TUTORIAL: CUM SA INCHIZI O CASA DE CULTURA


Abia acum am intrat pe site-ul municipalitatii oradene si am gasit procesul verbal al sedintei in care alesii locali au votat incetarea activitatii Casei de Cultura Oradea, institutie vazuta ca o concurenta provocatoare de stres de liberalul Vulcu Daniel, printre altele, actor, regizor, manager la Teatrul Regina Maria, consilier local PNL la Primaria Oradea, membru al Comisiei de Cultura din acelasi Consiliu Local, antreprenor si Presedinte al Comisiei responsabile de evenimentele culturale ale municipalitatii, in cadrul Directiei de Monitorizare Cheltuieli de Functionare si Organizare Evenimente, etc.

Daca aveti rabdare sa cititi, mai departe aveti transcrierea discutiilor din Consiliul Local Oradea.

„PROCES VERBAL

Încheiat azi 28 februarie 2013 cu ocazia şedinţei ordinare a Consiliului Local al Municipiului Oradea

Participă următorii consilieri: d-l Bonchiş Ioan, d-l Câmpan Ioan, d-na Coste Adelina, d-l Corcheş Dorin Octavian, d-l Dan Octavian, d-na Debelka Boglarka Lilla, d-l Delorean Ion-Iulius, d-na Dulca Camelia Mariana, d-l Felea Adrian Ioan,  d-l Filimon Teofil Laviniu, d-l Gal Sorin Călin, d-l Huszar Istvan Eric, d-l Ile Cristian,  d-l Lascu Tudor Sebastian, d-l Manea Mihai, d-l Mălan Mircea, d-l Mohan Aurel George, d-l Mureşan Ionel Ovidiu, d-l Negrean Daniel Dumitru, dl. Pasztor Sandor, d-l Popa Dan Lucian, Ritli Laszlo Csongor,  d-l Sarkozi Zoltan, d-l Szabo Jozsef, d-l Tau Ioan,  d-l Vulcu Daniel Sorin. Lipsesc : d-l Uniţa Lucian

D-nul Manea Mihai  – preşedinte de şedinţă Pct. 38.  Proiect de hotărâre şi Raport de specialitate privind unele măsuri pentru încetarea activităţii instituţiei publice de interes local, Casa de Cultură a municipiului Oradea – instituţie cu personalitate juridică.

Dl. Manea Mihai – preşedinte de şedinţă  Dau cuvântul dl Pasztor

 Dl Pasztor Şandor consilier local  Dl preşedinte, este un material care, oricum având nevoie de nr. de voturi necesare nu cred că va crea o problemă şi va trece fără nici o problemă, dar vreau să atenţionez colegii şi executivul că Oradea are un trecut, un prezent şi sper că şi un viitor din punct de vedere cultural, această clădire de 110 ani care reprezenta primăria, avea o parte foarte importantă care reprezenta Direcţia de Cultură, susţinută foarte puternic în Oradea şi dumneavoastră puteţi observa în faţa acestui oraş până în ziua de astăzi că Oradea a avut foarte mare grijă de ce însemnă cultură în acest oraş, din păcate noi ajungem în 2013 să desfiinţăm Direcţia de Cultură într-o situaţie în care nici nu înţeleg nici măcar motivele de economie fiindcă am studiat organigrama şi acolo erau , dl. coleg dacă nu vreţi să ascultaţi am tot dreptul să vorbesc, dacă nu sunteţi învăţaţi să vorbim la această masă puteţi ieşiţi dacă vreţi şi ne ascultaţi de afară, trebuie să-mi spun punctul de vedere, degeaba vă revoltaţi aici. Bun atunci lăsaţi-mă să vorbesc, bine?

 Dl. Manea Mihai – preşedinte de şedinţă  Dau cuvântul dl. secretar Ionel Vila

 Dl. Ionel Vila- Secretar al Primăriei Municipiului Oradea Domnule consilier vă rugam să nu vorbiţi fără acordul preşedintelui de şedinţă.

 Dl Pasztor Şandor consilier local Aveţi dreptate nu trebuia să intervin dar nu am putut vorbi de colegul. Ajung înapoi la problemă, acolo erau 5 persoane angajate la acea direcţie nu ştiu nici măcar economia foarte mare care o face Primăria şi vă zic sincer ,eu din punctul meu de vedere nu cred că este o hotărâre care foarte multă glorie face acestui oraş, eu atât am vrut să zic, cumva semănăm ca nu ştiu, ca o fabrică de maşini care partea de design o pune la o parte în condiţiile în care de exemplu Clujul care este concurenţa noastră, vrea să devină capitală cultural europeană şi foarte mulţi bani, foarte multă putere înglobează în faptul de a reprezenta cultural ceva pe harta acestei ţări. Vă mulţumesc frumos.

