Bihorul, fruntas in intrecerea amenzilor


UPDATE: In urma unui e-mail trimis la Politia Bihor in care i-am intrebat daca nu cumva au gresit la calcule, a venit si raspunsul. Au gresit si au comunicat date eronate celor de la Expert Forum. Conform rectificarii, este vorba despre 732 de amenzi in perioada 15-31 martie in valoare de 2 604 420 lei, 1382 amenzi in perioada 1-14 aprilie in valoare de 4 781 600 lei si 550 amenzi in perioada 15-21 aprilie in valoare de 1 575 675 lei. Ceea ce coboara Bihorul de pe „onorantul” loc 1 in clasamentul valorii medii a amenzii, cu o medie de aproape 2 900 lei/amenda. Asa ca voi sterge articolul. Ramane la fel de valabila ultima parte a acestuia, indiferent de sume.


Sper ca autoritatile, atat centrale cat si locale, (isi) vor face o analiza onesta si profesionala a modului cum au gestionat acest prim episod al pandemiei (care aproape sigur nu va fi si ultimul) si ca data viitoare va fi altfel.

#SePoateSiAltfel: nu prin frica si pedeapsa ci cu analiza, profesionalism, responsabilizare, dialog, respect si empatie.

Intre timp, Curtea Constitutionala a confirmat neconstitutionalitatea acestor amenzi asa ca acestea devin anulabile in instanta. Termenul de decadere, in care puteti puteti face plangere contraventionala, incepe sa curga de la data incetarii starii de urgenta, timp de 15 zile. Va indemn sa apelati la un avocat daca Guvernul nu va decide amnistierea acestor obligatii.

Sunt convins ca a fost greu in aceasta perioada pentru cei desemnati sa oranduiasca lucrurile. Nu vreau sa subminez rolul coercitiv al amenzii si nici sa va indemn la nerespectarea legii. Atrag insa atentia asupra exagerarii in aceasta situatie pentru ca nu ne foloseste la nimic sa „stergem cu buretele”, sa fim ingaduitori sau sa nu analizam obiectiv. O amenda exorbitanta, necorelata cu nimic din ceea ce tine de realitate sau de fapta comisa, administrata arbitrar intre niste limite fantasmagorice in baza unor criterii imprevizibile nu poate fi decat inutila.

Flavius Bunoiu

Cate putin din toate. Gasesti prin trecutul meu posturi de radio, televiziune, un pic de media tiparita si cultura, branding, copywriting si relatii publice.

CITESTE SI ALTE ARTICOLE

Comments are closed here.

Flavius Bunoiu

Flavius Bunoiu

Blog mi-am facut (in 2007) la insistentele unui prieten si l-am pastrat de curiozitate si din atasamentul cu care pastrez orice alte lucruri care imi umplu inutil sertarele. Imi place sa povestesc si sa fac oamenii sa rada. Mi-am pus problema, la un moment dat, daca trebuie sa il sterg sau nu. Am ajuns la concluzia ca, asa cum este, cu bune si cu rele, este evolutia (sau involutia) mea. Lucrurile scrise aici sunt pareri personale.

Urmareste-ma:

Cele mai citite

ANIVERSARE GAMOHOLIC.NET

13 decembrie 2007

DESPRE OAMENI

2 decembrie 2009

AMINTIRI DIN TIMISOARA

4 aprilie 2011

PPx