Statie de bucurie


UPDATE 4 septembrie 2020

Ce-am mai facut intre timp pentru Statia de bucurie?

Chioscul a stat mult timp intr-un atelier de tamplarie. A fost foarte degradat si a avut nevoie de lucrari majore de restaurare care s-au incheiat de curand, la jumatatea lunii august. A fost reparat cu lemn stratificat, uscat. Intre timp, panourile componente au ajuns la Parhida, la Casa CIM, acolo unde este si cupola de la bun inceput.

Tot in perioada aceasta in care v-am tinut la curent pe pagina de Facebook, am curatat si am indreptat terenul pe care urma sa il amplasam cu ajutorul unui buldo-excavator. Am decopertat 2 remorci de pamant pe care l-am folosit ca sa umplem o groapa de pe un drum catre biserica din sat, ocazie numai buna sa ramana impotmolit acolo si tractorul pe care l-am trimis sa rezolve problema.

[embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=GdymVJxrz_o[/embedyt]

Am pregatit apoi locul pentru turnarea unei platforme de beton armat de 16 metri patrati, cu o grosime de 20 de cm si rampa de acces. Am consumat in jur de 8 metri cubi de pietris si 20 de saci de ciment iar de aceasta operatiune s-a ocupat in mare parte sotul doamnei Andras care detine magazinul din sat.

Recent, cu ajutorul unor prieteni si voluntari din Oradea dar si din Parhida, chioscul a fost slefuit, curatat de vopseaua veche si s-a inceput vopsirea lui in nuante de rosu si alb.

Urmeaza sa terminam vopsitul si apoi, saptamana viitoare, la mijlocul lunii septembrie, inceperea montajului. Dupa ce il vom amplasa, trebuie adusa din nou o macara si un camion pentru a deplasa cupola. Urmeaza montajul geamurilor, multe dintre ele erau deja sparte atunci cand am cumparat chioscul, acesta fiind vandalizat in Parcul Libertatii din Oradea. Unele s-au spart in timpul demontajului fiind imposibil de scos intregi. In paralel, trebuie reparata streasina, inlocuit un stalp de lemn al cupolei (ceea ce nu se poate face decat dupa ce o montam) si accesorizarea acestuia cu mobilier, corpuri de iluminat, internet, radio, etc).

[embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=NxrqyQM5gXk[/embedyt]

Dupa ce Statia va fi functionala si sigura pentru copii, ramane sa aducem pamant proaspat si roditor (alt buldozer, alte remorci, alte tractoare) si sa amenajam o suprafata de aproximativ 120 metri patrati in jurul ei cu flori si alte tipuri de vegetatie.

De ce ar mai fi nevoie?

In 5 si 7 septembrie, dupa ora 15.00, organizez inca doua ture de munca pentru a termina vopsitul panourilor de lemn. Daca puteti da o mana de ajutor, astept un mesaj de la voi. Daca nu puteti ajuta asa, poate vreti sa faceti o donatie.

Puteti dona in contul Cultura in Miscare sau sa sunati la 0751 254 234 si vin sa preiau suma cash daca nu doriti/nu puteti face un virament bancar.

Donatiile pot fi facute prin virament bancar catre Asociaţia Cultură în Mişcare, Oradea, str Republicii nr. 3-5, CIF 28097125. IBAN RO29WBAN00991V069878RO01 Banca Intesa Sanpaolo Romania S.A.


UPDATE, 30 iunie 2020:

Ieri si astazi am reusit sa demontam si sa transportam chioscul din Parcul Libertatii Oradea. A spune ca a fost un efort, ar fi prea putin. Chioscul nu a fost amplasat si construit pentru a fi mutat ci pentru a ramane acolo definitiv. Elementele au fost prinse intre ele cu suruburi filetante prin rama geamului, ulterior au fost puse geamurile cu garnitura de silicon si baghete de lemn cu cuie. Pentru a se ajunge la suruburi au trebuit demontate aproape toate cele 35 de geamuri. Vremea, umezeala, vopseaua le-au sudat pur si simplu de rame. Chioscul fusese deja vandalizat, avea 4 geamuri sparte, s-au mai spart 4 la demontare. Pentru ca nervii sa fie intinsi la maxim, cineva a profitat de agitatia din timpul demontajului si ne-a furat filetanta cu acumulator.

