Primariile din Romania si European Best Destination


Am facut ieri o postare pe Facebook in care vorbeam despre participarea Primariei Oradea intr-o asa zisa competitie cu numele de „Cea mai buna destinatie de turism in Europa” si am dat exemplul Craiovei care a discutat aceasta problema in Consiliul Local si a platit pentru a se inscrie pe site-ul organizatorului. Pentru ca unii s-au iritat ca am dat exemplu Craiovei (o primarie PSD) si pentru ca unii au impresia ca eu vorbesc nedocumentat, am zis sa revin cu alte exemple de primarii din tara care au discutat in CL aceasta problema si care au platit catre site-ul European Best Destination.

2018 – Sighisoara – In luna august 2018, consilierii locali din Sighisoara erau chemati sa aprobe inscrierea in competitia “Cea mai buna destinatie Europeana 2019” initiata de site-ul Best European Destination. In oferta financiara inaintata Primariei Sighisoara de catre European Best Destination, Maxilmilien Lejeune – Directorul Executiv al asociatiei cu sediul in Bruxelles care opereaza site-ul invita primaria sa se inscrie in competitia “Cea mai buna destinatie Europeana 2019” si face precizarea: “Fiecare destinatie selectata va plati o taxa de participare la eveniment […] European Best Destination ofera Sighisoarei o reducerea taxei de participare de 60%, astfel platindu-se 4 480 Euro in loc de 9 980 Euro”. Link AICI.


2019 – Cluj Napoca – devine SINGURUL oras din Romania selectat in competitia Cel mai bun targ de Craciun din Europa realizata de site-ul Best European Destinations, luand in final locul 8. Ziaristii de la Ziar de Cluj s-au intrebat si ei cum anume a ajuns Clujul sa concureze cu orase precum Viena sau Praga si au trimis site-ului respectiv un e-mail pretinzand ca sunt de la Targul de Craciun din Brasov si intreband cum se pot inscrie in respectiva competitie. Best European Destination le-a raspuns ca doar in 2021 se poate pentru ca Sibiu si Cluj-Napoca sunt la rand si le-a transmis ziaristilor oferta financiara: contract pe 1 sau 2 ani, cu diferite preturi, in principiu in jurul sumei de 10 000 de Euro. Link AICI.


2019 – Sibiu – devine SINGURUL oras romanesc (cu 3 stele Michelin) inclus in competitia Best European Destination realizata de site-ul European Best Destination, luand locul 8. Inscrierea in competitie a fost aprobata de consilierii locali pentru suma de 9 980 Euro. Link AICI.

2020 – Sibiu – minune, din nou in aceeasi competitie European Best Destination. de data asta, locul 6. Consilierii locali se reunesc din nou. “Se aprobă înscrierea Municipiului Sibiu în competiția European Best Destinations 2021. Se aprobă taxa de participare în cadrul competiției, respectiv: 9.980 Euro.” Link AICI.

2021 – Sibiu – super competitiv, ocupa locul 5 in topul Best European Destination, transmite primarul Astrid Fodor. Tot in 2021 Sibiul (la fel ca Oradea in 2020) e prezent si in topul European Safest Destination, realizat de acelasi site. Link AICI. La final de an insa, ziaristii din Sibiu sunt nemultumiti de faptul ca, dupa atatia ani de prezenta in topuri, Sibiul dispare de pe harta European Best Destination, in toamna fiind doar nominalizat in lista oraselor potrivite ”pentru turiștii care merg în concedii însoțiți de câini”. Link AICI.


2021 – Brasov este SINGURUL oras de la noi din tara inclus in topul celor mai frumosi brazi de Craciun din Europa, alaturi de Strasbourg, Budapesta sau Viena, conform Stirilor Pro Tv. Competitia este realizata de Best European Destinations. Link AICI.


2021 – Craiova – este SINGURUL oras din Romania inclus in competitia pentru Cel mai frumos Targ de Craciun din Europa, ocupand locul 6. Inscrierea in competitie este aprobata de consilierii locali: “Se aprobă înscrierea municipiului Craiova în competiţiile European Best Destination. Se aprobă taxa de participare în cadrul competițiilor European Best Destination, în cuantum de 24.480 euro.” Link AICI.


2022 – Oradea este SINGURUL oras din Romania nominalizat in competitia Cea mai buna destinatie europeana de turism initiata de site-ul European Best Destination. Primaria Oradea sustine ca are contract cu site-ul dar ca nu au platit nimic. Link AICI.


