Afacerea „Plaja Urbana”


De cateva saptamani, in plin centrul orasului, zona Parcul Libertatii, in lunca Crisului Repede, se amenajeaza o „plaja urbana”. Pe care vom intalni in curand camioane cu mancare si bautura, muzica, scene, distractie etc. Proiectul apartine unei firme din Cluj Napoca, familiara oradenilor inca din 2016 pentru dezvoltarea conceptului Street Food Festival, in parteneriat cu Primaria Oradea. 

Stanga, Constantin Covaliu, administratorul firmei Brain Agency din Cluj.
Mijloc, Florin Birta, primar Oradea.
Dreapta, Mihai Jurca, city manager Oradea.
Fotografie 2017  de la conferintele de presa ce precedau Toamna Oradeana – Street Food Festival, eveniment organizat de aceeasi firma, in parteneriat cu Primaria Oradea.

Schelele metalice ridicate pe iarba si in albia raului, camioanele cu pietris si celelalte amenajari de santier au atras atentia opiniei publice dar si a presei locale, acestia primind in cele din urma un comunicat de presa in care era detaliat intreg demersul. Potrivit comunicatului, proiectul este unul sezonier, realizat „cu acordul Apelor Române – Administrația Bazinală Crișuri și a municipalității, în colaborare cu societăți comerciale din Oradea și nu numai”. Conform aceluiasi comunicat, opinia publica trebuie sa stea linistita in privinta posibilelor pagube pe care le va putea suferi mediul in urma acestor constructii, cu atat mai mult cu cat unele „facilitati agreate cu autoritatile oradene” vor ramane in zona dupa incheierea proiectului. 

Pentru ca reactia opiniei publice din Oradea a fost una negativa si destul de vehementa fata de interventia inoportuna intr-o astfel de zona apreciata taman pentru farmecul ei natural, Primaria Oradea a emis rapid un comunicat de presa in care a negat declaratiile administratorului firmei clujene si s-a delimitat rapid de proiectul acesteia. Cateva zile mai tarziu, vrand sa intareasca delimitarea si prin fapte, nu doar prin vorbe, Primaria a revenit si cu o amenda de 500 de lei pentru ca firma a pornit amenajarea fara autorizatie si a amplasat ilegal constructii metalice in zona. De asemenea, i s-a solicitat „intrarea in legalitate”. 

„Deocamdată ştim că pe malul Crişului din Parcul Libertăţii se vor realiza doar amenajări temporare, menite să pună în evidenţă cadrul natural şi farmecul zonei”. Practic, Primaria Oradea vrea sa ne demonstreze ca habar n-avea de acest proiect, ca au fost luati prin surprindere.

Dar cum stau lucrurile de fapt?

Firma din Cluj, reprezentata de Constantin Covaliu, a declarat presei locale ca a incheiat un contract cu firma oradeana Aido Grup Invest pentru folosirea suprafetei de teren din albia Crisului pe care va realiza proiectul plajei urbane, aceasta detinand un contract de inchiriere cu Administratia Apelor Romane – ABA Crisuri. 

Prin contractul de inchiriere incheiat in 2015, Aido Grup Invest a inchiriat de la statul roman o suprafata de 9160 mp reprezentand ambele maluri ale Crisului Repede (albia minora) – intre podul Ladislau si Podul Intelectualilor – pentru 10 ani contra unei chirii de aproximativ 90 euro + TVA/luna. Printr-o cerere adresata catre ABA Crisuri in 29 aprilie ac, Aido Grup Invest solicita acordul locatorului de a cesiona – pentru folosinta temporara – firmei clujene 2000 de mp pentru amenajarea plajei urbane. ABA Crisuri raspunde imediat pozitiv si se incheie astfel un contract de cesiune a contractului de inchiriere (!) cu firma din Cluj.

In cererea depusa, firma oradeana solicita aceasta cesiune „cu scopul de a sprijini efortul administratiei locale pentru a creste atractivitatea orasului, in special a centrului istoric, in vederea promovarii orasului Oradea ca destinatie turistica”. Ca argument, firma din Cluj condusa de Covaliu Constantin (Brain Agency SRL) este prezentata elogios drept „societate cu renume si experienta in organizarea evenimentelor”, fiind mentionate parteneriatele acesteia cu Primaria Oradea.

Cu o solicitudine rar intalnita in sectorul bugetar, seful ABA Crisuri, Ionel Avrigeanu, raspunde prompt si pozitiv soliciarii in 10 mai.

 

La fel de prompt, se incheie contractul cu firma clujeana in 12 mai. Simultan porneste si constructia „plajei” care era deja aproape gata in 14 mai, ziua cand era emis comunicatul de presa care consfintea evenimentul.

