A cui e Revista Familia?


La finalul anului trecut (15 dec 2020) a avut loc sedinta Consiliului Judetean Bihor in care majoritatea PNL a decis ca revistele de cultura Familia si Varad vor ramane fara personalitate juridica, vor avea cateva posturi desfiintate si se vor reorganiza sub forma unor sectii ale Bibliotecii Judetene Gh. Sincai din Oradea. Toate acestea in numele eficientizarii si economiei, banii “salvati” urmand a fi folositi la investitiile atat de necesare Bihorului. Aceasta miscare a fost primita cu proteste de numeroase voci din Oradea dar si din tara care au asimilat-o unei desfiintari de facto. In 5 ianuarie 2021 revista Familia avea deja un nou redactor sef in persoana scriitorului Mircea Pricajan, colaborator al revistei din 2003, care il inlocuia astfel pe longevivul Ioan Moldovan. Noul redactor sef, Mircea Pricajan, intrebat fiind de presa locala ce crede despre aceasta reorganizare a spus ca nu vede in ea o mare tragedie.

Cred si eu ca nu vede in ea nicio tragedie. Pentru el, vorba reclamei, viitorul suna bine. In 14 dec 2020, cu o zi inaintea controversatei sedine a CJ Bihor, Mircea Pricajan a demarat procedurile pentru inregistrarea marcii “Familia – revista de cultura” la OSIM (Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci). In nume propriu, “pa’ persoana fizica din Paleu, cum ar veni”. Link OSIM aici, cererea nr. 16/ M 2020 09021/14.12/2020.

Dupa ce se va finaliza aceasta procedura, Mircea Pricajan (foto) va fi unicul si mandrul posesor al “brand-ului” Familia, revista infiintata de Iosif Vulcan cu mai bine de 150 de ani in urma.

Asa ca se nasc cateva intrebari legitime, zic eu:

  • Cum s-a ajuns in situatia ca o persoana fizica sa devina stapana pe marca unui produs finantat din bani publici (cel putin o buna bucata de vreme)? Procedura nu este inca finalizata dar, fara opozitie din partea autoritatilor locale, va merge mai departe si se va finaliza cu inregistrarea marcii si cu toate drepturile de protectie subsecvente acesteia.
  • Cum va edita CJ Bihor aceasta revista in continuare sub numele consacrat din 1865 incoace daca nu vor avea drepturi asupra acestui nume? Ii vor plati chirie lui Mircea Pricajan?
  • Cum se va dezvolta revista in continuare, cum vor fi atrase fonduri si finantari pentru o marca inregistrata care apartine unei persoane fizice?
  • Si, nu in ultimul rand, este revista Familia un simbol cultural si, daca da, cui apartine de fapt acest simbol? Oradenilor, bihorenilor, romanilor sau…primului venit, primului servit?
Flavius Bunoiu

Cate putin din toate. Gasesti prin trecutul meu posturi de radio, televiziune, un pic de media tiparita si cultura, branding, copywriting si relatii publice.

CITESTE SI ALTE ARTICOLE

Comments are closed here.

Flavius Bunoiu

Flavius Bunoiu

Blog mi-am facut (in 2007) la insistentele unui prieten si l-am pastrat de curiozitate si din atasamentul cu care pastrez orice alte lucruri care imi umplu inutil sertarele. Imi place sa povestesc si sa fac oamenii sa rada. Mi-am pus problema, la un moment dat, daca trebuie sa il sterg sau nu. Am ajuns la concluzia ca, asa cum este, cu bune si cu rele, este evolutia (sau involutia) mea. Lucrurile scrise aici sunt pareri personale.

Urmareste-ma:

Cele mai citite

POATE CA…

22 august 2008

HAI PA, ROMANIA!

18 decembrie 2009

AM FOST INSCAUNAT

8 aprilie 2011

PPx