Dupa ploaie, chepeneag


UPDATE: Inteleg din ultimul buletin publicat de OSIM ca Mircea Pricajan si-a retras cererea de inregistrare in nume propriu a marcii Revistei Familia. Acum sper ca Ministerul Culturii sau Consiliul Judetean Bihor (in nume propriu sau prin institutiile aferente) vor solicita inregistrarea acestei marci si isi vor face treaba asa cum era normal de la bun inceput, fara intelegeri de culise.

Lucru la care, de data aceasta, nu ma voi opune. 🙂

Link buletin OSIM aici, pagina 1261: https://osim.ro/…/Publ…/BOPI-Marci/2021m/mrc_04_2021.pdf

 

Intr-un document oficial pe care l-a trimis presei, Consiliul Judetean Bihor confirma intelegerea secreta pe care a avut-o cu Mircea Pricajan pentru inregistrarea acestuia, in nume propriu, la OSIM, a marcii revistei de cultura Familia. In comunicat ni se dau asigurari ca aceasta era singura cale si ca, imediat ce va deveni proprietar, Mircea Pricajan va ceda marca Consiliului Judetean Bihor. Totodata ni se invoca un fel de stare de pericol iminent in care se afla revista, data de “tulburarile din ultima perioada”. 

“Binecuvantarea” pe care CJ Bihor sustine ca i-a acordat-o lui Mircea Pricajan este irelevanta atata vreme cat nu a luat forma unui act juridic autentic, cred ca este clar pentru toata lumea acest lucru. Cat priveste argumentele care au dus la acest impropriu mandat, si acelea sunt discutabile, presupuse sau false:

Cat priveste “tulburarile” care amenintau revista, tot ce s-a putut vedea a fost un grup de 22 de consilieri PNL care, impotriva tuturor argumentelor si vocilor publice, planuiau sa siluiasca o institutie culturala. Pentru inlaturarea acestui pericol si a “starii de tulburare” cred ca era suficient … sa se opreasca din ceea ce faceau si sa ia alte masuri. Singurul pericol real pe care il vad si-acum planand asupra revistei Familia e reprezentat, probabil, de artrita si de bolile cardiovasculare ale colectivului redactional.

Cat priveste explicatia ca aceasta era singura forma prin care putea fi protejata revista, aceasta este falsa. Cererea de inscriere a marcii putea fi depusa de institutia Revista Culturala Familia, institutie cu personalitate juridica proprie pana la data de 1.01.2021 cand urma sa fuzioneze prin absorbtie cu Biblioteca Gh. Sincai, conform articolului 1 din Hotararea 216 din 15.12.2020 a CJ Bihor. Articolul 6 din aceeasi hotarare a CJ Bihor stipuleaza:  La data prevazuta de art. 1 din prezenta Hotarare, procedurile legale aflate in derulare la nivelul revistei precum si drepturile si obligatiile contractuale neexecutate ale acesteia vor fi preluate si continuate de Biblioteca Judeteana Gh. Sincai Bihor, care se subroga in toate drepturile si obligatiile Revistei de cultura Familia Oradea. Actele indeplinite anterior raman valabile”. Deci cererea de inscriere a marcii la OSIM putea fi initiata de revista si dusa mai departe de Biblioteca Judeteana Gh. Sincai.

Aceeasi cerere ar fi putut fi depusa chiar de catre CJ Bihor, in al carui patrimoniu ni se spune acum ca va ajunge marca, acesta putand invoca acest drept prin prisma sustinerii marcii din fonduri locale incepand cu anul 1996. Cererea mai putea fi depusa si de Directia Judeteana de Cultura ca reprezentant in teritoriu al Ministerului Culturii, toate acestea avand in vedere lipsa unor titulari evidenti ai dreptului transmis de Iosif Vulcan si pe baza interesului statului roman de a proteja si de a introduce in patrimoniul sau cultural un simbol cu insemnatate majora pentru un segment important de public.

