Va simtiti reprezentati de Primaria Oradea?


Mi se pare halucinant faptul ca Primaria Oradea a devenit o institutie cu o imagine ipocrita si homofoba si nimeni nu spune nimic, nimeni nu ia atitudine public fata de acest lucru. Ipocrita pentru ca e campioana la accesarea de fonduri europene dar repetenta la insusirea valorilor europene care incumba acestor finantari. Homofoba pentru ca sustine si promoveaza fatis initiativa de modificare a Constitutiei Romaniei initiata de Coalitia pentru Familie. Ieri, 27 septembrie, sala de consiliu a primariei oradene a devenit loc de intalnire pentru liderii principalelor partide din Oradea (PNL, PSD si UDMR) (plus senatorii si deputatii acestor partide) si pentru liderii diferitelor culte religioase din Oradea.

Consider ca fiecare cetatean prezent acolo are dreptul sa faca ce propaganda doreste in legatura cu acest subiect, sa mearga sau nu la referendum, sa voteze DA sau NU dupa cum ii dicteaza constiinta. E un exercitiu democratic si, asa imperfecta cum se dovedeste democratia asta, e singurul sistem pe care ne putem baza. Dar nu am cuvinte suficiente ca sa descriu cat de ofensator si nepotrivit mi se pare ca acesti cetateni sa se foloseasca de influenta pe care o au asupra principalei institutii a orasului, inima si creierul INTREGII comunitati oradene, pentru a o instrumentaliza si a-i folosi statutul de simbol si insemnatatea in incercarea de a influenta rezultatul referendumului. Pentru ca aceste intruniri se tin acolo si nu in alta parte exact din acest motiv: pentru mesaj, pentru imagine publica.

Poate sunt eu naiv dar sunt de parere ca Primaria (si alte institutii publice) ar trebui sa ramana neutra in aceasta disputa. Primaria este o institutie care are menirea sa vegheze si sa-i reprezinte pe TOTI cetatenii ei, nu doar pe cei romani, crestini, heterosexuali, tineri, cu venituri medii-spre mari si cu studii superioare. Nu-mi amintesc vreo hotarare a Consiliului Local Oradea care sa ii excepteze de la obligatii, de la plata impozitelor si taxelor pe maghiari, pe homosexuali, pe pensionari, pe musulmani, pe saraci, etc.

Mi se pare un act de normalitate ca o institutie a unei comunitati europene din anul 2018 sa aiba grija ca TOTI cetatenii ei sa beneficieze de tratament egal, de aceleasi drepturi si libertati. Mi se pare un act de normalitate ca membrii LGBT sa beneficieze de protectia juridica a unui act de parteneriat civil, la fel ca ceilalti cetateni. Mi se pare anormal sa ne intemeiem viitorul pe frici, stereotipuri si prejudecati. 

Un act de normalitate ar fi ca Primaria Oradea sa prezinte scuze publice pentru acest derapaj.

Sursa foto: News Bihor

Flavius Bunoiu

Cate putin din toate. Gasesti prin trecutul meu posturi de radio, televiziune, un pic de media tiparita si cultura, branding, copywriting si relatii publice.

CITESTE SI ALTE ARTICOLE

Comments are closed here.

Flavius Bunoiu

Flavius Bunoiu

Blog mi-am facut (in 2007) la insistentele unui prieten si l-am pastrat de curiozitate si din atasamentul cu care pastrez orice alte lucruri care imi umplu inutil sertarele. Imi place sa povestesc si sa fac oamenii sa rada. Mi-am pus problema, la un moment dat, daca trebuie sa il sterg sau nu. Am ajuns la concluzia ca, asa cum este, cu bune si cu rele, este evolutia (sau involutia) mea. Lucrurile scrise aici sunt pareri personale.

Urmareste-ma:

Cele mai citite

ANIVERSARE GAMOHOLIC.NET

13 decembrie 2007

DESPRE OAMENI

2 decembrie 2009

AMINTIRI DIN TIMISOARA

4 aprilie 2011

PPx