CA LA NOI…


Editorial pentru revista Business News, numarul 28.

La bancă:

-Bună ziua, aş dori să plătesc o rată!

-Numele dumneavoastra?

-Flavius Bunoiu.

-Hmmm, nu vă găsesc în baza de date.

-Imposibil, mă găsiţi de fiecare dată când nu plătesc rata la timp!

-Aaaa, am gasit, e trecut Bunoiu Flavius…de ce nu spuneţi că Flavius e prenumele?!

La trezorerie:

-Bună ziua, am primit o notificare de la dumneavoastră, cum că îmi returnaţi nişte bani…

-Daţi-mi să văd! Păi asta e din noiembrie, abia acum veniţi?!

-E vreo problemă? I-aţi cheltuit?

-A, nu, doar ziceam că a trecut multă vreme de cand aţi fost chemat…

În trafic:

-Bună seara, actele dumneavoastra la control! De unde veniţi?

-De acasă.

-Văd ca sunteti din Oltenia. Si acolo mergeţi la fel de “tare”?

-Numai când ne grabim!

De multe ori ne-am lovit de astfel de situaţii: funcţionarul de la ghiseu pare un fel de autoritate supremă în faţa căreia tu, clientul, “petiţionarul”, eşti nevoit să stai smirnă, cu ochii plecaţi, cu spatele adunat şi cu mâinile împreunate docil.

Trebuie să întelegeţi: funcţionarul roman este şi el om, e o fiinţă socială şi, adeseori, prea sociabilă. Are şi el vise, aspiraţii, rate la electrocasnice, o fată la facultate la Cluj, varice şi un administrator de scară ciufut. Nu se poate abţine de la comentarii care nu îşi au rostul, atunci când e în “exerciţiul funcţiunii”. Nu, el trebuie să te tragă la răspundere, să te muştruluiască, să “te tragă de ureche”. Te întreabă, te iscodeşte, uneori crede că eşti un prost îngrămădit şi needucat şi se comportă de parcă ai greşit ceva fată de el, personal. Regulile după care funcţionează el se schimbă lunar, nu sunt scrise si, de obicei, el (funcţionarul adicătelea) este foarte iritat de faptul că tu habar n-ai la ce ghişeu se face plata sau la ce birou se depun actele şi de faptul că trebuie să explice, pentru a mia oara, care este procedura ce trebuie urmată.

Se vor mai scurge, probabil, decenii dacă nu chiar veacuri până când lucrurile acestea se vor sedimenta pe un făgas “normal”, profesional. Până atunci, nu aveţi decât să vă înarmaţi cu multă răbdare şi, de ce nu, cu mult umor atunci când sunteţi nevoiţi să vă “luaţi la trantă” cu sistemul birocratic autohton.

Flavius Bunoiu

Cate putin din toate. Gasesti prin trecutul meu posturi de radio, televiziune, un pic de media tiparita si cultura, branding, copywriting si relatii publice.

CITESTE SI ALTE ARTICOLE

Comments are closed here.

Flavius Bunoiu

Flavius Bunoiu

Blog mi-am facut (in 2007) la insistentele unui prieten si l-am pastrat de curiozitate si din atasamentul cu care pastrez orice alte lucruri care imi umplu inutil sertarele. Imi place sa povestesc si sa fac oamenii sa rada. Mi-am pus problema, la un moment dat, daca trebuie sa il sterg sau nu. Am ajuns la concluzia ca, asa cum este, cu bune si cu rele, este evolutia (sau involutia) mea. Lucrurile scrise aici sunt pareri personale.

Urmareste-ma:

Cele mai citite

PPx