Eroi si panicarzi
Sunt mai bine de doua saptamani de cand stau acasa. Am iesit doar pentru mancare si medicamente. Firma mea este oprita, colaboratorii acasa, lucram online cat si cum putem. Pana la finalul anului vom fi praf, cui ii mai arde de branding, comunicare, advertising pe vremea asta?
Partidul in care activez si-a intrerupt activitatea de precampanie, angajatii si voluntarii sunt acasa, toate sedintele si activitatile se desfasoara exclusiv online. Toate acestea din data de 9 martie. La momentul acela in Bihor erau zero cazuri coronavirus iar in Romania erau 15 cazuri. Niciun deces.
Ce au facut intre timp, in aceste doua saptamani, autoritatile locale si judetene?
PREFECTURA BIHOR
Este coordonatorul principal in judetul Bihor in contextul pandemiei coronavirus. Functia de prefect este ocupata prin decizie politica de Dumitru Tiplea (PNL) secondat de Horia Cartis (ex PNL) si Szabo Jozsef (UDMR). Prefectul are ghinionul de a-si fi inceput mandatul in conditiile de criza provocate de virusul Covid-19. Lipsa de experienta a acestuia a devenit evidenta inca de la finalul lunii februarie cand, intr-o interventie telefonica la un post national de televiziune, nu parea sa stie ca persoanele aflate in izolare la domiciliu nu au voie sa mearga la cumparaturi. In acest context, unele persoane cautate fie erau plecate in oras, fie nu erau gasite fiindca au fost notate adresele gresite. A fost nevoie de interventia ministrului de Interne Vela pentru a se clarifica acest aspect. Alt episoad de balbaiala al Prefecturii s-a consumat cand bihorenii au aflat de la secretarul de stat Raed Arafat si de pe Facebook ca in Oradea sunt persoane in carantina. Aceleasi persoane au reclamat apoi ca Centrul de Carantina este un dezastru, mizerabil si fara nicio dotare. Dupa ce initial a fost deplasat acolo un microbuz incarcat cu produse de curatenie si biocide, ulterior carantinatii au fost mutati intr-un hotel la costul de 50 euro/zi/persoana. Nici situatia celor care incalcau obligatia consemnului la domiciliu nu parea sa fie clara prefecturii pana nu demult, la sesizarea facuta in privinta acestora Prefectura raspunzand dupa mai bine de 24 h ca nu cade in competenta sa aceasta sesizare ci in sarcina DSP Bihor. Aceasta desi solicitase sa i se trimita sesizarea respectiva.
DIRECTIA DE SANATATE PUBLICA BIHOR
Institutia este condusa, din 2012, de Daniela Rahota (PSD). Si aceasta are ghinionul ca, dupa mai bine de 8 ani de mandat tihnit capatat politic intr-una din institutiile aproape invizibile ale statutului, sa se vada pusa acum in postura de a lua decizii vitale, rapide si competente pentru siguranta cetatenilor. Ca nu este pregatita pentru asa ceva si ca face fata cu greu provocarii o demonstreaza un interviu din luna februarie in care dansa aprecia ca nu trebuie sa ne facem nicio grija in privinta coronavirusului si ca posibilitatea declansarii unei pandemii este mica spre moderata. Asta in contextul in care trei muzicieni de la Filarmonica Oradea tocmai se intorsesera din China, din zona in care s-a declansat pandemia Covid-19. DSP Bihor s-a mai facut remarcata in aceasta perioada prin trimiterea medicilor de familie din Bihor sa verifice eventualele cazuri de coronavirus fara echipamente de protectie dar si fara a se preocupa de dotarea cabinetelor medicale de familie cu masti si alte materiale si produse necesare. Conform declaratiilor primarului, DSP nu a putut asigura nici macar permanenta cu medici in vama Bors, aceasta fiind realizata de primarie. Informatiile publice solicitate acestei institutii vin greu sau deloc, comunicarea si directia parand sa fie facuta mai degraba de Dorel Tirt, reprezentant al DSP Bihor.
