Talentatul domn Vulcu


In articolul publicat in data de 16 noiembrie 2019 pe portalul www.bihon.ro, referitor la situatia lui Daniel Vulcu, fostul manager al Teatrului Regina Maria din Oradea, se regaseste urmatoarea afirmatie:

“În urmă cu un an şi jumătate, la evaluarea anuală a managerului Teatrului ,,Regina Maria”, CJ Bihor a numit o comisie de evaluare alcătuită, printre alţii, din Lucian Vărşăndan (fostul director al Teatrului din Timişoara), Flavius Bunoiu (fost director al Casei de Cultură a municipiului Oradea, dar fără nicio pregătire în domeniu) etc. Pe atunci, unii dintre membrii comisiei nu au răspuns comenzilor politice şi au notat diferit proiectul de management al lui Vulcu.”

Cam aceleasi minciuni marca Vulcu le intalnim si in Bihoreanul, ziarul bunului sau prieten si partener de afaceri, Mircea Chirila.

Avand in vedere faptul ca sunt vicepresedinte USR Bihor, cred ca e cam greu de vandut gogoasa asta cu “am raspuns unei comenzi politice”. Iar remarca penibila si rau voitoare “fara nicio experienta in domeniu” nu corespunde realitatii. In cazul meu, “nicio experienta” inseamna urmatoarele:

 • patru ani ca manager al unei institutii publice de cultura (Casa de Cultura a Municipiului Oradea).
 • manager cultural (certificare obtinuta de la Ministerul Culturii si Patrimoniului National / Institutul Național pentru Cercetare și Formare Culturală).
 • impresar artistic (certificare obtinuta de la Ministerul Culturii si Cultelor / Institutul Național pentru Cercetare și Formare Culturală).
 • organizator de evenimente (certificare obtinuta de la Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale/ Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului / Institutul Național pentru Cercetare și Formare Culturală).
 • manager de proiecte pentru un ONG cu specific cultural, Cultura in Miscare.
 • selectionat in cadrul proiectului pentru intarirea capacitatii manageriale culturale Lab for European Projects Making (organizat de capitalele culturale din Romania, Serbia, Croatia).
 • membru Culture Action Europe, una dintre cele mai mari si respectate retele culturale din Europa.
 • evaluator de proiecte culturale pentru Timisoara 2021 Capitala Culturala Europeana.
 • inscris in lista de evaluatori de proiecte culturale AFCN.

Plus, ajut cat pot si cat mi s-a cerut la creionarea strategiei culturale 2020-2027 in curs de realizare de catre Consiliul Judetean Bihor si am cerut si obtinut de la Primaria Oradea, in dezbateri publice legate de buget, promisiunea de reluare a finantarilor pentru domeniul cultural privat incepand cu anul 2020 si am oferit suportul necesar in crearea cadrului legal si onest de evaluare a proiectelor culturale depuse de ONG-uri.

Inteleg ca Vulcu nu a dorit sa fiu parte din comisia de evaluare a activitatii sale manageriale si ar fi preferat o comisie cu o experienta mult mai vasta decat a mea, cum ar fi de exemplu comisia din 2011 care i-a “facilitat” ocuparea acestui post prin demiterea predecesorului sau, Lucian Silaghi. Din comisia respectiva au facut parte reputati si incontestabili specialisti in cultura precum Florin Birta, presedinte CSM Oradea la acea data si Ovidiu Bezi, proprietar de magazin ABC in Marghita, ambii membri PNL. Dar Vulcu poate sa viseze oricat si, eventual, sa-i scrie lui Mos Craciun in legatura cu dorintele sale, asta nu-i da insa dreptul sa rapandeasca minciuni despre mine. Sau, cel putin, eu nu-i tolerez acest nou puseu de tupeu, asa cum i l-au tolerat in trecut „colegii” din PNL, PSD si UDMR atunci cand ne-au fericit cu acest „Frankenstein” cultural format din doua teatre segregate etnic, cu patru apendice formate din orchestre si corpuri de dansatori populari si doua sectii de teatru de copii si papusi.

Comisia de evaluare din care am facut eu parte si-a declinat competenta pentru ca nu a putut ajunge la un consens, conform legii. Urmatoarea comisie este cea pe baza careia s-a luat decizia de neprelungire a mandatului de manager iar eu nu am fost parte din acest proces pierdut in justitie de Consiliul Judetean Bihor. Sunt sigur ca decizia instantei va fi pusa in practica si va fi respectata, nu vad care este problema aici. Pe de alta parte, eu nu stiu in ce a constat acest proces, nu cunosc actele depuse dar, din punctul meu de vedere, Daniel Vulcu este un manager cultural cel mult modest si asta reiese din analiza raportului sau de activitate, in comparatie cu indicatorii asumati prin contractul de management si caietul de sarcini aferent. Conform legii, am semnat un acord de confidentialitate asa ca nu pot publica datele studiate. Dar sedinta a fost inregistrata iar cei care sunt interesati, pot solicita materialul Consiliului Judetean Bihor, pentru conformitate cu ceea ce am spus.

Flavius Bunoiu

Cate putin din toate. Gasesti prin trecutul meu posturi de radio, televiziune, un pic de media tiparita si cultura, branding, copywriting si relatii publice.

CITESTE SI ALTE ARTICOLE

Un comentariu

 • Florin Birtin
  18 noiembrie 2019 at 9:31 PM

  Pe bune, pe Vulvu l-au „evaluat” Bezi si Birta ????? Sictir, Vulgule !

Comments are closed here.

Flavius Bunoiu

Flavius Bunoiu

Blog mi-am facut (in 2007) la insistentele unui prieten si l-am pastrat de curiozitate si din atasamentul cu care pastrez orice alte lucruri care imi umplu inutil sertarele. Imi place sa povestesc si sa fac oamenii sa rada. Mi-am pus problema, la un moment dat, daca trebuie sa il sterg sau nu. Am ajuns la concluzia ca, asa cum este, cu bune si cu rele, este evolutia (sau involutia) mea. Lucrurile scrise aici sunt pareri personale.

Urmareste-ma:

Cele mai citite

I HAVE A DREAM

24 februarie 2007

CAUTARI INTELIGENTE

15 februarie 2009

WHEN LIFE GIVES YOU LEMONS

10 februarie 2010

PPx