Cum stam acum: 

Cupola a fost transportata si depozitata in curtea Casei Cultura in Miscare din Parhida, satul in care va fi amplasata Statia de bucurie. Si aceasta necesita unele mici interventii la invelitoarea de tabla dar si la stalpul central afectat de vreme. Panourile de lem vitrate au fost transportate intr-un atelier de tamplarie. Necesita interventii majore, unele vor fi reparate, altele realizate de la zero. Nu stim cat va dura si nici cat va costa in momentul acesta, urmeaza sa facem astazi o evaluare. Intre timp, vom demara pregatirea noului loc de amplasare. Asta insemnand proiect, acte si avize cu Primaria Tamaseu si turnarea unei platforme de beton pe care sa asezam chioscul.

De ce ar mai fi nevoie: 

Bani, in primul rand, pentru reparatia panourilor de lemn vitrate, inlocuitul geamurilor distruse, mici reparatii la partea de tablarie si jgheaburi, mobilierul. Sunt geamuri stratificate, in 2 straturi. Incerc sa gasesc un producator dispus sa faca o fapta buna, sa ajute.

Cati bani am strans pana acum si pe ce i-am cheltuit:

Din donatii au fost stransi pana astazi (30 iunie) 5 430 de lei. 

Am achitat pretul agreat cu Marius, fostul proprietar, pentru chiosc (4 850 lei) si am platit o firma specializata sa demonteze instalatia de climatizare (180 lei). Total cheltuieli: 5 030 lei.

Pe langa aceste costuri, au mai fost si altele care au fost asigurate de oameni de bine si prieteni, in mod voluntar: interventii la instalatia electrica – audio, proiect, autorizatii, transport, macara, demontaj. Ii veti cunoaste la final, la fel si pe cei care au donat diferite sume de bani. Pentru fiecare donatie si cheltuiala vom prezenta la final raportul.

Puteti dona in continuare in contul Cultura in Miscare sau sa sunati la 0751 254 234 si vin sa preiau suma cash daca nu doriti/nu puteti face un virament bancar.

Donatiile pot fi facute prin virament bancar catre Asociaţia Cultură în Mişcare, Oradea, str Republicii nr. 3-5, CIF 28097125. IBAN RO29WBAN00991V069878RO01 Banca Intesa Sanpaolo Romania S.A.

Ca sa strangem bani pentru acest proiect, in data de 11 iulie va invitam la un spectacol de teatru in aer liber organizat de Cultura in Miscare cu actorul Serban Borda. Intrarea e libera, iesirea costa. Amanunte aici.


In 7 iunie am facut postarea aceasta pe Facebook in care va spuneam despre statia de transport scolar din Parhida (satul in care se afla si Casa Cultura in Miscare), statie pe care m-am decis sa o schimb pentru ca este degradata. M-am pus pe treaba: am reluat discutiile cu primarul din Tamaseu (comuna de care apartine Parhida) si am obtinut atat acordul acestuia cat si o promisiune verbala de ajutor pentru acest proiect.

 

Nu sunt obisnuit sa fac treaba pe jumatate si imi place sa fac lucruri cu mesaj. Asa ca mi-am dorit mai mult de la acest proiect, nu doar o “cutie” utila si sigura in care copiii din sat sa astepte microbuzul scolar. Am vrut un loc cu personalitate, ca de poveste, in care copiii sa mearga cu drag si din care sa plece cu un zambet larg pe fata. O statie de bucurie. M-am gandit sa pun acolo carti pe care copiii sa le poata lua cu ei, sa le putem atarna desenele de la scoala, sa le putem citi uneori povesti sau sa le punem o cutie postala in care pot arunca mesaje.