 Dl. Manea Mihai – preşedinte de şedinţă  Dau cuvântul dl. Corcheş

Dl Corches Dorin- consilier local Mulţumesc dl. preşedinte. Din acest punct de vedere susţin cele zise de colegul meu dl. Pasztor, nu înţeleg nici eu care e raţionamentul economic, pentru care facem un astfel de demers? şi înţeleg că toate prerogativele, mă rog toate atribuţiile acestei instituţii vor fi preluate de Direcţia de Monitorizare Cheltuieli de Funcţionare şi Organizare de Evenimente. Poate că sunt eu mai prost pregătit ? dar vreau să ştiu care e direcţia aceasta? Mulţumesc.

 Dl. Manea Mihai – preşedinte de şedinţă  Dau cuvântul dnei. Funar

 Dna. Funar Rodica – şef serviciu resurse umane Casa de Cultură se desfiinţează dar tot personalul este preluat în cadrul Primăriei Municipiului Oradea  e vorba de 4 persoane, care vor face parte din Direcţia nou înfiinţată, Direcţia de Monitorizare Cheltuieli de Funcţionare şi Organizare de evenimente.

 Dl Corches Dorin – consilier local Înţeleg că direcţia se va înfiinţa?

Dna. Funar Rodica – şef serviciu resurse umane Se transformă, există un serviciu, care îşi măreşte activitatea prin preluarea activităţii Casei de Cultură şi se transformă în direcţie. Exista serviciul Monitorizare Cheltuieli de Funcţionare şi Organizare de Evenimente în cadrul Direcţiei Economice.

 Dl Corches Dorin- consilier local Din raţionamente economice desfiinţăm Casa de Cultura şi înfiinţăm o direcţie.

 Dna. Funar Rodica – şef serviciu resurse umane Nu înfiinţăm o direcţie, transformăm serviciul.

 Dl Corches Dorin- consilier local Deci din serviciul facem direcţie.

Dna. Funar Rodica – şef serviciu resurse umane Da, da diferenţă salarială e de 20%.

Dl Corches Dorin- consilier local Din ce era în Casa de Cultură?

Dna. Funar Rodica – şef serviciu resurse umane Nu pentru postul de director.

 Dl Corches Dorin- consilier local Lămuriţi-mă şi pe mine, există o diferenţă economică?

 Dna. Funar Rodica – şef serviciu resurse umane Nu mai există 2 posturi de conducere, se reduc 2 posturi de conducere, postul de director al Casei de Cultură, atribuţiile fiind preluate de noul director şi se mai desfiinţează un post de şef serviciu de la informatică urmând ca acest nou director să coordoneze toate aceste activităţi.

 Dl Corches Dorin- consilier local Îmi poate spune cineva ce înseamnă ca şi cuantum economiile bugetare pt. toată figura aceasta?

 Dna. Funar Rodica – şef serviciu resurse umane Se desfiinţează 8 posturi, în sume nu aş putea să vă spun exact dar…

 Dl Corches Dorin- consilier local 8 posturi ocupate sau vacante?

 Dna. Funar Rodica – şef serviciu resurse umane 6 vacante şi 2 ocupate.

 Dl Corches Dorin- consilier local2 posturi, am înţeles, mulţumesc dar nu pot să fiu de acord pentru astfel de reducere bugetară cu desfiinţarea unei instituţii de cultură, îmi pare rău, mulţumesc frumos.

 Dl. Manea Mihai – preşedinte de şedinţă  Dau cuvântul dl. Pasztor

 Dl Pasztor Şandor consilier local Vă rog să-mi permiteţi o mică observaţie tot nu este tot, prima dată aţi zis că tot se transferă din 5 dacă 4 se transferă unul lipseşte.

2 avem o Direcţie de Cultură, persoană juridică, am avut până la votul care urmează, care dl. coleg Corcheş, care se desfiinţează  nu va mai fi Casa de Cultură Oradea face o mixtură  combinat cu încă 2 servicii şi se naşte un alt serviciu cu un alt nume dar nu va fi o denumire şi o reprezentanţă a Direcţiei de Cultură sau a Casei de Cultură a Municipiului Oradea, asta este foarte pe scurt istoricul iar şi acolo am încercat să mă interesez, economii prea mari nu se fac inclusiv încadrarea de la oamenii aferent preluaţi de la Casa de Cultură va fi un pic mai sus, comparativ cu ce a avut dincolo, deci economic nu putem duce această discuţie pt. că economic nu funcţionează, sau poate funcţiona atât că o persoană nu va mai fi prezentă, persoana conducătorului.

 Dl. Manea Mihai – preşedinte de şedinţă  Dau cuvântul dnei Funar

 Dna. Funar Rodica – şef serviciu resurse umane 2 persoane.

 Dl. Manea Mihai – preşedinte de şedinţă  Dacă mai sunt discuţii? Dacă nu supunem la vot. Dau cuvântul dl. Pasztor

 Dl. Huszar Istvan Erik – consilier local Mulţumesc dl. preşedinte, da sincer nu prea am fost convins de argumentele aduse de dna. Dar s-a pomenit de 6 posturi, de 8 posturi, de transfer a 4 posturi dar în momentul de faţă Casa de Cultură este de sine stătătoare cu personalitate juridică, deci funcţionează ca şi o societate comercială, da? Cu 4 oameni.

