UPDATE LA ASFALT TANGO
Am scris, in urma cu o saptamana despre metoda revolutionara, patentata la Oradea, de a asfalta in anotimpul rece: umplerea gropilor cu pietris combinat cu o pasta „de tomate”. Am scris despre asta aici. Tot in urma cu o saptamana am trimis si o intrebare la firma care se ocupa de asa ceva, solicitand o lamurire. Care lamurire nu a mai venit. Intre timp a mai trecut o saptamana, a mai plouat un pic, pietrisul s-a imprastiat, gropile au fost umplute din nou, banii curg, viata merge mai departe. Iata mai jos schimbul, foarte scurt, de mail-uri.
8 februarie, mail-ul meu:
Buna ziua,
As dori, daca se poate, sa obtin un raspuns de la dvs: in ce consta mixtura aceasta cu care „plombati” gropile din oras?
Multumesc!
9 februarie, mail-ul lor:
Referitor la „ïntrebarea” dumneavoastra, aceasta solutie se foloseste in cazul in care nu se pot executa plombari cu asfalt cald, din cauza temperaturilor exterioare.
9 februarie, mail-ul meu:
Multumesc pentru raspuns, apreciez rapiditatea lui. Nu apreciez insa ocolirea raspunsului si ironia data de ghilimelele folosite in raspuns (in cazul in care va dati seama de semnificatia utilizarii unor astfel de semne de punctuatie, intr-o asemenea exprimare). Vi se pare cumva ca eu am fost ironic atunci cand v-am adresat respectiva „intrebare”? Daca da, imi cer scuze dar trebuie sa va intreb din nou: Ce contine mixtura respectiva si daca municipalitatea plateste pentru aceste lucrari?
Iar de data aceasta chiar va invit sa ma „luati la misto” in raspunsul dumneavoastra pentru ca raspunsurile primite le voi publica atat pe blogul personal cat si in revista Business News pe care o editez.
Multumesc, o zi buna!
Cam atat. Corespondenta noastra „fuse scurta”. Probabil ca seful nu le-a dat ok-ul pentru raspuns. Sau baietii dau acum search pe Google ca sa vada cine sunt, ca sa stie cum sa reactioneze mai departe. Ma si astept sa primesc si niste telefoane care sa imi atraga atentia ca starnesc valuri. Valuri care sunt provocate de nervii mei de sofer care da zilnic cu masina in gropi. Si de vesnica meteahna a romanului de a inchide ochii si gura ca, Doamne fereste, daca i se va intampla ceva sinistru!! Oricum, am observat ca si alti ziaristi au sesizat inutilitatea asfaltarilor de iarna. Asa ca ii las pe ei sa preia problema. Oricum, pana se va afla cate tone de pietris au fost decontate si pe cati bani…o sa vina iarasi iarna.
Nu se poate asfalta la temperaturi scazute? Sa mori tu? Oare in Suedia, in Norvegia sau in tari unde temperatura este scazuta o mare perioada de timp, oare acolo ce metoda se aplica? Sau aia sunt „neshte inapoiati” care se plimba cu sania trasa de reni? Sau la vecinii unguri, daca le apare o groapa in cale, in sezonul rece, oare ce fac cu ea? Se aduna in jurul ei, bocesc si asteapta sa creasca asfaltul inapoi? Nu se poate asfalta pe timp rece dar totusi am lucrat la centura in decembrie, nu? Care, oricum, e vai si amar de mama ei! Da, probabil ca exista metode dar cica sunt scumpe. De parca sa umpli saptamanal gropile cu pietris o fi ieftin si sigur pentru oradeni. Cum e vorba aia? „suntem prea saraci ca sa ne permitem lucruri ieftine”.
Cred ca suntem singura tara de pe mapamondul acesta unde salamul din supermarket dureaza mai mult decat asfaltul de pe strazi. Cand plecam cu masina am ajuns sa intrebam alti soferi „n-am mai fost de doua luni in Arad, Satu Mare, etc, nu stii cum e drumul???” Voi va dati seama? Mintea noastra este setata pe o durata de viata a drumului nu mai mare de cateva luni. Deja stim ca drumul poate fi distrus in termen de cateva luni de cand nu am mai trecut pe acolo. Bine ca se da guvernul cu poponeata de pamant sa ne cocoseze cu taxe pe drumuri, impozite pe masini, rovinete, taxe de poluare si alte mizerii din astea, cat sa ne convinga sa ne cumparam toti masini euro 10 daca s-ar putea. Ca sa ce? Ca sa dam cu ele in gropi. Ca suntem prosti de dam in gropi pentru ca acceptam sa fim luati la misto atunci cand solicitam un simplu raspuns pe mail. De aici incepe totul. Si aici se sfarseste totul.
Asa ca m-am decis sa va dau si voua adresa de mail unde am trimis eu intrebarea. Poate intrebati si voi acelasi lucru, poate se sesizeaza cineva, cine stie. Oricum, eu sunt curios daca si ce raspunsuri veti primi.
Asa ca, mail cu incredere la office {@} selina. ro
Prin tarile mai bogate (inclusiv Suedia sau Norvegia) , in timpul iernii se practica asfaltarea „la rece”, insa aceste plombe sunt provizorii, fiind nevoie ulterior de plombare cu asfalt cald. Evident ca costa mult mai mult decat maglavaisul de pietris cu argila, folosit in premiera la Oradea – o mizerie, dar tot e mai bine decat nimic.