OSCAR 2007, UN EUROVISION DE-AL NOSTRU


Si s-au dat si Oscarurile. Bravo lor, licuricilor cei mari. Bravo pentru ca stiu sa creeze spectacole din piatra seaca si stiu sa dea de mancare la mii de jurnalisti, analisti, creatori de moda, bijutieri, taximetristi, coafori, fotografi si alti “cetateni” implicati in eveniment. Lasand la o parte fastul si organizarea spectaculoasa, propun sa  aruncam o privire mai atenta asupra chestiunii in cauza: Oscar-Premiul (l-am scris cu “P” mare) cel mai ravnit.

Pe mine m-a dezamagit Oscarul de anul acesta. Am impresia ca incepe sa semene tot mai mult cu Eurovisionul mioritic. Nominaizarile la Oscar (ca si la Eurovision) au dat dovada de saracie si lipsa de imaginatie. Sa fim seriosi, daca “Little Miss Sunshine” sau “Piratii din Caraibe” sunt filme de Oscar, atunci e explicabila si prezenta fetelor de la Indiggo la Eurovision. As putea sa gasesc, fara nici un pic de efort, cel putin 10 filme mai bune decat cele nominalizate pentru premiile de anul acesta. Dar, poate ca am eu gusturi mai ciudate si sunt prea pretentios. Mi s-a mai spus asta.

Buuun, mergem mai departe. Cel mai bun actor – Forest Whitaker – pentru ce a primit premiul acesta?Pentru ca il interpreteaza pe Idi Amin? E bun baiatul dar e ca si cum i-ai da un premiu unui dinozaur care a intrat in farmacie. Normal ca, in lista mediocra a nominalizarilor, interpretarea unui personaj ca Idi Amin nu poate parea decat absolut fascinanta. E ca si cand ai manca toata viata salam si, la un moment dat, ti se ofera sunca de praga. Asta nu inseamna ca sunca de praga trebuie sa ia un Oscar.

Saracul Peter O’Toole parca e Marius Moga (fara sa luam in considerare varsta si acuzatia de plagiat). E bun, e talentat dar, dracu stie, fac aia ce fac si tot nu-i dau premiul. Bietul de el a ajuns sa stabileasca un adevarat record (8 nominalizari, la egalitate cu alt “recordmen”- Richard Burton) dar tot cu mana goala pleaca acasa (ca la varsta aia nu cred ca mai atrage vreo don’shoara).

Martin Scorsese e un fel de Mihai Traistariu. Nominalizat si ras-nominalizat (6 nominalizari pentru regie), “trebuia” sa ia si el un premiu. Ca altfel isi schimba lumea parerea despre Oscar. Daca nici Scorsese nu lua un premiu, atunci cineeeeee???” The departed” e un film bun dar nu cred ca ma voi uita la el a doua oara.

Si lista asemanarilor intre Oscar si Eurovision ar putea continua. Va las pe voi sa mai gasiti si altele. Oricum, spectacolul e frumos, filmele sunt bunicele si incasarile sunt zdravene (pentru cei care au luat statueta). Insa eu tot nu ma las pacalit de ideea ca doar ceea ce ia Oscar, e si bun de vazut pe laptopul meu. Ca asa sunt eu, mai greu de multumit.

P.S.Pentru cei care nu au vazut filmele nominalizate anul acesta la Oscar…cititi post-ul acesta peste patru luni.

Flavius Bunoiu

Cate putin din toate. Gasesti prin trecutul meu posturi de radio, televiziune, un pic de media tiparita si cultura, branding, copywriting si relatii publice.

CITESTE SI ALTE ARTICOLE

Comments are closed here.

Flavius Bunoiu

Flavius Bunoiu

Blog mi-am facut (in 2007) la insistentele unui prieten si l-am pastrat de curiozitate si din atasamentul cu care pastrez orice alte lucruri care imi umplu inutil sertarele. Imi place sa povestesc si sa fac oamenii sa rada. Mi-am pus problema, la un moment dat, daca trebuie sa il sterg sau nu. Am ajuns la concluzia ca, asa cum este, cu bune si cu rele, este evolutia (sau involutia) mea. Lucrurile scrise aici sunt pareri personale.

Urmareste-ma:

Cele mai citite

FILM BUN, O CARTE SI MAI BUNA

22 februarie 2007

CONCURS

28 ianuarie 2009

ASFALT TANGO

8 februarie 2010

PPx