Of, presa mea


Saptamana trecuta a aparut in Jurnal Bihorean si pe Bihon un articol referitor la procesul fostului manager de la Teatrul Regina maria din Oradea cu Consiliul Judetean Bihor. In articolul respectiv (deci o stire, nu un editorial cu opinii si judecati de valoare), angajata Inform Media – Crina Dobocan – ofera cititorilor informatia (deci nu opinia sa sau un citat) “Flavius Bunoiu, o persoana fara nicio pregatire in domeniu”.

Fata de acest aspect, am sunat-o pe autoare si am intrebat-o daca a citit legislatia aplicabila evaluarilor managementului cultural si cum a verificat informatia referitoare la experienta mea. Mi-a raspuns tafnoasa ca nu stie legea si ca “asa a considerat ea”. I-am comunicat ca voi cere un drept la replica pe care il voi trimite pe e-mail, ceea ce am si facut.

Spre surpriza mea, astazi, m-am trezit cu un nou articol. In care autoarea tranteste un titlu zeflemitor “Bunoiu isi etaleaza experienta”, reia stirea fata de care am solicitat un drept la replica, iar din cele spuse de mine ca drept la replica trunchiaza cateva informatii si elimina altele publicand, in batjocura, cateva referinte despre mine in ultimul paragraf al articolului. Cu alte cuvinte, ceva de genul “lasa ca iti arat eu tie cat sunt de tare”.

Dreptul la replica este una dintre cutumele de baza ale presei, respectata pana si de catre cei mai controversati jurnalisti de pe mapamond. Dreptul la replica presupune garantarea dreptului la aparare pentru cel care s-a simtit lezat. Angajata Inform Media incalca toate normele deontologice, profesionale si de bun-simt aplicabile profesiei de jurnalist: confunda opinia cu stirea si alege, intentionat, sa nu verifice informatiile publicate macar din sursa primara daca nu si din altele, asa cum fac adevaratii jurnalisti. Ca si cand asta nu ar fi de ajuns, probabil pentru ca “asa considera” ea, transforma dreptul meu la replica intr-un nou articol zeflemitor si voit denigrator.

Avand in vedere cele de mai sus, cred ca sunt indreptatit sa imi exprim si eu o parere personala: Crina Dobocan, o persoana fara nicio pregatire in domeniu, pozeaza in jurnalist la un ziar respectabil din Oradea. Nu o sa-mi tin respiratia in asteptarea unor scuze…

Crina Dobocan

Crina Dobocan

Foto: www.bihon.ro

 

Flavius Bunoiu

Cate putin din toate. Gasesti prin trecutul meu posturi de radio, televiziune, un pic de media tiparita si cultura, branding, copywriting si relatii publice.

CITESTE SI ALTE ARTICOLE

Comments are closed here.

Flavius Bunoiu

Flavius Bunoiu

Blog mi-am facut (in 2007) la insistentele unui prieten si l-am pastrat de curiozitate si din atasamentul cu care pastrez orice alte lucruri care imi umplu inutil sertarele. Imi place sa povestesc si sa fac oamenii sa rada. Mi-am pus problema, la un moment dat, daca trebuie sa il sterg sau nu. Am ajuns la concluzia ca, asa cum este, cu bune si cu rele, este evolutia (sau involutia) mea. Lucrurile scrise aici sunt pareri personale.

Urmareste-ma:

Cele mai citite

PPx