1 an de la incendiu


Se implineste in curand un an de la incendiul care a distrus acoperisul si etajul superior al Palatului Episcopal Greco – Catolic din Oradea. Acum, cand impactul emotional al momentului s-a  diminuat, cred ca ar fi vremea sa aflam si ce s-a intamplat acolo cu adevarat. 

Pompierii au finalizat ancheta si au inaintat rezultatul procurorilor fara a sufla un cuvant despre cauza incendiului desi presa a avansat deja ideea unei posibile functionari defectuoase a instalatiei de iluminat arhitectural. Munca la acest dosar dureaza deja de ceva vreme si sunt cateva aspecte care ar trebui lamurite:

  • care a fost cauza incendiului. Daca incendiul a pornit de la instalatia de iluminat exterior, ar trebui sa stim cine a comandat acea instalatie, cine a platit-o, cine o intretinea, cine a facut racordarea ei la reteaua de iluminat public. Mi s-a parut ciudata declaratia dl Emil Bentan de la Directia Tehnica din Primarie care a tinut sa precizeze, imediat dupa incendiu, ca nu se gaseste in primarie niciun fel de act referitor la acest aspect. Desi, ma gandesc eu, daca orasul platea consumul acelei instalatii, asta nu s-ar fi putut face fara o anumita documentatie tehnica si/sau legala.
  • cum anume a influentat stingerea incendiului faptul ca hidrantii din Piata Unirii nu functionau corespunzator iar pompierii au trebuit sa piarda, probabil, zeci de minute improvizand o instalatie de pompat apa din Cris, de la cateva sute de metri distanta.
  • de ce imobilul nu era asigurat cand legea ne obliga sa avem macar o asigurare obligatorie pentru orice amarata de casa din vaioaga.
  • cine sunt persoanele responsabile pentru cele de mai sus si cum isi vor asuma acestea raspunderea.

La finalul lucrarilor, probabil ca nota de plata pentru oradeni va fi de cateva milioane de euro. De banii acestia, eu cred ca oradenii au tot dreptul sa intrebe ce s-a intamplat. Pentru ca, in definitiv, orasul investeste multi bani, in numele nostru, intr-un imobil privat al carui proprietar nu s-a ingrijit corespunzator de el, caruia nu i-a facut asigurare si care a fost distrus in urma unui incendiu. Nu este vorba aici de “mostenirea noastra” care a ars si care trebuie salvata ci de un proprietar ce si-a recuperat un imobil confiscat abuziv de comunisti si care, de la retrocedare incoace (2005-2006) l-a tinut inchis si il administra in interesul propriu, nu al cetatenilor. Presupun ca, daca ar fi ars, de exemplu, sediul Bancii Transilvania, oradenii nu ar fi inghitit “nemestecata” decizia de a fi reparat pe banii lor.

Pentru ca presimt ca aceasta postare nu va avea darul de a ma face foarte popular in anumite cercuri, ma simt dator sa precizez ca nu am o problema legata de greco – catolici sau alta biserica sau credinta in mod special. E foarte bine ca si-au recuperat imobilul de care au fost deposedati in mod abuziv, e strict treaba lor ce doreau sa faca in el, e o cladire foarte frumoasa si incarcata de simbolism si istorie pentru oradeni, empatizez cu ei pentru nenorocirea produsa si, in mod cert, cladirea nu putea ramane in ruina in centru orasului dar trebuie sa fim corecti pana la capat, sa analizam si sa judecam lucrurile corect, la rece, daca vrem sa fim buni gospodari. Iar pentru asta, cred ca aceste intrebari incomode si lipsite de popularitate trebuiesc adresate si trebuie sa primeasca raspunsuri pentru a putea judeca daca banii nostri sunt intrebuintati in mod just si corespunzator.

Flavius Bunoiu

Cate putin din toate. Gasesti prin trecutul meu posturi de radio, televiziune, un pic de media tiparita si cultura, branding, copywriting si relatii publice.

CITESTE SI ALTE ARTICOLE

Comments are closed here.

Flavius Bunoiu

Flavius Bunoiu

Blog mi-am facut (in 2007) la insistentele unui prieten si l-am pastrat de curiozitate si din atasamentul cu care pastrez orice alte lucruri care imi umplu inutil sertarele. Imi place sa povestesc si sa fac oamenii sa rada. Mi-am pus problema, la un moment dat, daca trebuie sa il sterg sau nu. Am ajuns la concluzia ca, asa cum este, cu bune si cu rele, este evolutia (sau involutia) mea. Lucrurile scrise aici sunt pareri personale.

Urmareste-ma:

Cele mai citite

CA SA…CE?!

3 februarie 2008

DOUA „SCURTE”

9 decembrie 2009

CANTARE PENTRU PRIETENI

6 aprilie 2011

PPx