Democratia – singurul joc de pe masa
Democratia este fara doar si poate singurul joc de pe masa. Problema este ca tot mai multi oameni decid ca nu mai merita jucat.
De 30 de ani asistam la un declin al procesului electoral. Iar observatorii politici remarca ca oamenii cel mai putin interesati sa voteze sunt oamenii care ar avea de altfel cel mai mult de castigat din exercitarea votului: somerii, cei fara sau cu putine privilegii, tinerii.
Urmaresc, vorba lui Klaus “cu atentie si ingrijorare” ceea ce se intampla in campaniile electorale. Analisti seriosi, auto-declarati sau impusi de media, petrec ore intregi in spatiul public vorbind despre “cei nehotarati” care pot fi “scosi” la vot daca faci una sau alta. Eu am alta parere. Nehotarati sunt cei care analizeaza inca in vederea luarii unei decizii, cei care mai asteapta argumente. Ori oamenii acestia, care nu mai participa, care nu (mai) voteaza, ei nu mai sunt de mult nehotarati, nu mai asteapta nimic. Ei s-au retras singuri din “viata cetatii”, ei nu mai vor sa joace jocul, ei au luat de mult o hotarare. Oamenii acestia au inteles ca ei pot schimba guverne, consilii, alti oameni, dar ca, in final, nu pot schimba politicile.
Campaniile electorale nu conving pe nimeni. Sau, ma rog, aproape pe nimeni. Eficienta lor in atragerea de noi voturi este aproape nula. In schimb, efectul lor cel mai sesizabil este cel de a radicaliza si mai mult taberele si de a le antagoniza. De a pregati luptatorii pentru confruntare daca vreti. Singurul lucru care schimba uneori soarta bataliei este emotia. Mai pica un deal, mai lacrimeaza un Stolojan, din astea. Altfel, rezultatul votului este strict o chestiune de numar si de mobilizare. Ca sa intelegeti de ce PNL recruteaza masiv din PSD. Pentru ca nu sunt capabili, momentan, sa genereze nicio emotie, sa inspire, sa convinga.
Am avut o discutie pe Zoom. Si am extras din ea idei si o captura. Pentru emotie, desigur…
Comments are closed here.