TU CU CINE FACI BANKING? CU MITROPOLIA


Eu am aflat raspunsul la o intrebare care ma framanta de…cateva luni de zile, de cand nu ma mai suna nicio fatuca sa imi aduca aminte ca am intarziat cu ratele: eu cu cine sa fac banking acum? Nu, nu cu BCR (intre noi fie zis, am avut cu ei mai multe cosmaruri decat cu proful de chimie din liceu) ci cu…Mitropolia Moldovei si Bucovinei.

Stirea zice asa: “Mitropolia Moldovei si Bucovinei a infiintat o institutie, de unde atat preotii cat si credinciosii vor putea lua imprumuturi cu o dobanda de 6% la suta. La Casa de Ajutor Reciproc a Clericilor si Mirenilor sau, pe scurt, CARCM s-au inscris pana in prezent 14 persoane, intre care si IPS Teofan. In momentul obtinerii imprumutului, enoriasul va trebui sa completeze o cerere, insa trebuie sa indeplineasca doua conditii: sa aiba un venit constant si sa fie ortodox.”

Nu, nu pot rezista sa nu comentez in felul meu (fara ca asta sa insemne ca iau in ras religia, which I am not). Dar stirea asta e prea…tare: asta e ca si cum as fi aflat ca Moni si Iri sau Pepe si Oana fac terapie de cuplu…adica…OMG (pentru profani, Oh My God)! Ce legatura au biserica, religia, cele sfinte cu imprumutul, cu mizeria zilnica a banilor? Adevarul este ca, daca iti iei un imprumut de la biserica, nu iti mai permiti sa blestemi cand iti platesti ratele!! Este ridicola initiativa asta, sincer!

Eu imi inchipui ca planul de afaceri a aratat cam asa:

Logistica: Se ia un sobor de preoti care se va constitui in board-ul bancii. Se va alege un spatiu incapator, de preferinta departe de clopotnita, ca sa nu fie galagie atunci cand li se explica mirenilor si clericilor termenii imprumutului. Amenajare: fresca religioasa. Panotaj si indicatoare: in forma de cruciulita. Orarul va fi permisiv, de la utrenie pana la vecernie, „una intr-una”. Posibilitate de extindere si in weekend. Liber in caz de cruce rosie in calendar. Catering pentru angajati: meniu exclusiv bazat pe coliva si colaci, in rest se va tine post. Iluminatul sediului: natural, prin vitraliu, optional lumanare sau candela. Vestimentatie: obligatoriu in negru, usoare accente de alb.

Modus operandi: Enoriasii vor sta in genunchi la ghiseu si se vor ruga fierbinte pentru acordarea imprumutului. Evident, inainte de asta, fiecare enorias va fi nevoit sa treaca pe la o spovedanie in care isi va marturisi orice alt credit anterior. Fiecarui enorias i se va cere sa creada si sa nu cerceteze termenii contractului si sa isi iubeasca banca. Clericii vor avea ghiseu separat si vor avea prioritate in fata mirenilor. Contractul se va semna sub patrafir, in conditii de confidentialitate, se va arde tamaie pentru consfintire. Perioada de creditare: pana in vecii vecilor. Se vor acorda re-esalonari si pentru viata de apoi, cu rate mici dar dese. Rau-platnicii vor fi amenintati cu focurile iadului si vor fi afuristi.
In fine, cred ca as putea sa o tin asa inca vreo doua paragrafe dar…intelegeti voi ideea.

Traim vremuri tulburi, nici cele sfinte nu mai sunt ce au fost candva. Banuiesc ca o sa apara curand icoanele pe iPad, slujbele on-line, botezul pe Facebook si canalul de Youtube al Mitropoliei. As prefera totusi un pic de normalitate, chiar si in biserica.

Flavius Bunoiu

Cate putin din toate. Gasesti prin trecutul meu posturi de radio, televiziune, un pic de media tiparita si cultura, branding, copywriting si relatii publice.

CITESTE SI ALTE ARTICOLE

Un comentariu

  • blabla19
    8 martie 2011 at 11:52 AM

    Bravooo….bravooo…..am auzit si eu stirea…..Luxxxx cum spun unii…….

Comments are closed here.

Flavius Bunoiu

Flavius Bunoiu

Blog mi-am facut (in 2007) la insistentele unui prieten si l-am pastrat de curiozitate si din atasamentul cu care pastrez orice alte lucruri care imi umplu inutil sertarele. Imi place sa povestesc si sa fac oamenii sa rada. Mi-am pus problema, la un moment dat, daca trebuie sa il sterg sau nu. Am ajuns la concluzia ca, asa cum este, cu bune si cu rele, este evolutia (sau involutia) mea. Lucrurile scrise aici sunt pareri personale.

Urmareste-ma:

Cele mai citite

VIITORUL PUBLICITARILOR ROMANI

19 februarie 2007

NOTHING SWEET ABOUT ME

1 octombrie 2008

PPx