SISTEMUL E DE VINA


Editorial pentru revista Business News, numarul 31.

Merg, într-o bună zi, până la Trezorerie ca să virez o sumă de bani în alt cont.

– Trebuie să mergeți până sus, la “Finanțe”, la 108, ca să verificați dacă nu aveți datorii la stat și să-mi aduceți de acolo o adeverință ca să vă pot opera ordinul de plată, zice doamna de la ghișeul 3.

– Dar ce legătură are una cu alta? Și nu puteți verifica de aici, pe calculator, trebuie neapărat să merg  eu până acolo?

– Nu suntem în același sistem, nu pot să verific.

Plec, caut biroul 108. Ocolesc pentru că nu pot folosi scările care fac legătura între Trezorerie și “Finanțe”. Probabil nu sunt demn să calc pe lespezile respective de marmură. Găsesc biroul 108 ca să aflu că mai există o aripă de clădire cu birouri numite, ați ghicit, la fel. Ajung, în final, la biroul mult căutat:

– M-au trimis de jos să îmi spuneți dacă am sau nu datorii la stat. Și să-mi dați nu știu ce extras.

– Hmm, păi aveți, zice doamna de la 108, și îmi întinde două pagini de datorii mărunte, cu un total de aproximativ 100 de lei.

– Păi dacă le am, nu era normal să știu și eu de ele? Ca să le fi plătit, nu de alta. N-am primit nicio hârtie.

– Pentru sume atât de mici, sistemul nu emite somații. Urma să vi se comunice dar peste șase luni. Dar, dacă tot ați venit, semnați aici și nu vă mai comunicăm.

Ajung înapoi, la ghișeul 3, cu țidula de la doamna de la 108.

– Doamnă, plătesc suma asta acum, din buzunar, apoi putem face transferul? Ca să nu mai merg la contabilitate, să fac alt ordin de plată, să vin înapoi, închideți la 13.00, nu?

– Da, mergeți să plătiți la ghișeul 6.

Merg să plătesc la ghișeul 6. Doamna tastează preț de vreo cinci minute. Îi întind suma prin gemulețul acela minuscul.

– Nu la mine plătiți, mergeți la ghișeul 7, așa funcționează sistemul, nu ați mai fost pe aici?

Plătesc la ghișeul 7, mă întorc la ghișeul 3.

– A, trebuie să îmi dați copie după chitanță și după decizia de impunere. Mergeți sus, la etaj, lângă 108 și faceți o copie.

Mai fac un drum, fac copiile cerute, mai dau 0,7 de lei. Mă întorc la ghișeul 3.

– Nu se poate, v-a dat chitanță pe denumirea veche a firmei, trebuie refăcută chitanța!

Refac chitanța, refac copiile, ajung iarăși la ghișeul 3. Se operează, în sfârșit, ordinul de plată. Doamna strigă după mine, prin gemuleț:

– Să mergeți înapoi la 108 cu chitanța că sistemul nu operează automat și o să vă treziți cu decizie de impunere și somație.

Pierdusem deja două ore pe la diferite cozi, la felurite ghișee. Am hotărât că vin peste o săptămâna înapoi și atunci voi lămuri și problema cu datoriile.

Peste două săptămâni, când am avut din nou drum pe acolo, urc la 108.

– A zis doamna de la ghișeul 3 să vă aduc chitanța, că am plătit. Mai am alte datorii?

– Nu văd nimic aici, reveniți după data de 24 dar sigur s-au mai adunat 2-3 lei penalizări, de când ați plătit până când o să putem vedea că s-a plătit și ce s-a plătit. Știți dumneavoastră cum e cu…

– Da, doamnă, știu, sistemul e de vină!

Flavius Bunoiu

Cate putin din toate. Gasesti prin trecutul meu posturi de radio, televiziune, un pic de media tiparita si cultura, branding, copywriting si relatii publice.

CITESTE SI ALTE ARTICOLE

Comments are closed here.

Flavius Bunoiu

Flavius Bunoiu

Blog mi-am facut (in 2007) la insistentele unui prieten si l-am pastrat de curiozitate si din atasamentul cu care pastrez orice alte lucruri care imi umplu inutil sertarele. Imi place sa povestesc si sa fac oamenii sa rada. Mi-am pus problema, la un moment dat, daca trebuie sa il sterg sau nu. Am ajuns la concluzia ca, asa cum este, cu bune si cu rele, este evolutia (sau involutia) mea. Lucrurile scrise aici sunt pareri personale.

Urmareste-ma:

Cele mai citite

MAREA LEHAMITE

28 noiembrie 2007

FASOLICA DIN DECEMBRIE

26 noiembrie 2009

PPx