UN NOU INCEPUT


Editorial pentru revista Business News, numarul 27.

Românii încheie anul 2014 cu speranţă: aceea a unui nou început. Victoria candidatului ACL, Klaus Iohannis, în turul doi de scrutin al alegerilor prezidenţiale, este percepută ca o victorie a speranţei, a cetăţenilor care speră într-o ultimă şi finală despărţire de regimul comunist, la aproape un sfert de secol scurs de la Revoluţia din 1989.

S-ar putea spune că este victoria românilor care s-au săturat de un sistem (politic, economic şi social) profund corupt, de incorectitudine şi, mai ales, de aroganţa liderilor politici actuali. Imensul val de simpatie din jurul actualului preşedinte ales poate fi explicat şi prin felul acestuia de a-şi promova campania electorală, prin bun simţ manifestat în majoritatea apariţiilor sale publice, spre deosebire de contracandidatul său care a continuat să urmeze indicaţiile din “reţeta” care s-a dovedit eficientă pentru înaintaşii săi din partid: aroganţa, atacuri la persoană etc.

În ton cu campania electorală, spiritele s-au încins, atât pe reţelele de socializare online, cât şi în media tradiţională. Antipatia sau simpatia pentru unul dintre cei doi candidaţi au făcut să iasa la iveală orgolii nebănuite şi s-au spus cuvinte grele între susţinătorii celor două tabere politice.

În aceste condiţii este de înţeles o anumită doză de exuberanţă resimţită în societate şi, de ce nu, chiar şi în mediul de afaceri. Teoretic, doctrina de centru-dreapta promovată de Klaus Iohannis ar trebui să fie gura de oxigen atât de necesară celor care dezvoltă afaceri şi sunt implicaţi în mediul economic. Practic, însă, nu trebuie uitat faptul că politicienii români nu prea operează cu doctrine şi chiar şi formaţiunea politică susţinătoare a actualului preşedinte a fost aliată până nu demult cu contracandidatul său de la aceste alegeri. În plus, nu este nici ea neatinsă de pata corupţiei.

Să nu uităm nici faptul că preşedintele Iohannis are de condus o ţară în care peste 40% dintre cetăţeni (conform Eurostat, martie 2014) sunt vizaţi de riscul de sărăcie şi de excludere socială.

Cetăţeanul Klaus Iohannis a primit un “cec în alb” de la votanţii români fiind un bun administrator de primărie şi având “bun-simţ”. Preşedintele Klaus Iohannis va avea nevoie de ceva în plus, va trebui să fie preşedintele tuturor românilor, chiar şi al acelora care au votat cu candidatul social democrat, chiar şi al acelora săraci şi lipsiţi de educaţie. Cum va face acest lucru adresându-se doar celor educaţi şi cu venituri salariale medii şi mari?

Pe de altă parte, oricât de mult vă displace, Victor Ponta şi partidul condus de el fac ceea ce nişte socialişti trebuie să făcă: au grijă de cei oropsiţi, de cei marginalizaţi, de electoratul lor. O fac prost, e drept, pentru că măsurile întreprinse nu fac altceva decât să peticească, pe ici, pe colo, sacul unei ţări care încă nu pare să găsească drumul către progres şi normalitate. O fac prost pentru că măsurile lor, oricât ar fi fost de bune, s-au suprapus cu “pomenile” electorale în asemenea fel încât ţi-e imposibil să mai deosebeşti răul de bine şi eficientul de inutil.

În aceste condiţii, vă îndemn să priviţi întreaga situaţie cu moderaţie şi să nu aveţi aşteptări decât de la propria voastră persoană.

Flavius Bunoiu

Cate putin din toate. Gasesti prin trecutul meu posturi de radio, televiziune, un pic de media tiparita si cultura, branding, copywriting si relatii publice.

CITESTE SI ALTE ARTICOLE

Comments are closed here.

Flavius Bunoiu

Flavius Bunoiu

Blog mi-am facut (in 2007) la insistentele unui prieten si l-am pastrat de curiozitate si din atasamentul cu care pastrez orice alte lucruri care imi umplu inutil sertarele. Imi place sa povestesc si sa fac oamenii sa rada. Mi-am pus problema, la un moment dat, daca trebuie sa il sterg sau nu. Am ajuns la concluzia ca, asa cum este, cu bune si cu rele, este evolutia (sau involutia) mea. Lucrurile scrise aici sunt pareri personale.

Urmareste-ma:

Cele mai citite

JE M’APPELLE NICHOLAS…

5 decembrie 2007

GUEST POST

27 noiembrie 2009

CLIENTUL NOSTRU…

29 martie 2011

PPx