O DOZA DE NESIMTIRE


UPDATE 1: Politia Locala zice ca, in aceasta seara (24 aprilie 2012), statuia va fi curatata de angajatii companiei RER Ecologic Service. Dimineata vom vedea rezultatul.

UPDATE 2: Politia Locala si-a respectat promisiunea si statuia a fost curatata de afise. Me happy! 🙂

Ma pot obisnui cu o multime de lucruri dar nu cu toate. Si indeosebi nu ma pot obisnui cu nesimtirea si cu lehamitea asta ce a cuprins societatea romaneasca. Azi, din oaresice motiv, am trecut pieton pe langa statuia lui Mihai Viteazul, statuia din centru orasului. Si mi-a venit sa ma iau cu mainile de cap: pe soclul statuii se lafaie, bine merci, afise scrise cu marker de genul “jos Base” si alte cele. Lipite cu aracet, cu scotch, cu cine stie ce. Un spectacol jalnic si dezolant, rezultat al unor proteste si mai jalnice, si mai dezolante care reunesc cativa nemultumiti ai sortii, seara de seara, la baza statuii domnitorului roman.

Sa precizez cateva lucruri: ma intereseaza putin spre deloc protestul ce are (sau a avut) loc in zona, ma intereseaza chiar si mai putin cauza pentru care militeaza oropsitii si nemultumitii respectivi si nu ma intereseaza absolut deloc persoanele respective. Dar ma intereseaza de ce s-a permis lipirea afiselor si degradarea unui monument sub atenta observatie a jandarmilor care au supravegheat, seara de seara, desfasurarea evenimentelor si de ce nu se ia nicio masura in acest sens.

Cum e posibil, om intreg la minte, sa lipesti niste jeguri de hartie pe statuia lui Mihai Viteazul?! Cum e posibil sa iti bati joc in halul acesta de un simbol national si sa il tratezi ca pe un tomberon pe care stingi un muc de tigara?! Nu o fi statuia respectiva vreo opera de arta dar…are o semnificatie; si la fel cum nu-ti suflii mucii pe pardoseala bisericii, nici nu iti bati joc de statuia voievodului roman lipind pe ea mizeriile tale de sloganuri anti-basesciene care te intereseaza pe tine si pe cei 10 prieteni ofticati ai tai de la scara blocului! Bucati din placarea soclului statuii au disparut. Bucati ce nu lipseau in urma cu ceva vreme, daca ne uitam la niste poze de luna trecuta, facute de The Fua in 7 martie. Cine e raspunzator pentru asta?

Am facut o sesizare la Politia Locala si am dat si niste telefoane pe la Fundatia de Protejare a Monumentelor Istorice. LEGEA nr. 422 din 18 iulie 2001 privind protejarea monumentelor istorice, Art. 55 – (1) Desfiinţarea neautorizată, distrugerea parţială sau totală (…), degradarea, precum şi profanarea monumentelor istorice constituie infracţiuni şi se sancţionează conform legii. (2) În toate cazurile prevăzute la alin. (1) făptuitorul este obligat la recuperarea materialului degradat şi la reconstituirea monumentului sau a părţilor de monument lezat, conform avizelor prevăzute de prezenta lege.

Simt ca iar imi voi face niste “prieteni”. Dar nu conteaza: maine, 24.04.2012, eu iau o scara si ce-o mai fi nevoie si ma duc sa curat statuia de mizeriile altora. Ca nu pot face nimic in legatura cu multe alte lucruri, rezultat al lehamitei generalizate si al relelor intentii ale compatriotilor nostri dar asta…asta o pot face. Cine vine cu mine?

Flavius Bunoiu

Cate putin din toate. Gasesti prin trecutul meu posturi de radio, televiziune, un pic de media tiparita si cultura, branding, copywriting si relatii publice.

CITESTE SI ALTE ARTICOLE

17 comentarii

 • Bianca
  17 mai 2012 at 9:51 PM

  Ai fi perfect pentru functia de primar al Municipiului Oradea…:))
  Daca iti depui candidatura promit ca imi fac buletin de Odadea…special ca sa te pot vota!!!!!!!

 • cuibus
  23 aprilie 2012 at 11:28 PM

  Sunt autoritati care trebuie sa-si faca treaba, nu merita sa lucrezi pentru altii ca vei plati niste amenzi…

  • Flavius Bunoiu
   23 aprilie 2012 at 11:29 PM

   ce amenda? ca voi curata o statuie de mizerie?

   • MALIN
    23 aprilie 2012 at 11:34 PM

    asa lupta,ramine la 13:00

 • MALIN
  23 aprilie 2012 at 10:50 PM

  Vin cu scule,pe bune!

  • Flavius Bunoiu
   23 aprilie 2012 at 10:51 PM

   eu aduc scara. 🙂

   • MALIN
    23 aprilie 2012 at 10:58 PM

    Macar acum sa fiu prezent la MIHAI VITEAZUL.Sa moara CORNEL POPA ca vin cu tine si nu cu el :)ORA?repet

    • Flavius Bunoiu
     23 aprilie 2012 at 11:00 PM

     13.00. 🙂

     • MALIN
      23 aprilie 2012 at 11:16 PM

      ok.ORA 13:00 .Ne vedem.. :))

     • MALIN
      23 aprilie 2012 at 11:18 PM

      Si daca ploua? Ca now reining ?Muck,ploua ? :))

     • Flavius Bunoiu
      23 aprilie 2012 at 11:21 PM

      ai grait ca un adevarat revolutionar! :)))))))))
      daca ploua se dezlipesc mai usor. am si umbrela. :))

 • MALIN
  23 aprilie 2012 at 10:49 PM

  La ce ora?

  • Flavius Bunoiu
   23 aprilie 2012 at 10:50 PM

   la 13.00, sa dam timp celor indreptatiti sa faca curatenie, asa cum ar fi normal.

 • Alex Dragan
  23 aprilie 2012 at 10:44 PM

  Felicitari pentru initiativa. Si eu am vazut de la distanta ceva pe statuie dar nu m-am apropiat sa vad ce e. As fi fost si eu revoltat daca vedeam.

 • Laurentiu
  23 aprilie 2012 at 10:44 PM

  Eu nu ma risc, orice fapta buna nu ramane nepedepsita. Sigur ne luam amenda…

Comments are closed here.

Flavius Bunoiu

Flavius Bunoiu

Blog mi-am facut (in 2007) la insistentele unui prieten si l-am pastrat de curiozitate si din atasamentul cu care pastrez orice alte lucruri care imi umplu inutil sertarele. Imi place sa povestesc si sa fac oamenii sa rada. Mi-am pus problema, la un moment dat, daca trebuie sa il sterg sau nu. Am ajuns la concluzia ca, asa cum este, cu bune si cu rele, este evolutia (sau involutia) mea. Lucrurile scrise aici sunt pareri personale.

Urmareste-ma:

Cele mai citite

DECIZIA DE A LUA O DECIZIE

21 februarie 2007

DATI O MANA DE AJUTOR

15 ianuarie 2009

SERIALE SI TIGARI

20 ianuarie 2010

PPx