EPOPEEA CINEMATOGRAFULUI TRANSILVANIA
Cinematograful Transilvania din Oradea „tragea sa moara” cand i-am calcat eu pragul prima data. Asta se intampla in 2002. Am vrut sa vad un film, abia ma mutasem in Oradea, rataceam prin centru. Doamna de la casa m-a intrebat daca sunt singur. M-am uitat perplex la ea si i-am confirmat temerea: da, venisem singur la film. Mi-a zis ca, daca mai adun macar cinci prieteni, „da drumul la film”, altfel nu. Evident ca nu am vazut niciun film. Nici atunci si nici altcandva, la acel cinema. Nu stiu cand s-a inchis efectiv cinematograful din Piata Ferdinand nr. 2 dar, in 2013, arata ca in urma cu 11 ani.
In ultimii ani, cinematograful a fost o veritabila minge de ping pong, pasata cu mare tam-tam de presa intre Consiliul Local Oradea si Consiliul Judetean Bihor, fara insa a beneficia vreodata de vreo reparatie sau vreo investitie asa incat, astazi, Cinematograful Transilvania este o ruina in plin centru.
Istoria moderna si zbuciumata a cinematografului arata in felul urmator:
17 iunie 2009 – Primăria Oradea preia Cinematograful Transilvania de la Regia Autonoma de Distributie si Exploatare a Filmelor „Romania-film”. Acesta, conform extrasului CF, are o suprafata construita de 973 metri patrati si o suprafata utila de 866 de metri patrati, subsol, parter, mezanin.
06 septembrie 2010 – Consiliul Local Oradea ia hotararea de a preda cinematograful in administrarea Consiliului Judetean pentru a fi reparat, reabilitat si folosit de Teatrul de Stat Oradea ca sala Studio. CJ se obliga sa demareze lucrarile in maxim 1 an de zile. Lucru care nu s-a intamplat, procesul verbal de predare-primire si contractul aferent fiind semnate abia in februarie 2012.
26 aprilie 2012 – Consiliul Judetean Bihor anunta, onor, ca a aprobat o finantare de 80 000 de lei pentru un proiect tehnic si 420 000 de lei pt reparatiile necesare cinematografului, „lucrari care ar putea incepe chiar din vara”. Era campanie electorala. Ce s-a intamplat cu proiectul si cu banii respectivi, Google nu stie sa ne spuna.
29 august 2012 – Dupa alegerile locale din vara, noua conducere a Consiliului Judeţean Bihor, coplesita de responsabilitati si, probabil, de „greaua mostenire” anunta ca renunta la proiectul de reparatii capitale si de amenajare a unei Sali Studio in spatiul fostului cinematograf. Ceea ce e ciudat pentru ca, in septembrie-octombrie 2012, s-au executat lucrari in interiorul cinematografului.
21 martie 2013 – la propunerea Administratiei Imobiliare Oradea, Consiliul Local Oradea voteaza pentru redobandirea dreptul de administrare asupra fostului Cinema Transilvania. Potrivit celor votate de alesii oradenilor, Consiliul Judetean Bihor va preda proiectul de lucrari aferent obiectivului in cauza, dar nu numai atat: judetul va aloca si banii necesari finantarii investitiilor de la sala cu pricina, prin virarea sumelor respective în bugetul Municipiului Oradea.
25 aprilie 2013 – Consiliului Local Oradea isi da acordul cu privire la rectificarea bugetului municipiului, care prevede, printre altele, si distribuirea unor sume alocate de Consiliul Judetean Bihor din impozitul pe venitul global: 1 milion de lei vor fi alocati reabilitarii fostului Cinematograf Transilvania. Toate acestea sunt posibile gratie unui (nou) protocol incheiat intre Consiliul Local Oradea și Consiliul Judetean Bihor. Lucrarile de reabilitare vor fi coordonate de Administratia Imobiliara Oradea. Google nu ne spune daca banii au fost sau nu virati si ce s-a intamplat cu ei.
27 iunie 2013 – Consiliul Judetean Bihor refuza sa se asocieze cu Consiliul Local Oradea pentru a executa lucrari de reabilitare la Cinematograful Transilvania in scopul transformarii acestuia in sala Studio multifunctionala pentru cele 2 teatre din oras. Vicepresedintele CJ, Alexandru Kiss, solicita sa i se dea CJ-ului cinematograful pentru ca altfel nu este de acord cu o investitie intr-o cladire care nu le apartine. Costurile reparatiilor sunt acum evaluate la 5,96 milioane de lei. Da, lei noi.
Link documentatie aici.
Ce vreau sa remarc la aceasta mini-epopee care ar fi amuzanta daca n-ar fi trista: Cinematograful Transilvania se afla sub fosta Casa de Cultura a Municipiului Oradea. In 2009, la preluarea cinematografului de la RADEF, am cerut sala pentru CCMO in ideea de a o folosi pentru un proiect original si cu sanse de reusita la acea vreme. Reparatiile, evaluate la 200 000 de lei, urmau sa fie efectuate din surse proprii ale CCMO, deci nu din bugetul orasului. Evident, acest lucru nu s-a intamplat iar, intre timp, devizele de lucrari au crescut exponential, la 500 000 lei, 1 000 000 lei si, la ultima strigare, 5 960 000 lei. Iar povestea, probabil, va merge mai departe.
In galeria foto aveti fotografiile facute in 2009, atunci cand am fost sa vad in ce stare se afla spatiul pe care CCMO l-a solicitat.
Furaciune marca Vulcu & gasca, din banii oradenilor. Cu complicitatea tov. Balbajan&Co. Noroc cu ungurii, care salveaza patrimoniul cultural romanesc de la extinctie 😀 Deci nu era bine sa repare Casa de Cultura cinemotograful ala, cu numa’ 200.000 de lei, bani facuti din bilete, mici, kurtos si alte damigene ? Nuuu, amu’ e mai bine cu 6.000.000, ca sa aibe Selina ce fura si mai ales ce da inapoi !