Nu-i momentul pentru USR


O mana de oameni intrati in Parlament in 2016 au aratat tarii adevarata fata, hada si nefardata, a politicii romanesti. O realitate necunoscuta pana atunci, presarata cu penali, cu gesturi obscene, cu agramati, cu injuraturi si inculti cocotati in cele mai inalte scaune ale deciziei.

Dupa alegerile locale din 27 septembrie, mii de consilieri locali USR PLUS vor merge in primarii si consilii locale de pe tot cuprinsul tarii, aproape, langa voi, in vecini si va vor arata imaginea reala a furtului si incompetentei acoperita zeci de ani de zile cu banii care ar fi trebuit sa se regaseasca in asfalt, in retele de apa, canalizare, gaz, in trotuare, parcuri, in servicii publice si utilitati demne de anul 2020.

Nu-i momentul nostru acum, nu vom face senzatie in aceste alegeri locale sau parlamentare. Vechea clasa politica face tot posibilul sa ne manjeasca, sa ne traga in mocirla in care ei se simt si se descurca atat de bine, sa ne arate cu degetul, sa ne afuriseasca prin toate mijloacele. Uneori si reusesc, ajutati de bani si influenta dar si de tineretea si evidenta noastra lipsa de experienta politica ce ne arunca in tot felul de conflicte fara rost sau sanse de izbanda.

Iar voi inca nu v-ati convins, inca nu ati vazut totul, putregaiul care zace sub vrafurile de articole laudative platite din banii vostri si sub straturile neconforme de beton. Stati pe margine, va vedeti de ale voastre, nu va implicati, nu mergeti la vot pentru ca „toti sunt la fel” si „politica e murdara”. Si tot de-acolo, din confortul fotoliului, e extrem de facil sa fiti critici pe Facebook, stiti perfect ce ar trebui sa facem noi dar, evident, noi suntem prea prosti ca sa facem. De-acolo, din confortul pufos al fotoliului, nu se vede ca politica e, de fapt, cea care stabileste daca aveti sau nu apa la robinet, daca are cine si cu ce sa va trateze in spitale, daca copiii vostri au cele mai bune conditii la scoala. Tot de-acolo e si mai greu sa verificati detaliile unei achizitii publice sau sa verificati daca PUG-ul orasului sau comunei voastre e in concordanta cu vreo directie normala, moderna de dezvoltare sau e o mizerie retrograda croita pentru beneficiul vreunui rechin imobiliar.

Ne pare rau ca nu suntem toti ca brazii, cu statura si discursul lui Obama, cu hotararea lui Churchill sau cu nobletea Reginei Maria. Uneori gresim, mai avem si orgolii, poate ne imbracam aiurea, invatam din mers, ba unii chiar adorm in Parlament. Ne vedem de vietile noastre dar, cumva, gasim disponibilitatea sa rupem din timpul, banii si atentia pentru vietile si familiile noastre si sa facem si asta: sa ne implicam pentru binele nostru, al tuturor, nu doar cel personal. Si mai avem ceva ce vechea clasa politica nu are: avem tinerete, entuziasm, independenta si tenacitate. Nu suntem nici santajabili, nici usor de speriat. Si ne-am saturat. Nu mai vrem sa fim condusi de penali si de incompetenti. De tot soiul de ghiolbani si slinosi care, din patru in patru ani, schimba partidul, culoarea, job-ul la stat sau masina, cateodata pe toate in acelasi timp.

Mergem in primarii si in consiliile locale. O sa ne luam telefoanele mobile si o sa va aratam pe Facebook, de-aproape, dantura cariata a acestui sistem in care prolifereaza lenea, incompetenta si coruptia. O sa vedeti momaile care ridica mana fara sa stie ce voteaza, o sa vedeti banii cheltuiti aiurea sau cu dedicatie, o sa va speriati de impostura si de inadecvare.

Le e frica, sunt panicati, strang randurile, fac aliante, ne ameninta familiile cu pierderea locului de munca, fac presiuni cu controale pe la firmele noastre, ne rup bannerele de prin sate, stiu ei foarte bine ce urmeaza si nu le convine deloc ce urmeaza sa se-ntample.

Nu vom castiga alegerile si nici nu avem un Obama in maneca pe care sa-l scoatem in ultima clipa. Dar nici nu e nevoie de asta, pur si simplu nu-i momentul nostru-acum. Vom avea insa in schimb mii de perechi de ochi si urechi care ne vor arata tuturor o noua fata a Romaniei, una pe care, daca ati vedea-o asa cum este, ati sari ca arsi din fotoliu si ati intreba cu ce puteti ajuta.

Tic-tac, s-au depus candidaturile. Din 27 septembrie, pe micile voastre ecrane, urmeaza sa vizionati serialul „Romania adevarata”.

Flavius Bunoiu

Cate putin din toate. Gasesti prin trecutul meu posturi de radio, televiziune, un pic de media tiparita si cultura, branding, copywriting si relatii publice.

CITESTE SI ALTE ARTICOLE

Comments are closed here.

Flavius Bunoiu

Flavius Bunoiu

Blog mi-am facut (in 2007) la insistentele unui prieten si l-am pastrat de curiozitate si din atasamentul cu care pastrez orice alte lucruri care imi umplu inutil sertarele. Imi place sa povestesc si sa fac oamenii sa rada. Mi-am pus problema, la un moment dat, daca trebuie sa il sterg sau nu. Am ajuns la concluzia ca, asa cum este, cu bune si cu rele, este evolutia (sau involutia) mea. Lucrurile scrise aici sunt pareri personale.

Urmareste-ma:

Cele mai citite

POATE CA…

22 august 2008

HAI PA, ROMANIA!

18 decembrie 2009

AM FOST INSCAUNAT

8 aprilie 2011

PPx