Bolsevicii de rit nou


Semnul ca avem un bolsevic la conducere e ca pe acesta il deranjeaza separatia puterilor in stat. Il deranjeaza orice autoritate care l-ar putea impiedica sa-si puna in aplicare planurile, il supara orice voce, institutionala sau nu, care ii contesta masurile.

Si-atunci, prin puterea si influenta pe care le detine, acesta incearca sa intoarca publicul, comunitatea, votantii impotriva contestatarilor, specialistilor si detinatorilor mecanismelor de control, acestia devenind astfel subiect de ura publica, oponenti, dusmani, exponenti ai unor interese ascunse, evident contradictorii cu interesul comunitatii.

Bolsevicul in comanda va avea un discurs, direct sau prin interpusi, in care va solicita toata puterea disponibila, fara limita si fara control, afirmand ca doar asa isi poate duce la capat „viziunea” pentru care a fost votat. Este ceea ce sustinea Dragnea in fata protestelor publice cand dadea asalt dupa asalt asupra legilor justitiei. „Este dreptul nostru sa guvernam, am fost votati, e vointa poporului”. Este ceea ce sesizam la Kaczyński (Polonia), Salvini (Italia) sau Orban (Ungaria).

Bolsevicul de rit nou nu va ezita sa suprapuna peste acestea si abordarea suveranista sau nationalist – populista sau orice alte teorii care ii servesc scopului.

Avem mecanisme institutionalizate de control si coercitive. S-au nascut si au fost dezvoltate in timp, cu efort si sacrificii. Avem insa si mecanisme neoficializate dar aproape la fel de eficiente. Fiecare voce libera, indiferent unde se face auzita, e un astfel de garant al libertatii si al democratiei.

P.S. Am gasit o carte care ma fascineaza prin claritatea ideilor. M-am gandit sa va impartasesc si voua cateva din ele. Poate va era dor sa cititi ceva despre bolsevici.

Etichete: ,
Flavius Bunoiu

Cate putin din toate. Gasesti prin trecutul meu posturi de radio, televiziune, un pic de media tiparita si cultura, branding, copywriting si relatii publice.

CITESTE SI ALTE ARTICOLE

Comments are closed here.

Flavius Bunoiu

Flavius Bunoiu

Blog mi-am facut (in 2007) la insistentele unui prieten si l-am pastrat de curiozitate si din atasamentul cu care pastrez orice alte lucruri care imi umplu inutil sertarele. Imi place sa povestesc si sa fac oamenii sa rada. Mi-am pus problema, la un moment dat, daca trebuie sa il sterg sau nu. Am ajuns la concluzia ca, asa cum este, cu bune si cu rele, este evolutia (sau involutia) mea. Lucrurile scrise aici sunt pareri personale.

Urmareste-ma:

Cele mai citite

POATE CA…

22 august 2008

HAI PA, ROMANIA!

18 decembrie 2009

AM FOST INSCAUNAT

8 aprilie 2011

PPx