In dialog cu primaria
Am mai trimis Institutiei Arhitectului Sef din Oradea o cerere de informatii publice in baza legii 544 referitoare la autorizatiile necesare amplasarii in Piata Unirii a expozitiei cu fotografii de la Unirea din 1918, Alba Iulia. La fel ca si la precedenta cerere, raspunsul primariei a fost ca “nu se impune eliberarea unui certificat de urbanism”.


Ceea ce mi se pare ciudat, avand in vedere faptul ca pentru o expozitie similara, organizata in urma cu cateva luni, cu acelasi sistem expozitional, in aceeasi zona, primaria Oradea a conditionat obtinerea acordului de existenta certificatului de urbanism emis de Institutia Arhitectului Sef. Certificat care s-a dovedit, de exemplu, necesar si in cazul TIFF care si-a amplasat in Piata Unirii signalistica specifica de eveniment. Deci autorizatiile sunt necesare pentru toata lumea, dar pentru primarie nu sunt necesare. Legea e lege doar pentru ceilalti.
Sigur, o sa spuneti ca acestea sunt lucruri marunte. Si aveti dreptate, sunt lucruri marunte si probabil ca nu va intereseaza. In mod normal nu ar interesa pe nimeni, nici macar pe mine. Dar ma intereseaza altceva: faptul ca aceasta purtare abuziva, raspunsurile persiflante sunt semnele unui sistem disfunctional de decizie, pe verticala, de sus in jos care se rasfrange asupra tuturor cetatenilor. Nu mi se pare normal sa fim pusi in fata unei situatii de genul “hai, ciocu’mic, noi avem puterea, noi facem ce avem chef, cand avem chef si nu dam socoteala nimanui” si nimeni sa nu-i traga de maneca pe acesti domni. Situatie pe care o regasim si in alte chestiuni: taierile de copaci, subfinantarea culturii, lipsa sustinerii pentru societatea civila, proiectele depuse la bugetare paticipativa, etc.
Am mai trimis intre timp, in urma acestor doua raspunsuri, o noua cerere: sa aflu si eu cine a decis ca respectarea regulamentului de publicitate “nu se impune” si baza legala care sustine aceste decizii.
Comments are closed here.