ORASUL CU MULT TEATRU


La noi se joaca mult teatru. Drama, comedie, „di tati”. Oradea este un caz unic in tara. Poate si in lume. La noi, in fiecare luna se infiinteaza cate un teatru. Deja le-am cam pierdut socoata. Suntem niste norocosi, altii nu au niciunul.
Era prin anul de gratie 2011. Prin februarie, “alesii bihorenilor” s-au hotarat subit (sanchi) sa “reorganizeze” institutiile de cultura din Oradea. Si-au elaborat celebrele HCJ 4,5,6, 7 prin care au “reorganizat” Teatrul Arcadia, Teatrul de Stat si Filarmonica sub forma Institutiei de Spectacole Iosif Vulcan si a Institutiei de Spectacole Szigligeti Szinhaz. Apoi le-au mai “reorganizat” si pe astea sub forma Teatrului de Stat Regina Maria si a Teatrului Szigligeti Szinhaz. Dupa care a venit Prefectura si le-a dat peste manute. Asa ca “alesii bihorenilor” au reorganizat reorganizarea si, prin martie, au organizat o noua organizare: au emis alte HCJ (47 si 70)prin care au infiintat Teatrul Maghiar din Oradea si apoi, prin aprilie (HCJ 91) au comasat Teatrul de Stat cu Teatrul Arcadia. Dupa care, prin mai, pe la coptul cireselor, tot “alesii bihorenilor” s-au gandit ca ar fi bine sa revoce si sa abroge toate hotararile luate anterior si sa adopte altele…imposibil (in mintea lor) de atacat de catre “lupul cel rau”: Prefectura.

Cam asta este istoria “pe scurt” a reorganizarilor si organizarilor din asa-zisa cultura oradeana. Sunt convins ca multi nu inteleg nimic, iar printre cei multi se afla, cred, si angajatii celor 3 institutii implicate. Angajati pe care, daca ii intrebi, habar n-au cum se numeste institutia la care lucreaza si cine le este manager. Iar toate acestea se intampla sub pretextul “eficientizarii” culturii, o pista falsa de discutii si de interpretare. Ca daca va veti uita, la finalul lui 2011, la bugetul acestor institutii, nu veti vedea mari economii. Si daca le veti vedea, cautati restul cheltuielilor “deghizate” prin alte paragrafe ale bugetului Consiliului Judetean si Local si veti intelege.

Pista falsa de discutii: cultura trebuie sau nu trebuie sa faca profit?

Nu, cultura nu trebuie sa faca profit, cultura nu este, deocamdata, un domeniu profitabil. Dar, cu un pic de efort, poate fi profitabila (financiar) sau, macar, ar putea sa nu mai coste atat de mult. Se pot face bani din acte culturale? Asta este alta discutie si da, se pot face bani si din asta dar nu cred ca acesta trebuie sa fie scopul actului cultural. La fel cum nici lipsa de profitabilitate financiara nu trebuie folosita ca un argument pentru desfiintarea operatorului cultural.
Cultura ne costa mult si nici nu este atragatoare pentru public, trebuie sa dispara. Gresit. Cultura trebuie sustinuta de stat, un minimis de cultura si dreptul de a beneficia de un act de cultura trebuie garantat individului si se inscrie in ceea ce orice legiuitor cu mintea intreaga numeste “politici publice culturale”, urmate, la randul lor, de strategii culturale (la nivel local), strategii care sunt puse aplicate si indeplinite prin misiuni, viziune si obiective ale acestor institutii pe care unii le fac si le desfac, lunar, dupa criteriul bunului plac sau al necesarei negocieri. Notiunile acestea de management probabil ca le sunt unora la fel de familiare cum imi sunt mie notiunile de mecanica cuantica.

La noi se joaca mult teatru. Drama, comedie, „di tati”. Adevarul, mascat de aceste framantari si discutii, soptit pe la colturi dar niciodata spus cu voce tare de cei care conteaza este ca vroiau si maghiarii teatrul lor. Asa…si? Care si unde e problema? Nu se putea spune asta de la inceput? Chiar este nevoie sa ne scarpinam la urechea stanga cu mana dreapta? Eu nu am nicio problema cu nimeni, fiecare este liber sa faca si sa participle la ce fel de act cultural doreste, dupa bunul sau nebunul sau plac.
Mi se reproseaza uneori ca nu sunt “de aici” si ca nu am cum sa inteleg. De ce nu inteleg, pentru ca nu sunt de-al locului? Dar ce te face “de-al locului”? Faptul ca te-ai nascut aici? Faptul ca locuiesti aici? De unde incepem sa calculam, de la Trianon, de la Voievodatele lui Glad, Gelu si Menumorut? De la Ladislau incoace? Din preistorie, de la dinozauri? Primul homo (ludens,sapiens, sau ce mama zmaului o fi fost) care a trecut pe sub Lotusul de azi a zis “buna” sau “jó reggelt”? Cu ce ma ajuta pe mine, in anul 2011, sa traiesc ancorat in ura,conflict,trecut? Am mai multi bani de saorma, imi scade chiria? Nu pot spera ca problema asta sa isi gaseasca vreo rezolvare rapida, ma uit si la clujeni, si aia mai au un pic si pornesc jihadul din cauza placutei de pe statuia lui Matei Corvin; nici ei nu au prea multa glagorie in cap, banuiesc, desi se lauda altfel.

Intre timp, din aceste framantari, cine are de pierdut ? Nu cumva doar individul simplu, cel caruia ii era, oricum, de ajuns lehamitea ce-l cuprinsese in fata unui fapt cultural: acum se pluseaza cu scandal, sovinism, politica, finante, etc.
In aceste conditii, are rost sa ne mai miram ca stau salile de spectacole goale, ca se umplu birturile de la 7 dimineata sau ca ne scuipa careva coji de seminte in cap de la fereastra jeep-ului? Oamenii mici cu orgolii mari se gandesc si ei, oare, la viitor, sau sunt ocupati doar cu trecutul? Numa’ intreb si eu, ca unul care nu-i “de-al locului”, intreb deci, nu dau cu parul!

Etichete: , ,
Flavius Bunoiu

Cate putin din toate. Gasesti prin trecutul meu posturi de radio, televiziune, un pic de media tiparita si cultura, branding, copywriting si relatii publice.

CITESTE SI ALTE ARTICOLE

Un comentariu

  • rayka
    4 iunie 2011 at 10:00 PM

    Nu are legatura cu postul……vroiam doar sa iti spun ca te-am vazut azi la piscina…..U sexxy beast :p…..mmm

Comments are closed here.

Flavius Bunoiu

Flavius Bunoiu

Blog mi-am facut (in 2007) la insistentele unui prieten si l-am pastrat de curiozitate si din atasamentul cu care pastrez orice alte lucruri care imi umplu inutil sertarele. Imi place sa povestesc si sa fac oamenii sa rada. Mi-am pus problema, la un moment dat, daca trebuie sa il sterg sau nu. Am ajuns la concluzia ca, asa cum este, cu bune si cu rele, este evolutia (sau involutia) mea. Lucrurile scrise aici sunt pareri personale.

Urmareste-ma:

Cele mai citite

PRbeta 2012

28 aprilie 2012

ULTIMUL CONCERT CCO

12 martie 2013

PPx