 Dl. Manea Mihai – preşedinte de şedinţă  Dau cuvântul dnei Funar

 Dna. Funar Rodica – şef serviciu resurse umane Casa de Cultură este o instituţie publică cu personalitate juridică finanţată din bugetul local dar această instituţie ar doar 5 angajaţi în acest moment. Aceşti angajaţi mai puţin directorul pot fi preluaţi în cadrul Primăriei Municipiului Oradea. Per total Primăria va avea 4 oameni în plus dar economia este de 8 posturi din care 2 ocupate pt. că în afară de aceste posturi preluate cele 4 în plus se mai desfiinţează şi alt posturi din Primărie.

 Dl. Manea Mihai – preşedinte de şedinţă   Dau cuvântul dl. Corcheş

 Dl. Corcheş Dorin – consilier local Bun dar cei care există în momentul de faţă şi care lucrează la serviciul respectiv şi se vor transforma în direcţie au vreo tangenţă  cu cultura?

 Dl. Ionel Vila- Secretar al Primăriei Municipiului Oradea Dl. consilier, dna. colegă vă rog nu mai faceţi dialoguri aici decât cu acordul preşedintelui de şedinţă. Dl. preşedinte vă rog să vă intraţi în atribuţiuni, nu-i lăsaţi să discute aici.

 Dl. Huszar Istvan Erik – consilier local Eu întreb.

 Dl. Manea Mihai – preşedinte de şedinţă Eu zic că e clar şi câte persoane au fost şi câte au rămas şi câte sau redus blocate?, neblocate şi cu asta gata, mai mult decât atât nu avem ce să discutăm.

Dl Deloreanu  Ion Iulius – consilier localDin punct de vedere administrativ prima dată trebuia creată acea direcţie, deocamdată desfiinţăm o unitate luăm o hotărâre de Consiliul Local pt. desfiinţare dar nu avem noua unitate unde să o alipeşti. A 2 chestiune n-o s-o discut că din punct de vedere economic, dacă facem economie de 20 de mii de lei pe an atunci îmi vine să râd, dar dacă am ajuns în cultura orădeană să facem economie de 20 de mii de lei. Nu am înţeles cum o să funcţioneze această nouă direcţie pe mine mult mai mult m-ar fi interesat să văd organigrama, funcţionarea interna a acestei direcţii cum va răspunde şi aşa mai departe. Pe mine asta mă interesează.

Dl. Ionel Vila- Secretar al Primăriei Municipiului Oradea  Dl. Consilier uitaţi-vă, vă rog la art. 4 din prezentul proiect de hotărâre şi acolo spune foarte clar termenele care este de 01.04.2013, noi discutăm acum altceva, avem timp suficient.

 Dl Deloreanu  Ion Iulius – consilier local Deci eu aşa am învăţat în drept că prima dată creez apoi desfiinţez.

Dl. Manea Mihai – preşedinte de şedinţă  Supunem la vot materialul nr. 38.

 Cine este pentru? 17Împotrivă? 9Abţineri? – nimeni”

Flavius Bunoiu

Cate putin din toate. Gasesti prin trecutul meu posturi de radio, televiziune, un pic de media tiparita si cultura, branding, copywriting si relatii publice.

CITESTE SI ALTE ARTICOLE

3 comentarii

 • Calin
  12 august 2013 at 8:15 PM

  Bai deci idiotii astia de liberali, in frunte cu cretinul de primar Balbajan, n-au nici un argument !!! Pur si simplu trebuie desfiintata, desi logica, economia, dreptul etc. spun exact contrariul ! Da’ de ce n-a fost nimeni acolo de la defuncta Casa de Cultura, sa le spuna idiotilor de liberali ce profit anual facea institutia asta de cativa ani incoace ??? Bai am ajuns sa sustina consilierii maghiari o institutie de cultura romaneasca, iar boii de liberali s-o demoleze ??? Incredibil !!! Ii felicit pe consilierii maghiari Pasztor, Huszar si Delorean pentru atitudine !!! Eu zic ca mai bine-l votam pe Delorean, de exemplu, primar, decat pe Balbajan !

  • Flavius Bunoiu
   13 august 2013 at 12:22 AM

   totul e un joc. hotararea era deja luata de multa vreme. 🙂

Comments are closed here.

Flavius Bunoiu

Flavius Bunoiu

Blog mi-am facut (in 2007) la insistentele unui prieten si l-am pastrat de curiozitate si din atasamentul cu care pastrez orice alte lucruri care imi umplu inutil sertarele. Imi place sa povestesc si sa fac oamenii sa rada. Mi-am pus problema, la un moment dat, daca trebuie sa il sterg sau nu. Am ajuns la concluzia ca, asa cum este, cu bune si cu rele, este evolutia (sau involutia) mea. Lucrurile scrise aici sunt pareri personale.

Urmareste-ma:

Cele mai citite

PPx