 

Acum, ca niste naivi ce suntem, noi ar trebui sa intelegem ca o firma din Cluj se plimba agale prin Oradea, i-a placut o zona verde din centrul orasului si a decis intempestiv sa puna aici niste camioane cu hamburgeri si un pic de tambalau si bunti-bunti. Si cum se plimba ea, firma, prin albia Crisului, hop, i-a aparut intamplator in cale o alta firma – din Oradea – care se intampla sa fi inchiriat de la statul roman un hectar de verdeata in centrul orasului la pret de seminte. Ieftin si bun, ca doar stim ca statul roman e fraier si da moka la antreprenori. Intr-un moment de sensibilitate, firma oradeana se destainui firmei clujene: cea mai mare tristete si dorinta a ei era sa sprijine Primaria Oradea ca sa promoveze orasul. Si, cat ai zice peste, a si depus, de capul ei, fara sa fi vorbit cu nimeni, o cerere la locator ca sa dea mai departe terenul inchiriat, sa se faca bairam mare si instagramabil ca, deh, pandemia fuse grea si n-avura oamenii de unde sa comande finger food. Norocul face si ca astrele sa fi fost aliniate corect caci noi stim deja ca PNL e semn de apa. Locatorul, prompt – impresionat pana la lacrimi de cererea APTOR, pardon, Aido Invest Grup – se executa pe loc si isi da acordul. Nu tu plan, nu tu vreo propunere tehnica, nu tu proiect, nu tu vreo dezbatere publica. Iar cand pestele (care bine stim, de la cap se impute), incepu a duhni public, Primaria se spala pe maini si pedepsi exemplar, cu 500 de lei amenda, firma care facea ea, fara sa intrebe pe nimeni, pontoane, scene si umbrele in lunca protejata a Crisului. 

Sau putem sa nu mai fim naivi si sa observam ca “daca macane ca o rata, merge ca o rata si se comporta ca o rata, atunci probabil este o rata”. Ca sa ramanem tot in domeniul faunei si florei acvatice. Sa vedem niste tineri ambitiosi, cu idei, care stiu sa foloseasca conjunctura (politica, sociala, economica etc) si care au acces liber la decizie si la bunurile publice (in cazul acesta bunurile statului roman). 

Este evident pentru oricine ca intreaga tarasenie e cusuta cu guta alba si ca a fost planuita din timp, de comun acord cu Primaria Oradea (probabil prin APTOR) si cu ABA Crisuri. As spune ca se nasc niste intrebari interesante aici dar nu o sa-mi tin respiratia asteptand sa vad cine le pune. Totodata, ar mai fi interesant de aflat si cum s-a ajuns ca un hectar din zona naturala, centrala, a orasului sa fie inchiriat cu pretul derizoriu de 90 euro + TVA/luna, mai ieftin decat o garsoniera facuta din uscatorie, cea mai ieftina gasita pe OLX.

 

Flavius Bunoiu

Cate putin din toate. Gasesti prin trecutul meu posturi de radio, televiziune, un pic de media tiparita si cultura, branding, copywriting si relatii publice.

CITESTE SI ALTE ARTICOLE

4 comentarii

  • Ovidiu
    30 mai 2021 at 12:13 AM

    S-a dat garsoniera ?

    • Flavius Bunoiu
      Flavius Bunoiu
      30 mai 2021 at 5:16 PM

      Da, am verificat. Dar e alta, la acelasi pret, din uscatorie. 🙂

  • Traian Cosma
    28 mai 2021 at 2:54 PM

    Scarboasa afacere! Oare cine si cat a bagat in buzunar din nesimtirea asta? Primaria se spala pe maini cu o amenda de 500RON? Dezastruos mi se pare ca faptul e aproape consumat, constructia este intr-un stadiu avansat si Primaria nu a dat inca nici un ordin sa se sisteze orice fel de lucrari si locatia sa fie restabilita asa cum era inainte de inceperea acestei nesimtite afaceri.

  • Andrei Iovan
    28 mai 2021 at 1:43 PM

    Multumim ca ati facut lumina! Felicitari pt atitudine si ca va pasa! E abnominabil ce vor sa faca in acea oaza de liniste. 90 de euro/luna pt 9160 mp in zona ultra centrala e o palma tuturor oradenilor! Parca mai erai era campanie si ce mai promisiuni!

Comments are closed here.

Flavius Bunoiu

Flavius Bunoiu

Blog mi-am facut (in 2007) la insistentele unui prieten si l-am pastrat de curiozitate si din atasamentul cu care pastrez orice alte lucruri care imi umplu inutil sertarele. Imi place sa povestesc si sa fac oamenii sa rada. Mi-am pus problema, la un moment dat, daca trebuie sa il sterg sau nu. Am ajuns la concluzia ca, asa cum este, cu bune si cu rele, este evolutia (sau involutia) mea. Lucrurile scrise aici sunt pareri personale.

Urmareste-ma:

Cele mai citite

I HAVE A DREAM

24 februarie 2007

CAUTARI INTELIGENTE

15 februarie 2009

WHEN LIFE GIVES YOU LEMONS

10 februarie 2010

PPx