Fratia carbonului – cum sunt folositi banii oradenilor
Termoficare SA Oradea este unicul operator local responsabil cu productia, transportul si distributia energiei termice din Municipiul Oradea si localitatea Sanmartin. Actionarii sunt Primaria Municipiului Oradea cu 99% din actiuni si Primaria Comunei Sinmartin cu 1% din acțiuni. Am mai incercat si anterior sa caut explicatia pentru care oradenii, desi au toate premizele pentru un pret mic la gigacalorie, platesc totusi unul dintre cele mai mari preturi din tara. De fiecare data cand este ridicata o obiectie legata de acest aspect, aflam ca alti primari sunt populisti si dau subventii mari pentru ca lumea sa-i voteze iar noi trebuie sa facem sacrificii ca sa avem bani pentru a co-finanta lucrarile de modernizare ale sistemului de termoficare.
In aceste conditii pare totusi ciudat cum Termoficare SA Oradea, in loc sa “stranga cureaua”, isi permite sa comande cadouri de la ReWine, sa cumpere automobile si sa aloce sume importante de bani pentru a salva de la faliment companii similare din alte orase din tara.
Afacerile cu “carbon”
Legea obliga marii poluatori sa plateasca o “taxa de poluare” pentru fiecare tona de CO2 emisa in atmosfera. Pentru acest lucru, pana la finalul lunii aprilie, poluatorii trebuie sa achizitioneze certificate de gaze de sera (EUA) corespunzatoare valorilor de poluare atinse in anul anterior. Unele companii nu dispun de lichiditatile necesare acestei achizitii, amenda pentru neconformare fiind, la randul ei, uriasa: 100 euro/certificat nedepus. Vorbim astfel de zeci de milioane de euro care pot arunca in faliment orice companie de termoficare din Romania. In acest context, Termoficare SA Oradea a salvat de la faliment, in 2018, Colterm SA Timisoara iar, in 2019, UATAA Motru si, din nou, Colterm SA Timisoara imprumutandu-le certificatele de carbon care le lipseau si ferindu-le astfel de amenzile uriase care le-ar fi “demolat”.
In anul 2018, catre Colterm SA au mers 216 000 certificate de carbon, cu un cost total de 3 447 360 Euro. In 2019, Oradea a imprumutat la Motru 12 600 certificate (in valoare de 340 200 Euro) si la Timisoara 219 000 certificate (cu o valoare de 5 700 570 Euro).
Anul acesta, certificatele de la Motru au adus inapoi un profit de 44 100 Euro iar certificatele de la Timisoara “au produs” 1 197 930 Euro. Adica un profit total de 1 242 030 euro. Singura stire in care se vorbeste despre subiectul acesta la Oradea mentioneaza un castig de 400 000 – 420 000 Euro pentru Termoficare SA ceea ce m-a determinat sa ma intreb ce s-a intamplat cu restul de 800 000 – 820 000 de euro. Toata afacerea se deruleaza printr-un intermediar, un trader fara de care, asa cum sustin oradenii, nu s-ar putea efectua achizitiile de certificate de pe Bursa. Desigur, fara a putea studia contractul de asociere intre Termoficare SA Oradea si traderul TDR Energy, imi este imposibil sa va spun acum cine si cu cat participa si cum se imparte profitul intre cei doi parteneri de “consortiu”. Contractele sunt tinute “la secret” si sunt aratate numai cu conditia semnarii unui acord de confidentialitate.
Prietenul la nevoie se cunoaste.
Pe langa secretizarea contractelor si evitarea derularii procedurilor prin SICAP, un alt aspect care ridica semne de intrebare este coincidenta afiliatiei politice a celor implicati in aceste imprumuturi garantate de Consiliile Locale ale primariilor mentionate. Primaria Oradea (Ilie Bolojan – PNL), Primaria Timisoara (Nicolae Robu – PNL), Primaria Motru (Gigel Jianu – PNL). Desi n-am putut inca verifica aceasta informatie, Termoficare Oradea SA este indicata ca avand experienta in astfel de contracte cu Arad (condusa anterior de Gheorghe Falca – PNL) si Tulcea (condusa de fostul membru PNL – actualmente independent – Constantin Hogea).
Stanel Necula, inca director la Termoficare SA Oradea in ciuda condamnarii definitive – cu suspendare – în procesul intentat de Direcţia Naţională Anticorupţie pentru tentativa de a obţine fonduri europene în baza unor acte sau declaraţii false, fost viceprimar PDL in Braila trecut in tabara PNL inainte de a fi recrutat si adus la Oradea.
Traderul partener al Termoficare SA Oradea (TDR Energy) este reprezentat tot de un membru PNL: Teodorescu Bogdan Alexandru, fost inginer la CET Govora SA si fost consilier judetean PNL la Valcea pana in anul 2010.
In anul 2018, Termoficare SA Oradea a facut plati catre TDR Energy in valoare de 14 428 892 lei iar in anul 2019 (ianuarie – octombrie), platile catre aceeasi firma insumeaza 49 445 804 lei. In total, aproape 14 milioane de euro.
„Cu cine să se înţeleagă dacă nu în primul rând cu ei?” se intrebau retoric ziaristii, prieteni si ei, desigur, cu managerul Termoficare SA.
In loc de epilog
Cumva tot vom ajunge sa descalcim, impreuna, itele incurcate ale acestui subiect. Nu cred ca putem ridica niste obiectiuni de legalitate, cine s-ar fi riscat la asa ceva, dar as fi curios sa aflu raspunsul unor intrebari legate de modalitatea prin care s-a realizat negocierea si selectarea partenerului de asociere in acest consortiu, fara ca procedura de achizitie sa fie trecuta prin SICAP. As mai vrea sa aflu cum au contribuit la tranzactionare si cum au impartit profitul acesti parteneri, cum se incheie contracte cu clauze suspensive in anticiparea votului unei HCL care va mandata reprezentantul in AGA sa voteze “pentru” si, mai ales, cum un Consiliu Local emite o HCL prin care adera la un contract care va fi valabil in urma unei alte HCL, a unui alt Consiliu Local.
As mai dori sa aflu si cat de moral, legitim si oportun este ca, de ani de zile, oradenii sa inghita praf si deranj, sa circule pe strazi si trotuare sparte, sa plateasca pierderi si tarife scumpe la caldura, sa suporte avarii, toate acestea pentru ca Termoficare SA Oradea sa-si poata folosi puterea financiara si capacitatea drept “pusculita” pentru altii in loc sa depuna toate eforturile pentru a imbunatati viata propriilor clienti si cetateni.
Poate ca toate cele descrise mai sus au o explicatie simpla si logica. E imposibil de aflat si de analizat atata timp cat documentele sunt dosite in sertare si, in lipsa unor certitudini, e usor de tras o concluzie gresita. Nu inteleg toata aceasta „secretomanie”. Sper ca urmatorul manager sa dea dovada de transparenta, asa cum ar fi normal in astfel de situatii.
Comments are closed here.