Bihor – groapa de gunoi a Transilvaniei (I)
Autoritatile locale si judetene din Bihor ne asalteaza frecvent cu comunicari publice din care aflam, pas cu pas, cum se curata de gunoaie Bihorul. Ceea ce, in sine, este o mica ipocrizie dat fiind faptul ca aceiasi oameni au transformat, de ani de zile, Bihorul in groapa de gunoi a Transilvaniei. Si voi explica aceasta afirmatie care pare, la prima vedere, extrem de dura.
Singurul deponeu ecologic al Bihorului este administrat de firma Eco Bihor constituita in 2004 de catre Keviep Kft (Ungaria) pe baza parteneriatului public privat demarat cu Primaria Oradea in 2003. Desi a fost creat pentru Oradea si judetul Bihor, depozitul este folosit (incepand cel putin cu anul 2015, nu am gasit date anterioare) la comun cu alte municipalitati si operatori din Transilvania care depun aici gunoaie in cantitate chiar mai mare decat produce Oradea si judetul Bihor. La nivelul anului 2020 si 2021 existau nu mai putin de 16 autoritati locale si operatori care depuneau aici gunoiul adus in camioane din judetele Cluj, Caras Severin, Alba si Maramures. Link aici.
Aceasta in baza permisiunii Consiliului Local si a Primariei Oradea care incasa pentru aceasta activitate o redeventa ridicola de 3,5 euro fara TVA/tona. Ulterior, aceasta redeventa a fost ridicata la 10 euro/tona (cu 1 ian 2021) si apoi la 15 euro/tona. Pentru aceste sume, deponeul ecologic al Bihorului prelua o cantitate de deseuri menajere de aproximativ 12 000 tone lunar, cantitatea de deseuri menajere produsa de Oradea fiind de aproximativ 7 000 de tone/luna. Cantitatea de gunoi menajer adusa din afara judetului a variat in timp, doar Clujul livrand singur, in anul 2020 de exemplu, 10 000 de tone/luna de gunoi menajer.
In felul acesta, transportand gunoiul la Oradea, autoritatile locale din aceste judete isi rezolva temporar problemele cu gestionarea gunoiului – evitand astfel si amenzile usturatoare – dat find faptul ca nu si-au constituit (sau inca nu au finalizat) investitiile in propriile deponeuri ecologice, conform legislatiei si normelor aplicabile. In ajutorul acestora a sarit Primaria Oradea. Este, desigur, doar o coincidenta faptul ca majoritatea acestor autoritati locale si judetene impartasesc (sau impartaseau) aceeasi doctrina, una liberala. La fel ca si in alte situatii in care Oradea a fost salvatoarea de serviciu a altor administratii liberale aflate in dificultate (Timis, Gorj).
Nu cred sa existe aici vreo problema de legalitate, poate doar una de oportunitate, de corespondenta intre aceste acte administrative care au dus la umplerea depozitului bihorean cu gunoaiele altora si interesul public al oradenilor si bihorenilor. Pentru ratiuni financiare (si acelea discutabile dupa parerea mea), Oradea si judetul Bihor vor ajunge, mai curand decat ar fi fost normal (adica daca nu preluam si gunoiul altora), sa discute si sa demareze constructia unui nou deponeu ecologic, cu costurile si bataia de cap aferenta.
Pe langa asta, daca se va continua in acelasi stil si ritm, copiii si nepotii nostri vor primi mostenire aproximativ 6 000 000 de tone de gunoi intinse pe 23 de hectare de teren in straturi de 20 de metri inaltime. Munti de gunoi (mai mult gunoiul altora) pe care va trebui sa ii ingrijim minim 30 de ani conform legislatiei in vigoare. Si nu e ca si cum acest gunoi se va evapora in 30 de ani, tot aici va fi, doar ca ii va lua 30 de ani sa se stabilizeze.
Zilele acestea, Curtea de Conturi efectueaza un control pentru a stabili daca Primaria Oradea si Eco Bihor nu cumva au gresit acceptand depunerea aici a gunoiului altora.
Date despre Deponeul ecologic al Bihorului: acesta ocupa o suprafata de 36 hectare: zona tehnica avand 13,2 hectare iar zona de depozitare propriu-zisa 22,8 hectare. Deseurile sunt depuse in 6 celule intinse fiecare pe cate 3,8 hectare, acestea avand capacitatea proiectata de a prelua aproximativ 750 000 tone de gunoi/celula, capacitatea totala a deponeului fiind de 4 500 000 tone de gunoi.
Dintre aceste celule pentru gunoi, 3 sunt deja umplute, celula nr. 4 a inceput sa fie exploatata in 2020 iar celulele nr. 5 si nr. 6 sunt inca goale.
Celula 1:
Capacitate proiectata – 756 436,8 tone
Cantitate depozitata – 883 404,38 tone
Celula 2:
Capacitate proiectata – 756 436,8 tone
Cantitate depozitata – 874 642 tone
Celula 3:
Capacitate proiectata – 756 436,8 tone
Cantitate depozitata – 1 196 806,49 tone
Total capacitate proiectata pentru 3 celule: 2 269 310,4 tone
Total depozitat in cele 3 celule: 2 954 852,87 tone (depasire capacitate cu 30%)
Comments are closed here.