CONSILIUL JUDETEAN BIHOR
Presedintele CJ Bihor – Pasztor Sandor (UDMR) – lipseste total din peisaj, singura sa comunicare publica fiind o poza cu flori din data de 8 martie. Oricum pagina sa publica de Facebook este inutila pentru majoritatea cetatenilor, comunicarea pe aceasta fiind exclusiv in limba maghiara. Domnul presedinte CJ („from Hungary” cum ii place sa se descrie), arata astfel ca nu este foarte preocupat de ce se intampla.
Vicepresedintele Traian Bodea (ALDE) este si el inexistent ca si comunicare publica. Pe pagina sa de Facebook deja a dat verdictul: “stiinta a fost ingenuncheata, singura speranta este Dumnezeu”.
Misticismul se manifesta plenar cu poze cu citate biblice si cu indemnuri la rugaciune si se completeaza cu o prorocire: bogatii lumii nu vor mai face bani pe spatele bietilor cetateni – mieii nu vor mai pleca la export – iar pretul locuintelor va scadea.
Vicepresedintele Ioan Mang (PSD), ultima particula a triumviratului din CJ Bihor, pare preocupat sa castige titlul de “intaiul ctitor asfaltator al Bihorului in vremea pandemiei” Pagina sa de Facebook cuprinde fie atacuri la Guvernul PNL, fie dovezi foto cu drumurile din Bihor pe care se astern “covoare asfaltice”, “mai mult decat au asfaltat cei care au condus județul Bihor în toate mandatele lor.”
Liderii CJ Bihor par total rupti de realitate, singura lor masura fiind o dispozitie din data de 18 martie in care, de fapt, iau niste masuri in al 13-lea ceas pentru a proteja angajatii si a impiedica raspandirea virusului printre ei. N-au nicio prezenta in presa, niciun mesaj pentru bihoreni, Dumnezeu stie ce e prin satele Bihorului si ce se va intampla acolo, in catune uitate de autoritati si bantuite doar de preoti care plimba lingura din gura-n gura de credinciosi.
PRIMARIA ORADEA
In data de 9 martie, partidul din care fac parte a transmis public o serie de masuri pe care le vedeam oportune la momentul acela pentru protectia populatiei si a mediului de afaceri. Acestea constau in, pe scurt, marirea fluxului de mijloace de transport in comun pentru a evita aglomeratia, dezinfectarea periodica a acestora, dotarea locurilor publice cu dozatore de substante biocide, stimularea platilor online pentru a evita deplasarea si aglomerarea cetatenilor in primarie, desfasurarea unor campanii de informare publice, identificarea riscurilor in industria horeca din Oradea si cautarea de solutii impreuna cu mediul de afaceri. Ulterior acestor masuri li s-au adaugat si altele comunicate public: numere de asistenta tehnica pentru contribuabili, cazare temporara pentru medici, etc.
ONG-ul in care activez a transmis si el – informal – primariei un alt set de masuri pe care le vedeam necesare. Acestea vizau dezinfectarea strazilor, trotuarelor, locurilor publice, renuntarea la amenzile pentru parcare, infiintarea unui numar de sms pentru donatii, ofiter de presa si campanie de informare in masa, etc.
Toate aceste masuri puteau fi implementate, in alte orase din tara si din Europa ele functionand deja. Unele masuri au ajuns totusi sa fie implementate partial sau in diferite forme.
In data de 9 martie, primarul Ilie Bolojan sustinea o conferinta de presa in care a vorbit peste o ora despre santiere si lucrari publice. Niciun cuvant despre coronavirus. La interpelarea unui reporter despre masurile propuse de noi a avut o reactie nervoasa in care, pe scurt, ne-a catalogat drept “panicarzi” iar ideea replicii era ca noi suntem niste “unii” care vor disparea – sper ca se referea doar la viata politica – si ca ne bagam aiurea in seama in timp ce altii fac treaba.
In 22 martie, intr-un live pe Facebook, stand la distanta de 1 metru de Gheorghe Carp, desemnat prin ordin al Prefectului drept coordonator al tuturor spitalelor din Bihor, cu fete de pe care nu se putea ascunde stresul, cei doi ne explica cat de grea va fi criza pe care o vom infrunta si ce masuri se vor aplica de urgenta.
