Minciunele de la Termoficare SA Oradea


Am transmis ieri presei din Oradea un comunicat in care faceam un update cu privire la situatia contractelor cu certificate de carbon desfasurate de Termoficare SA Oradea. In comunicat spuneam ca datorita atentiei pe care am adus-o asupra acestui subiect, contractul – desi era semnat pentru trei ani – 2018, 2019, 2020 – nu a mai fost continuat. 

Fata de aceasta, explicatiile persoanelor din conducerea Termoficare SA Oradea se bat cap in cap si nu concorda cu realitatea. Ceea ce ma face sa spun – si o sa arat de ce – ca aceste persoane fie nu cunosc detaliile afacerii desfasurate de societatea pe care o conduc, fie mint, probabil ca sa repare oalele smantanite si sparte de altii.

Actualul director Termoficare, Calin Ungur, declara in Jurnal Bihorean ca anul acesta nu au mai imprumutat certificate de carbon la Timisoara pentru ca acestia nu au mai cerut ajutor. Citez din raportul de specialitate al HCL Timioara de imprumut de anul acesta: “Pentru a putea achiziționa aceste certificate Colterm SA a înaintat cereri de ofertă pentru achiziționarea certificatelor către potențiali furnizori, primind o singură ofertă din partea TDR Energy SRL.” Dupa cum se poate observa, afacerea s-a realizat si anul aceasta dar doar cu unul dintre partenerii “consortiului”, TDR Energy. Singura parte care lipseste din afacerea de succes este fostul partener din 2018 si 2019, Termoficare Oradea. “Directorul interimar mai zice că, și dacă ar fi venit o cerere de acest gen, nu e nicio garanție că i-ar fi dat curs.” Ceea ce nu face decat sa intareasca suspiciunile: daca afacerea era intr-adevar atat de profitabila, sigura, legala, legitima si oportuna, de ce nu s-a mai continuat si anul acesta, conform contractului?

In acelasi timp, directorul economic Termoficare, Dan Cret, incearca sa ne vanda o alta explicatie in Bihoreanul: ca in 2018 si 2019 aveau certificate de carbon cu care n-aveau ce face si, uite asa, au ajuns sa le imprumute pe la Gorj si Timisoara iar anul acesta nu aveau, din cauza de Covid. Citez din contractul incheiat in anii anteriori intre “consortiul format din Termoficare Oradea, TDR Energy pe de-o parte si Colterm Timisoara si UATAA Motru pe de alta parte: “Art. 3, aliniatul 1: Vanzatorul (nota: Termoficare si TDR Enery) va achizitiona certificatele EUA la ordinul si pentru Cumparator (nota: Colterm si UATAA) intr-o singura transa pentru toata cantitatea de EUA”. Lucru care s-a si intamplat, asa cum reiese din listele de plati in care se vad tranzactiile succesive ulterioare momentului incheierii contractelor de imprumut. 

in plus, asa cum am aratat deja, in minuta sedintei Consiliului Local din Timisoara, directorul Colterm ne spune cum a fost pregatita afacerea pusa la cale special pentru Timisoara in 2018: “[…] printr-un trainer (nota: “trader”) cu care am discutat, s-a găsit soluţia ca „Termoficare Oradea”, care avea nişte bani puşi deoparte în vederea derulării unei investiţii viitoare, să ne împrumute cu bani pentru a achiziţiona certificatele respective, noi urmând a le achita în rate. Era singura soluţie găsită de noi şi într-un timp destul de scurt […]. In 2019, asa cum rezulta din corespondenta cu Termoficare si din ordinea de zi a AGA, achizitia certificatelor imprumutate s-a facut dintr-o linie de credit, probabil cea obtinuta de la Raiffeisen Bank. Deci, dupa cum se vede clar, de fiecare data certificatele au fost cumparate special pentru imprumuturile catre “suratele” din Motru si Timisoara. Prima data cu banii de investitii ai societatii oradene, a doua oara cu bani imprumutati. 

Procesul pe care USR Bihor l-a intentat Termoficare SA Oradea pentru desecretizarea contractului de asociere cu intermediarul TDR Energy este suspendat in momentul acesta din cauza pandemiei Covid 19. Artizanul afacerii cu certificate de carbon, fostul director Stanel Necula, condamnat penal definitiv cu suspendare pentru tentativa de frauda cu fonduri europene, a demisionat si apoi a fost reangajat de Primaria Oradea in cadrul Termoficare SA Oradea pe o alta functie pentru ca instanta i-a interzis anumite drepturi printre care si cel de a exercita profesiunea de care s-a folosit pentru savarsirea infractiunii.

Flavius Bunoiu

Cate putin din toate. Gasesti prin trecutul meu posturi de radio, televiziune, un pic de media tiparita si cultura, branding, copywriting si relatii publice.

CITESTE SI ALTE ARTICOLE

Un comentariu

Comments are closed here.

Flavius Bunoiu

Flavius Bunoiu

Blog mi-am facut (in 2007) la insistentele unui prieten si l-am pastrat de curiozitate si din atasamentul cu care pastrez orice alte lucruri care imi umplu inutil sertarele. Imi place sa povestesc si sa fac oamenii sa rada. Mi-am pus problema, la un moment dat, daca trebuie sa il sterg sau nu. Am ajuns la concluzia ca, asa cum este, cu bune si cu rele, este evolutia (sau involutia) mea. Lucrurile scrise aici sunt pareri personale.

Urmareste-ma:

Cele mai citite

DECIZIA DE A LUA O DECIZIE

21 februarie 2007

DATI O MANA DE AJUTOR

15 ianuarie 2009

SERIALE SI TIGARI

20 ianuarie 2010

PPx