TRAIM IN ROMANIA…


Mircea Badea (da, prezentatorul tv) ne-a facut un mare rau, noua, romanilor: ne-a obisnuit sa explicam orice aspect neplacut al vietii noastre cu fraza “traim in Romania si asta ne ocupa tot timpul”; suna a resemnare tampita in fata inevitabilului, asemanatoare evlaviei fara discernamant a celor care se uita prostiti in gura oricarui “predicator” care ii suna la usa. Dar, pentru ca suntem romani si ne consideram, cel putin, cu doua secunde mai destepti decat altii, acestei resemnari ii adaugam si un “twist”, un soi de lamaie filozofica pe care ne-o administram singuri ori de cate ori viata in Romania ne scoate cate un hop in cale. Adica ne resemnam dar macar suntem “funny” ! Ceea ce, evident, ar trebui sa rezolve problema!

Daca nu functioneaza ceva cum trebuie, ne multumim sa zicem “las-o, ba, ca merge si-asa” iar daca asteptam prea mult, zicem “Dorele, ne miscam si noi mai cu talent?”. Nu, nu viata si atitudinea romanilor sunt desprinse din reclame ci reclamele sunt toate create pe baza atitudinii romanilor. Din aceasta cauza avem aceste fraze célèbre, folosite excesiv, fraze la auzul carora ne “hahaim” si “ne radem”. Pentru ca noi asta stim sa facem. De la dacii care radeau in fata mortii pana la romanul modern care nu are dupa ce bea apa dar tot isi cumpara iPhone4, toata tara pare afectata de microbul acesta al resemnarii si al auto-ironiei.
Intre timp, pentru ca suntem deprimati si resemnati, parca, in fata inevitabilului, nimeni nu mai voteaza, nimeni nu mai ia atitudine, nimeni nu se mai implica in absolut nimic. Liniste pe toate planurile, ce rost ar mai avea sa ne zbatem ca doar…”traim in Romania si asta ne ocupa tot timpul”. Eventualele “iesiri din rand” sunt privite cu suspiciune sau nici macar nu mai suscita interes din partea “adormitilor”.

Ma uitam la Discovery: japonezii se confrunta cu o mare problema, sunt asaltati de meduze uriase. Stiti ce au hotarat? Daca nu le pot opri sa se inmulteasca, le vor manca pe toate! Si s-au apucat sa faca retete pe baza de meduze, targuri culinare pe aceasta tema, etc. Stiti ce n-am vazut in reportajul acela: japonezi care sa zica “las-o, ba, ca merge asa”!
Ungurii au un deficit bugetar colosal asa incat s-au gandit sa nationalizeze activele sistemului de pensii private (vreo 11 miliarde de euro) ca sa umple gaura. Stiti ce n-am vazut in reportajul acela: unguri care sa zica “Istvan, ne miscam si noi mai cu talent?”.
Noi ce facem? Bem bere la pet si ne uitam peste gard la bulgari sa vedem daca nu cumva trec ei mai repede la moneda euro sau daca nu intra ei mai repede decat noi in zona Schengen. Sa nu uit, guvernul isi asuma raspunderea pe legea salarizarii, Geoana da auto-interviuri pe web-cam iar Boc a mai inaugurat cativa kilometric din soseaua de centura a Sibiului. Progres pe toate ramurile!

Nu spun ca e bine sau rau ceea ce fac altii, nu spun ca ar trebui sa mancam meduze sau sa nationalizam banii din sistemul de pensii private (sper ca nu-i vin idei pe tema asta lui Basescu). Spun insa ca romanii au devenit niste letargici ce asteapta sa treaca problemele pe langa ei, in timp ce fac glumite neinspirate.
Va doresc un inceput de an cu idei bune si cu multe initiative profitabile!

Flavius Bunoiu

Cate putin din toate. Gasesti prin trecutul meu posturi de radio, televiziune, un pic de media tiparita si cultura, branding, copywriting si relatii publice.

CITESTE SI ALTE ARTICOLE

Un comentariu

  • rayka
    29 decembrie 2010 at 11:04 PM

    This is what i call manipulation !…..asta e…romanilor le place sa fie manipulati, e mai simplu sa le spuna unu’, altu’ ce sa faca si cum :)…initiative zero barat !.

Comments are closed here.

Flavius Bunoiu

Flavius Bunoiu

Blog mi-am facut (in 2007) la insistentele unui prieten si l-am pastrat de curiozitate si din atasamentul cu care pastrez orice alte lucruri care imi umplu inutil sertarele. Imi place sa povestesc si sa fac oamenii sa rada. Mi-am pus problema, la un moment dat, daca trebuie sa il sterg sau nu. Am ajuns la concluzia ca, asa cum este, cu bune si cu rele, este evolutia (sau involutia) mea. Lucrurile scrise aici sunt pareri personale.

Urmareste-ma:

Cele mai citite

POATE CA…

22 august 2008

HAI PA, ROMANIA!

18 decembrie 2009

AM FOST INSCAUNAT

8 aprilie 2011

PPx