Da’ cu „Toamna” ce-ati avut?


Dupa o lunga agonie, Toamna Oradeana a fost – oficial – declarata moarta. Locul ei va fi luat de o clona cu nume “cool”, Oradea FestiFall, si va fi mutata, iarasi, in centru pentru ca in Cetate era sa iasa cu scandal si cu lesinuri anul trecut.

M-au tot intrebat diversi oameni ce parere am despre lucru acesta pentru ca am fost (in perioada 2009-2013) organizatorul acestui festival. Nu stiu ce parere sa am, alta in afara de faptul ca se compara mere cu pere.

Toamna Oradeana organizata de mine costa putin peste 500 000 de lei. Din care banii cu care contribuia bugetul erau 245 000 lei iar banii privati pe care ii aducea Casa de Cultura erau 256 000 lei (editia 2012 pe care o iau ca referinta).

Toamna Oradeana organizata de APTOR are un buget de 1 000 000 de lei dar e posibil sa fie mai mult, nu a vazut nimeni cifre oficiale. (“Organizatorul s-a ferit să dea cifrele pentru care vedetele vin la Oradea […]. A mai spus că festivalul are un buget de un milion de lei.” http://www.bihon.ro/editia-2018-o-toamna-de-un-milion/2120260).

Toamna Oradeana organizata de mine a vrut sa devina un festival cultural in care oradeanul sa aiba acces facil (gratis sau cu pret modic) la artisti si evenimente culturale de care nu are parte in mod obisnuit la Oradea. In mare masura, in ultima editie organizata, cred ca am reusit lucrul acesta. Mai jos gasiti programul acelei editii si materialele video de promovare. Link Youtube AICI.

Toamna Oradeana in varianta fancy trendy Festi Fall a fost redusa la nivelul de trei zile de mancat hamburgeri scumpi pe Alecsandri in acompaniament muzical. (http://www.bihon.ro/toamna-oradeana-se-reinventeaza-in-2019-oradea-festifall-concerte-smiley-3-sud-est-vama-si-the-motans/2323638).

Personal, consider ca Oradea merita mai mult de atat iar Toamna Oradeana este un brand care nu trebuie aruncat la gunoi. Intr-un studiu facut in anul 2015 pentru Primaria Oradea, aproape 51% dintre cei intervievati au mentionat Toamna Oradeana ca principalul festival la care au luat parte sau vor lua parte. Pentru comparatie, Festivalul de Teatru se afla pe locul 7 in clasament, cu 3% din raspunsuri.

Casa de Cultura Oradea a fost desfiintata de Primaria Oradea cu justificarea ca astfel se va obtine o importanta economie in bugetul local. 

C.C.O. avea un buget anual de aproximativ 800 000 de lei.

APTOR are buget anual de aproximativ 8 000 000 de lei.

Flavius Bunoiu

Cate putin din toate. Gasesti prin trecutul meu posturi de radio, televiziune, un pic de media tiparita si cultura, branding, copywriting si relatii publice.

CITESTE SI ALTE ARTICOLE

Comments are closed here.

Flavius Bunoiu

Flavius Bunoiu

Blog mi-am facut (in 2007) la insistentele unui prieten si l-am pastrat de curiozitate si din atasamentul cu care pastrez orice alte lucruri care imi umplu inutil sertarele. Imi place sa povestesc si sa fac oamenii sa rada. Mi-am pus problema, la un moment dat, daca trebuie sa il sterg sau nu. Am ajuns la concluzia ca, asa cum este, cu bune si cu rele, este evolutia (sau involutia) mea. Lucrurile scrise aici sunt pareri personale.

Urmareste-ma:

Cele mai citite

PPx