Cum ne mint de 3 ani Primaria si Termoficarea Oradea
In anii 2018 si 2019, Termoficare SA Oradea s-a asociat cu TDR Energy si au vandut societatilor de termoficare din Timisoara si Motru certificate de carbon. Ca justificare pentru folosirea banilor publici in acest scop s-a indus opiniei publice din Oradea ideea ca astfel se obtin niste profituri fabuloase, afacerea fiind astfel desfasurata spre binele public. Ceea ce este, in fapt, o manipulare si o minciuna. Daca ar fi asa, orice institutie si companie finantata din bani publici ar putea decide – de capul ei – sa investeasca banii publici in bitcoin, curse de cai, loz in plic, imobiliare sau orice alta forma de investitii sau plasamente financiare care se presupune ca ar aduce profit. Ori, asa cum stim, contractul administrativ pe care sunt tinute sa-l indeplineasca astfel de companii si institutii nu este nicidecum acesta ci acela de a presta si/sau indeplini cu diligenta servicii publice in interesul cetateanului.
Tranzactionarea celor 447 600 de certificate de carbon s-a facut pentru suma de 9 137 098 Euro, acestea fiind returnate la un cost de 10 730 160 Euro, fiind astfel generat un profit de 1 593 062 Euro. Profit pe care Primaria Oradea si Termoficare SA Oradea refuza sa spuna insa cum l-au impartit cu intermediarul afacerii, SRL-ul din Bucuresti, invocand existenta unor clauze de confidentialitate la care s-ar fi obligat in contractul cu acesta. Procesul pornit pe aceasta tema in anul 2019 s-a incheiat in aprilie 2021, Curtea de Apel Oradea mentinand decizia Tribunalului Bihor care a stabilit ca toate informatiile cerute sunt de interes public, cu 3 modificari insa care trebuiau sterse din contracte: modul de constituire a garantiilor, modul de executare al acestora si pretul obtinut de la furnizori. Am scris aici cum s-a ajuns la asta.
Saptamana trecuta, Termoficare Oradea a trimis totusi catre USR Bihor un fax care, in opinia lor, ar trebui sa tina loc de executare a sentintei. Pe de o parte sustine ca unele documente cerute in acest proces ar fi publicate pe site-urile proprii (ceea ce este o alta minciuna: daca ar fi asa nu ar fi existat procesul) iar pe de alta parte, au sters din documentele trimise toate cifrele, comisioanele, procentele, toate semnaturile, toate datele de identificare ale persoanelor implicate, documentele fiind astfel inutilizabile, simpla maculatura. Iata un exemplu de tot rasul aici, angajatii termoficarii – directori, jurist, economist, etc – si-au sters inclusiv si numele din contracte.
Ceva totusi am aflat: ca invocarea unei clauze de confidentialitate drept motiv pentru refuzul comunicarii unor informatii publice este, de fapt, o mare minciuna. Contractul de asociere in participatiune al Termoficare SA Oradea cu TDR Energy nu contine nicio clauza de confidentialitate sau care ar fi putut impiedica comunicarea lui catre terti ca urmare a unei cereri depusa in baza legii informatiilor publice. Il puteti analiza si voi aici.
Primaria Oradea si Termoficare SA Oradea au mintit cu dezinvoltura, au mintit in instanta, au mintit presa, cetatenii, consilierii locali, etc provocand astfel un proces costisitor si de durata. Cand, intr-un final, au pierdut si procesul, ascund in continuare datele solicitate.
Pentru ca procesul acesta a fost pornit cu USR Bihor ca reclamant, solutia sta in pixul organelor de conducere ale filialei judetene. Sau la DIICOT pentru ca, asa cum pare acum, sunt cam “de toate” in acest caz. Daca vor sa faca lumina.
Comments are closed here.