Masti de protectie: ieftin vs scump
Pe fondul pandemiei cauzata de Coronavirus, pretul echipamentelor medicale si de protectie a explodat. Daca inainte de criza aceasta puteai cumpara din farmacie o cutie cu 50 de masti de protectie la pretul de 15 lei, acum ai noroc daca gasesti produsul in primul rand iar pretul a devenit 250 de lei/cutie sau chiar mai mult. Este o cerere disperata la nivel mondial pentru astfel de materiale de protectie si, ca urmare a acestui lucru, preturile au urcat vertiginos. Exista, in afara de China – varianta traditionala – si demersuri romanesti pentru a produce local mult necesarele masti si alte produse necesare in lupta cu covid-19.
In toata aceasta desfasurare de lucruri, au aparut numeroase articole si comentarii in zona de social-media privind pretul mastilor. Vorbim de mici comercianti si intreprinzatori care vand masti cu preturi cuprinse intre 2-3 lei/bucata si 6-7 lei/bucata. Cei care vand in partea superioara a segmentului de pret sunt numiti “speculanti” si “profitori ai crizei”. Nu pot sa vorbesc in numele lor dar as dori sa va atrag atentia asupra unui aspect: desi arata absolut identic, exista unele diferente majore intre produse care ar putea justifica diferenta de pret.
- Unele sunt masti tip medicale – chirurgicale, echipamente medicale (supuse Directivei 93/42/CEE care va fi abrogat in luna mai prin intrarea in vigoare a Regulamentului UE 2017/745).
- Altele sunt masti de protectie, echipamente individuale de protectie (supuse Regulamentului UE 2016/425).
Mai simplu, unele sunt certificate pentru a fi folosite in spitale si pentru a proteja pacientii, altele sunt certificate pentru a oferi protectie purtatorului in primul rand, oferind totusi protectie si celor cu care intri in contact.
Desi ambele tipuri de produse pot purta marcajul CE, diferentele intre cele doua tipuri de certificari sunt majore si merg de la standarde si materiale folosite in productie, calitate, comercializare, pana la protectia consumatorului in caz de prejudiciu. Cea mai semnificativa diferenta insa si care ne intereseaza acum in mod special este aceasta referitoare la produsele marcate ca “masti chirurgicale”/“echipamente medicale”: (71) “Prezentul regulament ar trebui să vizeze investigațiile clinice destinate să colecteze dovezi clinice în scopul demonstrării conformității dispozitivelor […] (51) „dovezi clinice” înseamnă date clinice și rezultate ale evaluării clinice referitoare la un dispozitiv, a căror cantitate și calitate sunt suficiente pentru a permite să se evalueze în mod calificat dacă dispozitivul este sigur și oferă beneficiul sau beneficiile clinice propuse atunci când este utilizat în conformitate cu scopul propus de producător;”
EIP (echipamentele individuale de protectie)/celelalte masti comercializate nu sunt tinute sa indeplineasca aceste standarde ci altele. De aici poate rezulta o diferenta majora de pret intre cele doua tipuri de produse. Diferenta aceasta o puteti vedea daca solicitati certificatul de conformitate pe care trebuie sa il aiba atat importatorul cat si comerciantul produselor. In aceste certificate puteti vedea carui standard corespund mastile cumparate si puteti lua o decizie in consecinta.
Din cate am aflat, in acest moment al crizei, pretul unei masti chirurgicale in China poate fi cuprins intre 0,2 – 0,5 dolari la care se adauga transport (aproximativ 0,11 dolari/bucata), taxe vamale (6,3%) si TVA (19%), alte cheltuieli (pierderi, furturi, etc), profitul importatorului/comerciantului. Aproximativ 3 lei este pretul unei masti chirurgicale aduse acum, in Romania, fara adaos pentru profit daca nu ai luat stocuri mari care sa justifice un discount consistent de volum.
Va recomand insa sa incercati sa gasiti si sa purtati masti cu un factor de protectie mai mare (ffp2, ffp3), decat au cele chirurgicale care, conform articolelor de specialitate, nu ofera un maxim de protectie impotriva particulelor virusului (ca asa zisele „respirator”, dispozitive speciale, complicate si eficiente in a retine particulele virusului). Mastile simple sunt echivalente cu mastile facute artizanal sau semi-profesional adica nu va feresc de particulele de virus dar sunt totusi de dorit pentru a evita sa-i infectati voi pe altii pentru ca impiedica picaturile de saliva sa se imprastie pe o suprafata/distanta mai mare.
Acestea sunt informatiile pe care le am pana in momentul acesta in conditiile unei minime informari.
Comments are closed here.