Curat murdar, Coane Fănică!


Printre atatea subiecte legate de pandemie, razboi si isteria nationala provocata de un benzinar din Beius e usor sa scapi din vedere subiectele “marunte” care au ca figura centrala autoritatile locale si, onor, judetene care isi vad linistite de treburile “domnesti”, de dregatorie. 

Azi a aparut o stire amuzanta, cum ca APTOR a devenit “asociatie de utilitate publicasi, prin urmare, isi asuma o “mai mare transparenta”. Pentru cei care nu inteleg ce este atat de amuzant in asta, o sa mentionez ca APTOR a primit pe inventar ditai Cetatea Oradea. Ceea ce avea un usor parfum de ilegalitate avand in vedere faptul ca un bun public intra pe mana unui ONG, un asa zis parteneriat public-privat. Cu acest statut insa, acum s-a rezolvat partea necesara de legalitate a HCL-ului. Cat despre transparenta clamata de acest ONG, ma rezum sa spun ca a trebuit sa deschid un proces de un an pentru a afla cum a cheltuit ONG-ul “niste” milioane de euro din fonduri publice. Link aici.

Dar mai am o veste, tot din capitolul “l’etat, c’est moi”. Se spune ca, atunci cand castigi o primarie (sau un Consiliu Judetean), primul lucru pe care il faci e sa zugravesti primaria (sau CJ-ul). Sau sa tunzi buruienile de pe sant. Un exercitiu de imagine. In felul acesta, toti oamenii au reprezentarea imediata a faptului ca au ales bine, ca gospodarul ales a fost o alegere buna pentru ca s-a si apucat de treaba. Zis si votat, nici bine nu s-au exportat bunele-practici la CJ Bihor dupa victoria PNL ca masina de vot s-a si pus in miscare si s-a decretat prin HCJ 241/2020 ca, sub amenintarea biciului, toti primarii trebuie sa iasa la tuns iarba pe marginea drumului si la plivit palamida. Veste care a fost perceputa de opinia publica drept o mare victorie: “puturosii” (de la alte partide, evident, ca doar in PNL nu sunt puturosi) au fost pusi, in sfarsit, la treaba si la respect.

Doar ca socoteala din CJ nu se potriveste cu cea din Constitutie si din Codul Administrativ. Asa ca 21 de primarii din Bihor au contestat in instanta acest “regulament”. Si, minune, taman in cealalta capitala, la Curtea de Apel din Alba Iulia, au si castigat. Link aici.

Curtea de Apel Alba Iulia a anulat partial HCJ 241/2020, “Regulamentul privind întreţinerea pe timp de primăvară – toamnă şi gospodărirea drumurilor publice la nivelul judeţului Bihor în privinţa art. 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 si 15 din Capitolul IV. Sanctiuni.” 

Stiu, e frumos, toti vrem ordine si curatenie in orase, in comune, in judet. Atata doar ca trebuie gasita o cale de comunicare, de cointeresare, o cale legala de a face lucrurile sa mearga firesc, in directia buna. Nu cu ciomagul. Codul Administrativ e destul de clar: Art 85, alin 2: „În relațiile dintre consiliul local și primar, consiliul județean și președintele consiliului județean, precum și între autoritățile administrației publice din comune, orașe și municipii și autoritățile administrației publice de la nivel județean nu există raporturi de subordonare; în relațiile dintre acestea există raporturi de colaborare”.

Concluzia cercetatorului care a analizat speta la cererea avocatului primariilor nemultumite ustura ca un plasture cu otet pus pe o rana deschisa: HCJ Bihor nr. 241/2020 are un caracter manifest nelegal […] amintind de vremurile de tristă amintire în care prim-secretarul unui județ impunea localităților din raza acestuia conținutul întregii activități, în baza unei stricte subordonări specifice regimurilor totalitare.” (prof.univ.dr. Dana Tofan Facultatea de drept, Universitatea din București, Cercetător ştiinţific grad I Institutul de Cercetări Juridice „Acad. Andrei Rădulescu” al Academiei Române). Link aici.

Am descris anul trecut o ipoteza privind viitorul Bihorului, poate asa se explica de ce tot apar hotararile acestea judecatoresti in care se mentioneaza excesul de putere”.

Flavius Bunoiu

Cate putin din toate. Gasesti prin trecutul meu posturi de radio, televiziune, un pic de media tiparita si cultura, branding, copywriting si relatii publice.

CITESTE SI ALTE ARTICOLE

Comments are closed here.

Flavius Bunoiu

Flavius Bunoiu

Blog mi-am facut (in 2007) la insistentele unui prieten si l-am pastrat de curiozitate si din atasamentul cu care pastrez orice alte lucruri care imi umplu inutil sertarele. Imi place sa povestesc si sa fac oamenii sa rada. Mi-am pus problema, la un moment dat, daca trebuie sa il sterg sau nu. Am ajuns la concluzia ca, asa cum este, cu bune si cu rele, este evolutia (sau involutia) mea. Lucrurile scrise aici sunt pareri personale.

Urmareste-ma:

Cele mai citite

ANIVERSARE GAMOHOLIC.NET

13 decembrie 2007

DESPRE OAMENI

2 decembrie 2009

AMINTIRI DIN TIMISOARA

4 aprilie 2011

PPx