Am invartit in minte in timpul acesta mai multe proiecte prin care sa construiesc un astfel de spatiu: cum sa arate, cat de mare sa fie, din ce sa fie construit, cat sa coste. Unele nu ma multumeau pe deplin, altele depaseau ca si costuri sau efort posibilitatile mele. Pana intr-o buna zi cand am gasit acea idee care te face sa sari intr-un picior de bucurie pentru ca stii ca mai bine de atat nu se poate. Am trimis mail-ul precipitat si am petrecut cateva zile cu emotie verificand inbox-ul. Raspunsul a venit dupa cateva zile asa ca astazi pot sa va anunt ca am “batut palma” cu Marius Sabau de la Florius Art (Marius Florarul, asa cu il stiti unii dintre voi) pentru a cumpara chioscul sau din Parcul Libertatii si a-l transforma in statie de bucurie pentru copiii din Parhida.

Marius este un om bun. Imi pare rau pentru deznodamantul povestii lui. Ne cunosteam din vedere, ne salutam in drumul matinal catre cafea, mai schimbam cate-o vorba. Ca unul dintre cei care s-au bucurat atata vreme, gratis, de initiativele lui si de spectacolul colorat din Parcul Libertatii, m-am simtit dator sa-i spun “multumesc” si sa-l asigur de aprecierea mea si a multor alti cunoscuti. Nu vad o modalitate mai buna de a-i arata asta decat aceea de a salva o mica parte din munca lui si de a o continua. Exemplul lui nu a trecut neobservat iar povestea lui mi se pare ca se impleteste natural cu ceea ce facem la Cultura in Miscare. Consider ca am preluat stafeta de la el si o vom duce mai departe in felul nostru.

Marius a fost de acord sa ne vanda chioscul pentru 1 000 de Euro, probabil cu mult sub valoarea reala a obiectului in sine (o sa stiu valoarea reala a chioscului atunci cand ma voi intalni cu contabila). Imi place sa cred ca face asta pentru ca are incredere in acest proiect. Pe langa acest cost, vor mai fi si altele: inchiriatul unei macarale, un trailer pentru relocare, o platforma de beton pe care sa fie asezata noua statie, o mica renovare, reparatii, dotare cu cele necesare, acte, autorizatii, etc. Ma gandesc ca un buget de aproximativ 2 000 de euro ar trebui sa fie suficient pentru acest proiect. Evident eu nu dispun de aceasta suma asa ca va cer ajutorul ca sa-l duc la capat. Am nevoie de ajutor acum pentru ca termenul acordat de primarie pentru evacuarea chioscului din parc a expirat in 31 mai asa ca e nevoie sa ne miscam repede.

Donatiile pot fi facute prin virament bancar catre Asociaţia Cultură în Mişcare, Oradea, str Republicii nr. 3-5, CIF 28097125. IBAN RO29WBAN00991V069878RO01 Banca Intesa Sanpaolo Romania S.A. sau in numerar sub forma de contract de sponsorizare, donatie.

Daca nu ne puteti sustine in aceasta modalitate, AICI aveti detalii despre completarea formularului 230 cu termen 30 iunie.

Va stau la dispozitie cu orice alte informatii la flavius.bunoiu (@) gmail.com sau 0751 254 234

Asociatia va va pune la dispozitie situatia sumelor stranse cat si a cheltuielilor facute.

Flavius Bunoiu

Cate putin din toate. Gasesti prin trecutul meu posturi de radio, televiziune, un pic de media tiparita si cultura, branding, copywriting si relatii publice.

CITESTE SI ALTE ARTICOLE

2 comentarii

  • Ramona Novicov
    17 iunie 2020 at 9:47 AM

    Este o idee entuziasmanta! Spectaculoasa si functionala. O reconversie pentru bucuria celor mici si pentru exercitiile de imaginatie ale celor mai mari. Imi place mult ideea si as vrea sa ma implic, asta si de dragul lui Marius si al unui buchet special daruit odata de Fruzsina. Prietenii stiu de ce! 🙂

Comments are closed here.

Flavius Bunoiu

Flavius Bunoiu

Blog mi-am facut (in 2007) la insistentele unui prieten si l-am pastrat de curiozitate si din atasamentul cu care pastrez orice alte lucruri care imi umplu inutil sertarele. Imi place sa povestesc si sa fac oamenii sa rada. Mi-am pus problema, la un moment dat, daca trebuie sa il sterg sau nu. Am ajuns la concluzia ca, asa cum este, cu bune si cu rele, este evolutia (sau involutia) mea. Lucrurile scrise aici sunt pareri personale.

Urmareste-ma:

Cele mai citite

PPx