Cum se raspandeste ambrozia cu ajutorul statului


Oameni buni, ne impuscam singuri in picior cu subiectul acesta cu ambrozia. Am scris ieri cat de inutila este legea in domeniu, astazi se iveste alta problema.

Ieri, Agentia pentru Protectia Mediului Bihor a transmis catre administratiile locale din Bihor un comunicat de presa impus de Agentia Nationala pentru Protectia Mediului si Ministerul Mediului.

In comunicatul acesta se retine in sarcina administratiilor locale din UAT-urile din Bihor desfasurarea unei ample actiuni de cosire a plantei cunoscuta popular drept “ambrozie” urmand ca materialul vegetal sa fie ambalat in saci, transformat in compost, predat si valorificat ca atare prin intermediul companiilor de salubritate.

Finalul lunii septembrie, in functie de media temperaturilor din perioada de vegetatie, conform studiilor si literaturii de specialitate, este perioada in care planta produce seminte. O singura planta ajunsa la maturitate, in functie de marime, produce intre 3 000 si 62 000 de seminte de tip achena capabile sa reziste in cele mai dificile conditii de mediu si sa germineze chiar daca au fost ingropate la adancimea de 100 de cm in pamant, timp de 40 de ani.

Pentru referinte: „Assessing and controlling the spread and the effects of common ragweed in Europe„, Floarea Pustei – Ambrosia Artemisiifolia L”, Nicolae Hodisan/Gavrila Morar, Editura GrafNet, Oradea, 2008.

Mutarea materialului vegetal cosit in aceasta actiune si raspandirea pe terenuri a compostului rezultat nu va face decat sa creeze conditiile propice pentru raspandirea pe un areal si mai larg a semintelor care vor germina anul viitor dand nastere unor noi culturi si mai extinse de ambrozie.

E drept, in urma compostarii, unele seminte vor fi distruse. E drept, nu toate plantele cosite in aceasta perioada sunt ajunse la maturitate. Dar nici noi nu le lasam impiedicati de aceste probleme si facem totul ca sa ajutam buruiana sa se raspandeasca si mai mult.

P.S. Toate cele de mai sus in plus fata de inutilitatea si stupiditatea demersului de a avea o zi de constientizare a problemei ambroziei in 28 septembrie, atunci cand alergia la ambrozie nu se mai face simtita.

Am sesizat aceasta problema Prefecturii Bihor si Agentiei pentru Protectia Mediului. 

Flavius Bunoiu

Cate putin din toate. Gasesti prin trecutul meu posturi de radio, televiziune, un pic de media tiparita si cultura, branding, copywriting si relatii publice.

CITESTE SI ALTE ARTICOLE

Comments are closed here.

Flavius Bunoiu

Flavius Bunoiu

Blog mi-am facut (in 2007) la insistentele unui prieten si l-am pastrat de curiozitate si din atasamentul cu care pastrez orice alte lucruri care imi umplu inutil sertarele. Imi place sa povestesc si sa fac oamenii sa rada. Mi-am pus problema, la un moment dat, daca trebuie sa il sterg sau nu. Am ajuns la concluzia ca, asa cum este, cu bune si cu rele, este evolutia (sau involutia) mea. Lucrurile scrise aici sunt pareri personale.

Urmareste-ma:

Cele mai citite

POATE CA…

22 august 2008

HAI PA, ROMANIA!

18 decembrie 2009

AM FOST INSCAUNAT

8 aprilie 2011

PPx