CRIZA “ALL INCLUSIVE”


La toate evenimentele la care am participat anul acesta “se simte criza”. Indiferent ca a fost vorba despre concerte, expozitii sau alt gen de spectacole. Se simte criza in felul in care oamenii merg, mananca, beau, rad sau se plimba. Singurele lucruri care functioneaza sunt birturile cu bautura ieftina si “impinge tava” cu 10 lei.

Anul trecut, pe vremea aceasta, inca mai speram ca nu va fi “dracul atat de negru”. Ne-am cam inselat. O spun, de data aceasta, cu dezamagirea omului care simte ca a avut dreptate.
Criza aceasta schimba comportamente. Suntem mai tristi si mai rai. Asteptam sa vina Solutia din alta parte decat de la noi insine. De unde? De la niste guvernanti incompetenti care iau masuri carora nici macar cei mai umili contabili nu le vad rostul si eficacitatea? Guvernul acesta este genul de doctor cu studii la seral, care combate durerea de cap cu supozitoare. Sa nu fiu gresit inteles: si cei de pana acum au fost la fel doar ca, adevarata masura a incompetentei, se vede doar in timpuri de criza. Atunci cand ai bani multi la dispozitie, este usor sa iti ascunzi carentele profesionale.
Economia acestei tari (care nu mai “duduie” de o buna bucata de vreme) se bazeaza pe cateva IMM-uri si pe cateva milioane de angajati.

Niste boi numai buni de biciuit pana la epuizare. Dupa ce ne-a oferit o veritabila clisma financiara cu impozitul forfetar, guvernul (intentionat scris cu minuscula) ne mai face o “oferta de vacanta”: TVA marit cu cinci procente. Acum avem de toate, nu ne mai lipseste nimic: preturi mai mari decat in restul Europei, TVA de top, impozite mult mai mari si mult mai multe decat restul europenilor civilizati. Un singur lucru nu avem la fel ca in restul Europei: salarii.
Care va fi efectul acestor masuri? Vom avea noi sporturi nationale: saritura peste plata taxelor si impozitelor, scufundarea libera in economia subterana, orientarea turistica in off-shore si paradisuri fiscale si, cel mai important sport, lupte libere cu autoritatile statului.

Sa ma ungeti cu miere si sa ma acoperiti cu pene de gasca daca, in felul acesta, Romania va iesi din criza! Efectul acestor masuri neinspirate, de panica, se va vedea inca multi ani de aici incolo iar mostenirea aceasta va fi mai greu de “rumegat” decat ceea ce a lasat in urma regimul comunist. E adevarat, “nu ne vindem tara” dar am impresia ca o sa o dam de buna voie dupa ce ne amaneteaza B & B (Basescu & Boc)! Datoriile nu vor fi ale noastre ci ale urmasilor urmasilor nostri!

Solutia vine de la fiecare dintre noi. Nu ma intrebati cum, depinde de fiecare in parte. Poate va veti gandi la asta atunci cand veti pleca in concediu sau in vacanta. Si inca ceva: v-as recomanda sa nu cheltuiti toti banii, s-ar putea sa va trebuiasca pentru urmatoarele “masuri ingenioase de survolare a crizei” adoptate, peste noapte, de specialistii care ne conduc!

Etichete: , ,
Flavius Bunoiu

Cate putin din toate. Gasesti prin trecutul meu posturi de radio, televiziune, un pic de media tiparita si cultura, branding, copywriting si relatii publice.

CITESTE SI ALTE ARTICOLE

3 comentarii

 • Cristian
  17 septembrie 2010 at 9:45 AM

  Trei chestiuni:
  1. „Suntem mai tristi si mai răi” – sincer nu-mi aduc aminte de români veseli şi buni. Prefăcuţi da, oneşti… mai rar.
  2. preţurile nu sunt mai mari ca şi în restul ţărilor europene. Că sunt mai mari în raport cu venitul… Suntem nişte fraieri că acceptăm acest jug. Personal, cred că doar un război mai poate schimba ceva. Am mai zis-o?
  3. Oricine ce ar zice, suntem conduşi de nişte specialişti. Sunt specializaţi pe furtul la nivel înalt, acolo unde nu-i poate atinge NIMENI. Doar cuvintele. Să aibă ei „căldură” din plin! (Ştii bancul cu „Să-ţi dea Domnul căldură”, nu?)

 • claudiu damian
  15 septembrie 2010 at 1:53 PM

  Eu zic ca ar cam trebui sa ne facem bagajele :)))

 • cerbulvechi
  6 septembrie 2010 at 9:58 AM

  AAA…foarte mishto…de 2 saptamani caut si eu pe cineva care sa nu se mai eschiveze de la niste chestii atat de simple cand e vorba de criza.

  Da, frate, solutiile vin de la fiecare dintre noi. Pana nu ne dam doua palme cu piciorul nu avem nici o sansa.

  Si DA, dracul va fi din ce in ce mai negru, in ciuda imposibilitatii cromatice a acestui statement.

Comments are closed here.

Flavius Bunoiu

Flavius Bunoiu

Blog mi-am facut (in 2007) la insistentele unui prieten si l-am pastrat de curiozitate si din atasamentul cu care pastrez orice alte lucruri care imi umplu inutil sertarele. Imi place sa povestesc si sa fac oamenii sa rada. Mi-am pus problema, la un moment dat, daca trebuie sa il sterg sau nu. Am ajuns la concluzia ca, asa cum este, cu bune si cu rele, este evolutia (sau involutia) mea. Lucrurile scrise aici sunt pareri personale.

Urmareste-ma:

Cele mai citite

PPx