„PAREREOLOGII”, „REVOLUTIA” SI IRONIILE


Recunosc, in ultimele zile am cam luat “revolutia” la misto. Folosesc ghilimele pentru ca fac asta in continuare. Cred ca mi se trage de la strabunii daci care aveau darul acesta de a hohoti  chiar si in fata iminentei intalniri cu Zalmoxis. Vedeti voi, orice eveniment imparte oamenii in mai multe categorii:
exista participantii, comentatorii (aici ma regasesc si eu in cazul de fata) si “parereologii” care nici nu participa, nici nu comenteaza dar au pareri despre cum ar trebui sa decurga treaba in discutie  pentru ca totul sa fie moral, eficient, corect, etc. Participantii, e clar, au job-ul lor de indeplinit. Comentatorii sunt si ei cu treaba lor, nu participa dar stau pe margine si “nareaza” faptele (fiecare in felul lui) si isi asuma opiniile. “Parereologii” insa nu isi asuma vreo opinie pe care, la un moment dat, cineva ar putea sa le-o reproseze; ei sunt genul “mda, eu nu ma duc sa protestez in strada dar cred ca nu este corect sa ironizam protestatarii pentru ca ei cred sincer in actiunea lor si este imoral sa bla bla bla”…insert alte replici bazate pe percepte morale, crestine, codul bunelor maniere, ceva care da bine la opinia publica. In general, mediul lor propice de dezvoltare este internetul, sub protectia anonimatului. Eu, de fapt, imi inchipui ca nici nu au corp, in adevaratul sens al cuvantului, ci doar un cap care pluteste intr-un norisor pufos. Si o aureola galben-pai.

Eu n-am pareri vehemente decat in rare situatii iar asta nu e una dintre ele. Asa ca iata “top 5 motive”  pentru care ironizez “revolutia” lui peste prajit:

-poza cu singurul protestatar de la Baia de Aries (cred ca mi-o fac wallpaper).

-ultrasii, hipsterii, golanii, gura-casca, retarzii care dau cu pietre, incendiaza, rup, sparg, nici nu stiu pentru ce protesteaza, etc.

-comparatia infantila si jignitoare facuta intre ceea ce s-a intamplat in 1989 si ceea ce se intampla acum. E ca si cum ai compara situatia copiilor morti de foame in Somalia cu situatia celor care protesteaza in fata la McDonalds pentru ca cheeseburger-ul ingrasa si cartofii au colesterol. Aia din 1989 (nu discutam ca americanii, ca revolutie, conspiratie, etc) si-au riscat (si unii chiar au pierdut) viata, astia de acum protesteaza intre stirile de la 19.00 si emisiunea lui Badea si risca, eventual, o raceala sau o viroza.

-orbecaiala. Bre, libertatea a fost castigata in 1989! Daca vreti schimbare, mergeti naibii la vot! In 2009, in decembrie, au votat 56,99% dintre romanii cu drept de vot, putin peste jumatate. Dintre acestia, 50,33% l-au votat pe marinar. Se fraudeaza? Probabil. Dar cred ca ar fi cam greu sa fie fraudate peste 18 milioane de voturi. Schimbarea se produce prin vot, nu prin pietre si bataie. Daca nu esti multumit de relatia cu nevasta, nu cred ca e ok sa te  pui cu bataia pe ea; ai la dispozitie divortul.

-lancezeala si asteptarea unei solutii de la “stat”. La “tatzi ni-i greu sa traim din abc-u” dar parerea mea este ca nu trebuie sa stai si sa casti gura la guvern, parlament, presedinte, etc in asteptarea unei solutii ca pana si “Dumnezeu iti da dar nu-ti baga in traista”. Sau careva considera ca daca pleaca maine Basescu…si vine altul, oricare altul, de joi incolo ne suna aia de la banca sa ne spuna ca ne-a fost achitat creditul?

Mnoah, as mai scrie dar ma duc la tv, cred ca incepe “revolutia” de azi. Esca, ai legatura!

Flavius Bunoiu

Cate putin din toate. Gasesti prin trecutul meu posturi de radio, televiziune, un pic de media tiparita si cultura, branding, copywriting si relatii publice.

CITESTE SI ALTE ARTICOLE

Comments are closed here.

Flavius Bunoiu

Flavius Bunoiu

Blog mi-am facut (in 2007) la insistentele unui prieten si l-am pastrat de curiozitate si din atasamentul cu care pastrez orice alte lucruri care imi umplu inutil sertarele. Imi place sa povestesc si sa fac oamenii sa rada. Mi-am pus problema, la un moment dat, daca trebuie sa il sterg sau nu. Am ajuns la concluzia ca, asa cum este, cu bune si cu rele, este evolutia (sau involutia) mea. Lucrurile scrise aici sunt pareri personale.

Urmareste-ma:

Cele mai citite

CA SA…CE?!

3 februarie 2008

DOUA „SCURTE”

9 decembrie 2009

CANTARE PENTRU PRIETENI

6 aprilie 2011

PPx