      15 octombrie 2019 at 10:06 PM

      1.”O fi adevarat”? Am pus acolo link la hartii, informatiile sunt acolo. Doar ca nimeni nu se informeaza.
      2. Fondurile europene si progresul sunt cele doua axiome preferate in Oradea. Justifica tot: impozitele mari, taierea copacilor, exproprierile, pretul gigacaloriei, lipsa de finantare a culturii, absolut totul e justificabil prin sacrificiul pe care trebuie sa-l facem ca sa „absorbim” fonduri. Un fel de „ma bate dar macar aduce bani acasa si se poarta frumos cu copiii”.

  • Clonda Cezar
    14 octombrie 2019 at 9:48 PM

    Este adevarat.Ne gandim sa ne mutam
    din Oradea Despre
    risipirea banilor
    oradenilor nu am gasit nici macar o
    fraza.

    • Flavius Bunoiu
      Flavius Bunoiu
      14 octombrie 2019 at 10:02 PM

      Cum sunt risipiti banii?

  • Vasile Dumitriu
    13 octombrie 2019 at 9:56 AM

    Felicitări pentru articol Flavius!

Comments are closed here.

Flavius Bunoiu

Flavius Bunoiu

Blog mi-am facut (in 2007) la insistentele unui prieten si l-am pastrat de curiozitate si din atasamentul cu care pastrez orice alte lucruri care imi umplu inutil sertarele. Imi place sa povestesc si sa fac oamenii sa rada. Mi-am pus problema, la un moment dat, daca trebuie sa il sterg sau nu. Am ajuns la concluzia ca, asa cum este, cu bune si cu rele, este evolutia (sau involutia) mea. Lucrurile scrise aici sunt pareri personale.

Urmareste-ma:

Cele mai citite

IMI PLACE ALEXANDRINA

7 iulie 2007

THAT IS THE QUESTION

19 noiembrie 2009

PPx