Cat de late ar trebui sa fie peroanele din statiile de tramvai?
Mai rezistati la una cu si despre tramvaie? M-am intrebat la un moment dat, pe Facebook desigur, cine construieste refugiile/peroanele pentru calatori din statiile de tramvai si conform caror norme. Pentru ca am coborat din tramvai si m-am trezit prizonier cu copilul intr-un fel de cusca de metal, intr-o apropiere nedorit de intima cu calatorii care au coborat pe aceeasi usa si fara posibilitatea de a “evada” de acolo. In acelasi timp, tramvaiul s-a pus in miscare si a trebuit sa ne ferim toti ca nu cumva sa ne agate vagonul si sa ne traga sub roti de pe peronul minuscul. Si mi s-a parut ca sunt in prezenta unei tragedii care asteapta sa se intample asa ca m-am apucat sa caut informatii daca, evident, n-a stiut nimeni sa imi raspunda si am inceput sa ma uit cu mai mare atentie la aceste refugii pentru pasageri.
Dupa ce am cautat o vreme acul in carul cu fan, am dat peste doua posibile raspunsuri, doua acte normative pentru constructia peroanelor de calatori din statiile de tramvai.
- Ghidul de Proiectare şi Execuţie pentru Construcţiile aferente căii de rulare a tramvaielor, satisfacerea exigenţelor de calitate – indicativ GP 046 – 99 (il puteti citi aici).
- Normativ de proiectare pentru calea de rulare a tramvaielor Nr. 01-2007 V 0.7 – 21.05.2007 (il puteti citi aici).
In primul document (la pagina 23) se precizeaza ca peroanele vor avea latimea de 1,2 metri pentru statiile ce se construiesc pe strazi existente si 1,5 metri in cazul statiilor noi.
In al doilea document (la pagina 12) se precizeaza ca peroanele ar trebui sa aiba latimea de 1,8 metri.
Intre cele doua documente exista diferente si inteleg ca sunt urmate normele din primul desi are o vechime de mai bine de 22 de ani si este, in mod evident, depasit. Asta pentru ca “GP 046 – 99 a fost aprobat prin Ordinul nr. 77-N-13.10.1998 al Ministrului Lucrărilor Publice şi Amenajării Teritoriului Nicolae Noica (având Avizul Consilului Tehnico-Ştiinţific), fiind inclus în „Lista Reglementărilor Tehnice în Construcţii” a M.D.R.A.P, şi a fost publicat în Buletinul Construcţiilor, Vol.7 din 2000”. Al doilea document, ceva mai nou, cu vreo 8 ani, nu este acceptat pentru ca “NR 01-2007 este întocmit de către un inginer pentru completarea, actualizarea şi înlocuirea „Instrucţiunilor tehnice departamentale pentru proiectarea şi construcţia liniilor de tramvai (indicativ P.D. 164-1987) la A.T.B, neavând girul ministerului sau al vreunui organism de reglementare de specialitate”. Stampila, deci, bat-o vina! Am citat dintr-un raspuns oficial al Primariei Craiova care a avut aproximativ aceeasi problema cu latimea peroanelor.
Dar care este problema? Peroanele sunt foarte inghesuite, nu doar cele vechi, pe care le stiu de multa vreme dar am observat ca si cele nou construite sunt facute parca dupa acelasi calapod. In plus, in multe statii s-au construit niste asa-zise adaposturi pentru calatori care, prin solutia de constructie aleasa, ocupa o mare parte din spatiul si asa destul de ingust, lasand doar aproximativ 30 de cm pana la marginea peronului si fortand practic calatorii sa se expuna riscului atunci cand tramvaiul se misca in statie. Despre carucioare de copii sau persoane cu dizabilitati nici macar nu are sens sa incep sa vorbesc. Ca normativul din 1999 (respectat si acela cand si cand) este depasit o dovedesc si garniturile de tramvai produse in ultimii 10 ani care sunt mult mai lungi dar si mai late si cu o capacitate mai mare de pasageri decat vechile garnituri de tramvai aflate in exploatare atunci cand s-a elaborat acest set de norme (un tramvai vechi, Tatra, are 15,2 m lungime si 2,2 m latime si gazduieste 97-114 calatori iar tramvaiele mai noi, Astra, au 27 m lungime si 2,4 m latime si pot acomoda 210 calatori).
Nu ma gandesc ca va rezolva nimeni vreun lucru dar las asta aici ca semn ca am lamurit-o (cel putin pentru mine) si in caz ca vom citi prin ziare candva de vreun cetatean care a primit un branci din greseala sau a fost agatat de oglinda tramvaiului si a ajuns sub rotile acestuia. Titlurile vor fi cam asa: Tragic, cine s-ar fi putut gandi la una ca asta?!
Comments are closed here.