Bine ai revenit, Emanuil Gojdu!


Ma bucur sa constat ca, dupa mai bine de patru ani si jumatate de pribegie, simbolul lui Emanuil Gojdu va primi respectul la care este indreptatit. Mi-as fi dorit ca statuia sa se poata intoarce in locul din care a fost demontata, in Piata Unirii din Oradea, in apropierea casei in care Emanuil Gojdu s-a nascut. Dar, probabil, s-a considerat ca oradenii au mai multa nevoie de o noua terasa unde sa poata savura cafea decat de un astfel de simbol.

Statuia este deja amplasata si va fi inaugurata cu fast in 5 octombrie 2019. Nu voi fi prezent la acest eveniment pentru ca, pe de o parte, nici eu, nici Asociatia Cultura in Miscare nu am fost invitati, iar, pe de alta parte, mi-ar fi teribil de greu sa diger momentul alaturi de cei care vor sta falosi la poze si isi vor adresa reciproc felicitari, aceiasi oameni cu care, practic, ne-am batut aproape cinci ani ca sa ii determinam sa isi aduca aminte de Emanuil Gojdu. A fost nevoie de conferinte, de amenzi din partea Directiei de Cultura, de interpelari, de petitii, de campanii de presa si de toate eforturile Cultura in Miscare pentru ca statuia sa fie salvata de la distrugere. In tot acest timp, ne-am lovit de mutenia si de incapatanarea primariei Oradea. S-au cheltuit sute de mii de lei din banii oradenilor (demontare si mutare la strand, mutare la Cetate, restaurare, mutare si montare in Parc, amenda DJC, proces in justitie pentru contestarea amenzii) iar noi, Cultura in Miscare, am consumat resurse importante (de timp, bani, energie) care ar fi putut fi alocate altor proiecte. Daca n-am fi facut asta, probabil ca la Centenarul Liceului Emanuil Gojdu s-ar fi inaugurat statuia lui „Smiley, izvoratorul de hituri”, cel care va interpreta  in deplina concordanta cu solemnitatea momentului.

Emanuil Gojdu a fost “degradat” de la statutul de simbol al orasului la cel de simbol al Liceului care ii poarta numele si ii va veghea de pe alee pe chiulangii care se vor ascunde in parc ca sa „traga” o tigara, departe de ochii vigilenti ai profesorilor. E totusi mai bine decat intre saorme si taxiuri pe platoul din Centrul Civic si infinit mai bine decat in cotetul plin de buruieni din strandul Iosia. 

Acum, gata, e timpul sa sarbatorim. In semn de respect fata de memoria lui Emanuil Gojdu si fata de personalitatea si exemplul dat de acesta, Asociatia Cultura in Miscare va depune, in fiecare luna de-aici incolo, un buchet de flori la statuia din Parcul 1 Decembrie.

Puteti urmari eforturile Asociatiei Cultura in Miscare si cronologia mutarii statuii aici, impreuna cu o parte din articolele de presa online generate in acesti ani.

Flavius Bunoiu

Cate putin din toate. Gasesti prin trecutul meu posturi de radio, televiziune, un pic de media tiparita si cultura, branding, copywriting si relatii publice.

CITESTE SI ALTE ARTICOLE

Comments are closed here.

Flavius Bunoiu

Flavius Bunoiu

Blog mi-am facut (in 2007) la insistentele unui prieten si l-am pastrat de curiozitate si din atasamentul cu care pastrez orice alte lucruri care imi umplu inutil sertarele. Imi place sa povestesc si sa fac oamenii sa rada. Mi-am pus problema, la un moment dat, daca trebuie sa il sterg sau nu. Am ajuns la concluzia ca, asa cum este, cu bune si cu rele, este evolutia (sau involutia) mea. Lucrurile scrise aici sunt pareri personale.

Urmareste-ma:

Cele mai citite

BLOGURI ENERVANTE

15 mai 2007

HOLOGRAF

4 noiembrie 2009

EXERCITIU DE SINCERITATE

1 martie 2011

PPx