PRIMARI ONLINE
Zilele trecute, pornind de la un articol dintr-un ziar, am facut un test printre prietenii mei: i-am intrebat cine sunt candidatii la functia de primar, in 2012, la primaria oradeana. Nimeni nu mi-a putut spune mai mult de 3 candidati. Din 9. Si atunci, cu ce ne ajuta (sau ii ajuta pe candidatii respectivi) afisajul public din oras, cu un mesh sau un banner imens cu o poza si un slogan? Sau afisajul din ziare? Prima reactie, in cazul acesta, este sa dai un search in Google dupa numele celui care vrea sa conduca orasul in urmatorii patru ani. Ideal ar fi sa gasesti o informatie personalizata despre respectivul, nu sa bantui din link in link sau, si mai rau, sa nu gasesti nimic sau doar informatii despre afaceri, scandaluri, probleme.
Facand o mica cercetare pentru post-ul acesta am constatat ca, jumatate din candidati, imi sunt total necunoscuti, nici macar nu stiam cum arata. Deci, daca tot e campanie electorala, am aruncat si eu un ochi pe internet, sa vad cum comunica si cum se prezinta, la capitolul online si social media, candidatii din 2012 pentru primaria din Oradea. Un „research” mai mult de „cantitate” decat de „calitate” a comunicarii online, asta o las pe seama expertilor din acest mediu.
ILIE BOLOJAN (USL) Primarul in functie pare cel mai pregatit la capitolul acesta: are un site si un blog, ambele updatate si cu activitate sustinuta de vreo luna incoace dar create inca din 2008. De asemenea, comunica pe Twitter cu vreo 328 de followeri si pe Facebook cu vreo 629 de like-uri la pagina (recent creata, dupa ce a ajuns la limita de 5000 de prieteni pe contul de user). Ideal ar fi fost sa „migreze” (mai devreme) contul de user in fan page sau sa fi avut, de la inceput, fan page.
CSEKE ATTILA (UDMR) Domnul Cseke are si el un site dar n-am inteles foarte multe de acolo fiind scris in ungureste. Exista un plugin care ar trebui sa traduca site-ul in romana si engleza insa, din pacate, pluginul respectiv „traduce nimic” ca sa fiu in asentimentul Google translate. Sectiunea de blog nu functioneaza iar site-ul e cam lasat in paragina (post-uri de prin 2010), fotografii de acum cateva luni si, in general, da impresia de lipsa de interes: articole in ungureste si in romaneste, cu sau fara diacritice, puse cand si cand, impreuna. Pagina de Facebook comunica sporadic si bilingv cu cei 239 de fani . Cont de Twitter n-am gasit.
ZATYKO GYULA (PPMT) Presedintele PPMT pe regiunea Partium nu prea exista pe internet. In afara unui cont user de Facebook, informatiile sunt cam limitate. Nu site, nu blog, nu Twitter. Cateva mentiuni in ziare si poti afla, eventual, ca are un PFA, daca o fi vorba de aceeasi persoana.
MIHAI GROZA (PDL) Fost primar interimar, domnul Groza nu cutreiera nici dansul internetul. Niciun site, blog, Twitter sau Facebook. Gasim, totusi, o mentiune pe Wikipedia de unde aflam ca ar putea fi „om politic din Romania” sau „fruntas al comunitatii romanesti din Kazahstan”. Fara alte amanunte.
HOREA VUSCAN (PUER) Tanarul „scandalagiu” (cum este vazut de politicienii locali) are un site si sta bine si la capitolul Facebook, cu vreo 28250 de fani. Twitter nu am gasit. Comunica intens in aceste medii si merita felicitat pentru ca face asta personal, nu printr-un angajat.
GHEORGHE FRENT (PPDD) Primarul lu’ domnu’ Dan nu este de gasit nici pe site propriu, nici pe Facebook, nici pe Twitter. Mentiuni destul de razlete si prin editiile online de ziare. Datorita postului OTV va face insa „o figura frumoasa”.
DOREL VESA (PP) Candidat la primarie si in 2008, domnul Vesa declara atunci ca il cunosc „9 din 10 oradeni”. Probabil personal, prin prisma fostei meserii a domniei sale, cea de vames, caci tot oradeanul a mers in Ungaria candva. Pe internet, domnul Vesa este de negasit. Nu site, nu Facebook, nu Twitter, nu nimic.
MARIUS SONEA (UNPR) Are o activitate sustinuta pe Facebook, Twitter, Hi5, Netlog si alte site-uri de dating si socializare online. Din pacate (sau din fericire) nu este vorba despre candidatul UNPR care apare pe internet doar mentionat de altii, prin ziare si editii online ale acestora.
IOAN HATHAZI (PRM) Spre surprinderea mea, Google ne trimite direct la blog-ul domnului Hathazi. Pionier in online, prin 2008, candidatul PRM avea blog si chiar o pagina „despre” fara niciun rand scris. Dar are un comentariu de la Zolly care zice „succes puiu”. Din cele 2 postari de pe blog am inteles ca PRM „nu are caracter sovin” si ma simt onorat sa fiu vizitatorul cu numarul 616 al blogului dansului. In aceste conditii, pare putin hazardata declaratia sa cu „avem 60-70% sanse sa castigam primaria”. Domnul inginer are insa profil pe Linkedin si, de asemenea, pe Facebook. Ca sa nu mai vorbim de grupul facut pe Facebook desi asta nu am inteles-o nicicum, la fel cum nu inteleg nici al doilea blog, tot pe wordpress, dar cu alt nume, cu toti cei 103 vizitatori de pana acum. Probabil, domnul a uitat parola de la primul blog, altfel nu-mi explic situatia.
Concluziile mele: Candidatii la functia de primar in Oradea, in 2012 ignora, aproape toti si total, mediul online, ceea ce e impardonabil. Varsta domnilor poate fi un impediment in abordarea acestui mediu, e adevarat. Dar nu cred ca ii impiedica nimeni sa angajeze un tanar care intelege fenomenul si care poate face asta pentru ei, la sfert de pret din banii alocati unui mesh in centrul orasului, in aceasta perioada. Poate, pana la urmatoarea runda de alegeri, peste 4 ani, isi vor da seama de importanta acestui mediu. Pana atunci, vor impanzi orasul si cutiile postale cu poze, bannere, meshuri, afise, pliante, ziare, emisiuni tv si radio. Chiar si candidatii care „activeaza” in mediul online au uitat sa specifice, undeva, intr-un colt de print sau de offline, vreo adresa de internet unde pot fi gasite mai multe informatii.
Dragi candidati, mergeti in online…votantii vostri sunt deja acolo. Despre „ce” si „cum” sa faceti acolo, cu alta ocazie ca mai e mult pana departe.
Pagina lui Bolojan e din 28 Aprilie 2011. Lumea preferă să fie ‘prieten’ cu primarul, deci a preferat să îi dea add în loc de like cât a existat posibilitatea asta…