CHEIA SUCCESULUI


Editorial pentru revista Business News, numarul 30.

Departe de mine gândul de a mă erija într-un soi de eminență cenușie a afacerilor, acel gen de atoateștiutor, fără de greșeală. În decursul celor zece ani scurși de când am călcat pragul Registrului Comerțului decis să înființez o firmă, să pornesc pe cont propriu, am făcut greșeli cu duiumul. Și, la fel de probabil, voi mai face și de-aici înainte.

Așa că, de fiecare dată când aflu despre un nou eveniment cu speakeri motivaționali și așa-ziși “guru” ai afacerilor care, pentru modica sumă de 100-200 de lei, îți promit că-ți vor dezvălui căile succesului, mă simt cuprins de o modestie vecină cu adorația și îmi spun, în sinea mea, “Doamne, dacă aș ști și eu cât știu oamenii ăștia, sigur mi-ar merge mult mai bine”. Apoi, îmi trece!

Inițial am mers și eu la câteva astfel de evenimente; până mi-am dat seama că respectivii vorbitori n-au condus, în viața lor, niciodată vreo afacere, nu au plătit niciodată vreun salariu și nu și-au mușcat unghiile până la sânge încercând să se târască prin mocirla birocratica post-comunistă. E drept, “băjeții” au descoperit că pot pune cap la cap nenumărate teorii economice, financiare, etc, le pot comunica public, le pot susține coerent, atrăgător și lumea se bulucește să plătească și să caște gura la ei, în speranța că vor afla acele amănunte care le vor garanta succesul. Bravo lor, e și asta o afacere!

Dar, dragilor, dacă vreun astfel de vorbitor, oricare ar fi el, ar deține rețeta succesului garantat în afaceri, oare v-ar vinde el această rețetă pentru o sumă oarecare? Oare n-ar pune chiar el în aplicare acea rețetă și nu și-ar mai pierde vremea cu voi prin sălile de conferință ale hotelurilor, făcând bășici la limbă și încercând să vă convingă de adevărul spuselor sale? Sau nu vă dă de gândit faptul că n-am văzut niciodată vreun afacerist de succes care să fi declarat, în mod public, “îmi datorez succesul lui Cutărescu, ale cărui cursuri și seminarii mi-au deschis ochii. Am fost orb, în întuneric și Cutărescu m-a luminat!”.

Dragilor, nu vă mai îmbătați cu apă rece, nimeni nu vă poate vinde / închiria / cesiona etc o rețetă a succesului în afaceri, la fel cum nu vă poate spune nimeni, de pildă, rețeta fericirii. Pentru că, la fel ca și fericirea, succesul în afaceri este o noțiune diferită de la individ la individ iar drumul până acolo nu apare pe nicio hartă tipărită.

Puteți doar să sperați că vă vor ajuta, în demersul vostru de antreprenori, următoarele: o bună cunoaștere a naturii umane, inteligență, studiile, puterea de muncă, rezistența la stres, ușurința de adaptare și de învățare, capacitatea de analiză și, de ce nu, optimismul. Probabil că lista e mult mai lungă, aveți vreme să vă compuneți una proprie.

Revista pe care o lecturați acum a ajuns la numărul 30. Pentru noi, cei care “trudim”, lunar, în paginile sale, este un succes. Nu ne întrebați care este “cheia succesului”. Știm doar că a fost precedată de 29 de ediții după care, de fiecare dată, am vrut să realizăm ceva mai bun, să învățăm din greșeli, să progresăm.

Flavius Bunoiu

Cate putin din toate. Gasesti prin trecutul meu posturi de radio, televiziune, un pic de media tiparita si cultura, branding, copywriting si relatii publice.

CITESTE SI ALTE ARTICOLE

Comments are closed here.

Flavius Bunoiu

Flavius Bunoiu

Blog mi-am facut (in 2007) la insistentele unui prieten si l-am pastrat de curiozitate si din atasamentul cu care pastrez orice alte lucruri care imi umplu inutil sertarele. Imi place sa povestesc si sa fac oamenii sa rada. Mi-am pus problema, la un moment dat, daca trebuie sa il sterg sau nu. Am ajuns la concluzia ca, asa cum este, cu bune si cu rele, este evolutia (sau involutia) mea. Lucrurile scrise aici sunt pareri personale.

Urmareste-ma:

Cele mai citite

PPx