Site-ul European Best Destination este detinut de o firma privata cu sediul in Belgia, Bruxelles. In fiecare an, firma face oferte asociatiilor de turism, operatorilor, municipalitatilor pentru a-si asigura promovarea turistica. Preturile variaza in functie de durata contractului si de pachetele de servicii contractate/alese. In fiecare an, site-ul creeaza tot felul de topuri in care sunt incluse orasele membre in asociatie (care si-au achitat taxele de participare). Topuri de genul “cea mai buna destinatie de turism, orasul cel mai bun in care sa mergi insotit de caini, cel mai frumos brad de Craciun, cel mai frumos targ de Craciun, cel mai sigur oras in pandemia de Covid etc, etc). Vizitatorii site-ului sunt invitati sa voteze pozele si descrierile acestora, informatii furnizate de primaria/asociatia de turism care a facut inscrierea.

Este promovare turistica, nu am o problema cu acest aspect. Poate doar cu justificarea sumelor platite din bani publici pentru aceasta promovare care nu poate fi corelata nicicum cu cresterea sau scaderea numarului turistilor. Unele primarii au ales sa puna in dezbatere publica aceasta modalitate de promovare, altele nu. De platit, asa cum arata lista de mai sus, au platit, conform precizarilor directorului executiv al acestui site: “Fiecare destinatie selectata va plati o taxa de participare”. 

Chiar si Amiens, contracandidat pntru Oradea in “competitia” de anul acesta: “Chiar și cei 28.000 de Euro angajați către European Best Destinations pentru a avea o pagină de promovare pe site-ul lor sunt rezonabili: „În mod normal, e dublu, dar am negociat bine!, dezvăluie Amaury de Francqueville. Link AICI.

Primaria Oradea afirma – prin vocea city managerului Mihai Jurca – ca are un contract cu acest site dar ca nu a platit nimic: Mihai Jurca: “Oradea nu a plătit nicio sumă platformei European Best Destination.” Link AICI.

APTOR – ONG-ul Primariei Oradea, condus de Mihai Jurca, a refuzat constant sa furnizeze listele de plati din bani publici desi transparenta acestei asociatii a fost solicitata in repetate randuri, in mod public. In anul 2020 am depus catre APTOR o solicitare pentru a-mi remite listele platilor facute intre anii 2015-2020. Pentru ca APTOR a refuzat, am actionat in instanta si am castigat prin hotarare definitiva.

Citez din lista platilor efectuate prin banca de APTOR: “plata – 1.11.2020 – 19 272 lei catre European Best Destination”.

 

Flavius Bunoiu

Cate putin din toate. Gasesti prin trecutul meu posturi de radio, televiziune, un pic de media tiparita si cultura, branding, copywriting si relatii publice.

CITESTE SI ALTE ARTICOLE

2 comentarii

  • manole
    14 februarie 2022 at 12:23 PM

    Cand am vazut titlul fix la primariile din Ardeal m-am gandit. āia sunt in genere atat de megalomani sa-si cumpere loc pe bani grei in clasamente inchipuite. Se pare ca am avut dreptate 🙂

  • Călin
    10 februarie 2022 at 11:41 AM

    Era evident că s-a plătit o sumă, nu ne fac ăia un favor de mirobolanți ce suntem. În rest, după mânăria cu Plaja Urbană, ce încredere mai prezintă domnul Jurca? De altfel, ce încredere mai prezintă administrația orădeană? S-a convins orice a avut de a face cu ea! Opacă și înverșunată împotriva propriului cetățean, sacrificat pentru un turism iluzoriu. Tremură Viena la nominalizarea noastră, cu circa 900 milioane de euro încasați doar din cazări la nivel pre pandemic:2019. Felicitări pentru tenacitate!

Comments are closed here.

Flavius Bunoiu

Flavius Bunoiu

Blog mi-am facut (in 2007) la insistentele unui prieten si l-am pastrat de curiozitate si din atasamentul cu care pastrez orice alte lucruri care imi umplu inutil sertarele. Imi place sa povestesc si sa fac oamenii sa rada. Mi-am pus problema, la un moment dat, daca trebuie sa il sterg sau nu. Am ajuns la concluzia ca, asa cum este, cu bune si cu rele, este evolutia (sau involutia) mea. Lucrurile scrise aici sunt pareri personale.

Urmareste-ma:

Cele mai citite

AM REVENIT!

27 aprilie 2007

DE VAZUT

1 august 2009

LOVE STORY ON-LINE

22 ianuarie 2011

PPx