Capele di tutti capi
Ieri a avut loc o sedinta a Consiliului Judetean Bihor in care “alesii” bihorenilor s-au intalnit online pentru a pune judetul la cale si a imparti – printre altele – 27 316 000 lei, suma la dispozitia CJ pentru cei 101 primari ai judetului. Ca de fiecare data cand e de impartit ciolanul, e interesant de vazut cine isi umple blidul cu varf si cine sunt cei care raman flamanzi pe margine. Nu stiu ce sa spun despre performanta managementului PSD dar, asa cum o arata cifrele, nu e prima data cand trebuie sa se multumeasca doar cu firimiturile ramase de la masa bogatilor PNL si UDMR care isi impart tainul. Nu ca le-as plange de mila dar e oarecum hazliu in conditiile in care mesenii au semnat anul trecut, in mare graba si confidentialitate, un protocol prin care s-au inteles pe banii judetului pana in 2024, valabil indiferent de felul cum va arata reprezentarea politica dupa alegerile din 2020.
Cine-mparte, parte-si face
Profitand de alianta de conjunctura cu unul dintre consilierii ALDE, consilierii PNL – impreuna cu cei de la UDMR – au impartit banii tragand spuza, evident, pe turta lor. Iata cum au fost directionati cei 27 316 000 lei:
PNL, 42 primarii, 58,29% din suma, 15 924 800 lei.
UDMR, 22 primarii, 20,64% din suma, 5 639 500 lei.
PSD, 29 primarii, 16,16% din suma, 4 415 000 lei.
ALDE, 1 primarie, 2,08% din suma, 570 000 lei.
Independenti, 2 primarii, 1,78% din suma, 486 000 lei.
Slovaci, 1 primarie, 1,02% din suma, 280 000 lei.
Evlaviosii din CJ
Asa cum am aratat si cu alte ocazii, de fiecare data cand e de impartit o transa de bani de la Consiliul Judetean, “cultele” din Bihor isi au procentul bine stabilit, aproximativ 1 000 000 de euro. Nici acum nu s-a inregistrat o exceptie, consilierii au votat 104 “investitii” absolut necesare pentru comunitatile locale in valoare de 3 746 000 lei din cei 27 316 000 lei total. Asta desi, multe dintre asa-zisele obiective de investitii au primit bani la aproape toate repartizarile bugetare din anii anteriori. Practic, anul 2020 va fi anul capelelor mortuare si al schimbarilor de garduri si mobilier in casele parohiale din Bihor sau nu va fi deloc.
Ai carte, ai parte
Pe langa piosenia alesilor judeteni, un alt sentiment vibrant a marcat imparteala de ieri: setea de carte, de educatie. Anul 2020 va fi anul debutului publicistic pentru 23 de primari din Bihor, insotiti de “colectivul redactional” alcatuit din consilieri locali. 115 000 lei (aproximativ 25 000 euro) sunt rezervati pentru “publicarea rapoartelor de activitate”. Ce vor publica, e un mister avand in vedere ca majoritatea celor si-au anuntat intentia de a-si publica opera nu au fost capabili sa insire cateva cuvinte pe o foaie atunci cand li s-au cerut rapoartele de activitate pe ultimii patru ani de mandat asa cum, de altfel, legea ii obliga. Iar atunci cand au facut-o totusi, unii dintre ei au copiat de la colegi sau s-au plagiat pe ei insisi an de an. Dar, probabil, cele 2 luni de izolare din cauza pandemiei i-au facut pe multi sa “ia pana in mana” pentru a lasa mostenire urmasilor votanti o cronica scrisa a faptelor de arme in slujba comunitatii. Ar fi nedrept ca acest filon cultural sa fie starpit prin lipsa de finantare potrivita.
In loc de concluzie
Dupa mai bine de doua luni de izolare din cauza pandemiei Covid -19, cu zeci de mii de persoane in somaj sau somaj tehnic, cu zeci de scoli cu latrina in curte si fara apa curenta, cu sate – in continuare – fara apa si canalizare, cu drumuri de pamant sau pietris, cu mii de copii al caror acces la educatie a fost si este periclitat de situatia aceasta de criza, cu infrastructura de sanatate aproape inexistenta sau in stare de precaritate in majoritatea zonelor rurale, ar fi fost de asteptat ca imparteala aceasta de bani, una printre altele multe, sa reflecte necesitatile comunitatilor locale. Sau, cine stie, poate nu intelegem noi si, de fapt, capelele fac parte din strategia integrata pentru urmatorul val de Coronavirus.
Comments are closed here.