In aceste dou saptamani scurse intre cele doua conferinte de presa nu am vazut nicio comunicare publica despre cati bani va aloca Primaria Oradea in regim de urgenta pentru dotarea spitalelor pe care le administreaza cu aparatura lipsa sau necesara pentru a suplimenta capacitatile existente.
Am vazut, in schimb, medici care au inceput sa scrie pe Facebook ca nu au cele de trebuinta pentru ca apoi, in mai putin de o ora, postarile sa dispara in mod misterios.
Am vazut ONG-uri, antreprenori si persoane fizice donand bani ca sa cumpere laringoscop si RT PCR – aparatul care poate executa testele pentru depistarea infectarilor. Tot din donatii s-au comandat substante si materiale de protectie pentru personalul medical precum si alte aparate necesare.
Am mai vazut ca Primaria i-a dat inainte cu defrisarile, santierele duduiau iar “zapcii” mergeau pe strazi la dat de amenzi de parcare ca in orice zi obisnuita.
Impresia mea este ca timp de doua saptamani Primaria Oradea a facut cate ceva – „a muncit” – dar nu tot ce putea face sau ce ar fi trebuit sa faca. De ce? Daca ar fi sa ghicesc as spune ca nu a apreciat corect criza catre care ne indreptam. Acum, cand am ajuns la 762 de cazuri confirmate in Romania, (7 in Bihor) si am inceput sa inregistram decese (8), se instaleaza panica. Si masurile de urgenta, oricum si oricat ar costa.
Nu as fi scris articolul acesta dar vad ca s-a inceput deja operatiunea de “imbalsamare a mortului” si de “cosmetizare”, ca, deh, Doamne fereste sa puna cineva intrebarile incomode. Da, alea „panicarde”.
Ni se povesteste despre “liderii si profesionistii care isi dau masura competentei”, “pregatiri in avans”, “prima reduta”, “cei din linia intai” si incheiem apoteotic, ca intr-un film de Hollywood cu marturia sfioasa si confidentiala a unui oficial – evident, anonim – din sistemul sanitar care declara „Ca Bihorul nu s-a mişcat nimeni până acum, dar nu putem face publice detalii în faza asta. Vor veni, însă, cu siguranţă, şi vremurile când ele vor putea fi cunoscute”. Daca ar fi sa pun un pariu, as zice ca lunea viitoare apare si lista eroilor din razboiul care inca nici bine nu a inceput, iar, la final, ecranizarea. La “Romania, te iubesc”, din bugetul APTOR, evident.
Nu este momentul sa facem un bilant. Inca. Suntem departe de momentul in care ne putem apuca sa judecam si sa cercetam ce s-a facut si cum s-a facut, daca s-ar fi putut face altfel. Atunci vom vedea cat si cum au contat aceste doua saptamani de inceput in care puteam sa facem mult mai mult si n-am facut: din orgoliu sau din nestiinta, inadecvare si/sau incompetenta. E adevarat ca nimeni nu putea fi pregatit pentru asa ceva. Dar e la fel de adevarat ca, atunci cand vezi ca vine furtuna peste sat, pui ciocanul jos, te dai jos de pe acoperis si te pregatesti, inchizi geamurile, iei hainele de pe sarma, bagi vitele in grajd, etc.
Din pandemia aceasta unii vor iesi pe picioare, altii nu vor mai iesi deloc. Ar fi bine ca cei care vor iesi pe picioare sa iasa pe ale lor, nu catarati in spatele altora. Exista oameni care au muncit, care s-au sacrificat in aceasta perioada. Vor exista si mai multi pana la finalul crizei. Oameni pe care, poate, nu-i vom cunoaste niciodata, adevarati eroi, nu facuti din hartie de ziar, la comanda.
Si ar mai fi bine sa invatam niste lectii din momentul acesta de cumpana pe care il vom traversa impreuna, ca vrem, ca nu vrem. Prima dintre ele ar fi ca nu mai merge cu minciuni, cu indolenta si incompetenta. Despre restul, cu alta ocazie.
Comments are closed here.