Cat priveste partea cu promisiunile ca marca va fi cedata CJ Bihor imediat ce va fi dobandita pe persoana fizica, sa-mi fie iertat spiritul de gluma dar, cu 100 de divorturi pe luna doar in Bihor, ajung sa-si imparta lingurile si pernele de prin casa oameni care au rostit in biserica juraminte mai profunde decat cele care s-ar fi putut infiripa intre Mircea Pricajan si CJ Bihor. “Verba volant, scripta manent” ne invatau conationalii unuia dintre tatii poporului nostru, Traian. Pe de alta parte, daca persoana fizica detinatoare a marcii decedeaza, de exemplu, ce va face CJ Bihor? Va demara procedurile pentru a dobandi marca pe cale succesorala?

Nu pot sa nu remarc si faptul ca Revista Varad, omonima maghiara, nu pare sa fie amenintata de acelasi pericol iminent. Probabil nu exista prea multe persoane interesate sa fure numele unei reviste culturale maghiare, la fel cum se intampla in cazul celei romanesti.

Revista Familia este un simbol cultural al romanilor si al bihorenilor in special. Mi se pare corect ca acest nume sa le apartina si sa fie protejat. Marca revistei Familia nu are ce sa caute in proprietatea unei persoane fizice, indiferent de persoana sau de argumente.

Propun ca Mircea Pricajan sa renunte la inregistrarea marcii revistei Familia in nume propriu (poate face acest lucru conform art. 30 din legea 84/1998) iar procedura sa fie desfasurata, asa cum era normal de la bun inceput, de Biblioteca Gh Sincai, Consiliul Judetean Bihor sau Ministerul Culturii prin Directia Judeteana de Cultura Bihor. 

Conform Art. 39 din Legea 84/1998: (1) Înregistrarea mărcii conferă titularului său un drept exclusiv asupra mărcii. Ca simplu cetatean, conform legii mentionate, oricine se poate constitui in parte opozanta la inregistrarea unei marci pentru motivele stipulate in lege, in termenul prevazut de lege.

Interesul meu, ca simplu cetatean, este ca marca revistei Familia sa nu intre in posesia exclusiva a unei persoane fizice ci a statului roman, a cetatenilor si, nu in ultimul rand, a bihorenilor. Daca sunteti de acord cu acest lucru, va rog sa distribuiti si sa semnati aceasta PETITIE, semnaturile urmand sa fie inaintate autoritatilor mentionate.

Flavius Bunoiu

Cate putin din toate. Gasesti prin trecutul meu posturi de radio, televiziune, un pic de media tiparita si cultura, branding, copywriting si relatii publice.

CITESTE SI ALTE ARTICOLE

4 comentarii

 • Iuliana Pacurar
  2 februarie 2021 at 5:38 PM

  Multe si neplacute surprize ne rezerva viata. N-as fi gandit vreodata sa semnez o petitie lansata de Flavius Bunoiu. Dar conditiile impun reactie, asadar…..

  • Flavius Bunoiu
   Flavius Bunoiu
   3 februarie 2021 at 4:18 PM

   Am ras bine. Daca dvs puteti trece peste, si eu. V-am trimis mail. Multumesc!

 • Radu Gabriela
  2 februarie 2021 at 5:27 PM

  In primul rând cred ca trebuie făcută o petiție către toti oamenii de cultura : poeți, scriitori, gazetari sau redactori ale diferitelor revista de cultura din județ .Revista familia aparține tuturor. PS . Tatăl meu a lucrat in tinerețe la revista Familia alături de Alexandru Andritoiu si Ana Blandiana. Ganditiva la marile personalități ale vremii care au lucrat aici

  • Flavius Bunoiu
   Flavius Bunoiu
   3 februarie 2021 at 4:19 PM

   Petitiile au si ele sensul lor dar si limitele lor. V-am trimis mail. Multumesc!

Comments are closed here.

Flavius Bunoiu

Flavius Bunoiu

Blog mi-am facut (in 2007) la insistentele unui prieten si l-am pastrat de curiozitate si din atasamentul cu care pastrez orice alte lucruri care imi umplu inutil sertarele. Imi place sa povestesc si sa fac oamenii sa rada. Mi-am pus problema, la un moment dat, daca trebuie sa il sterg sau nu. Am ajuns la concluzia ca, asa cum este, cu bune si cu rele, este evolutia (sau involutia) mea. Lucrurile scrise aici sunt pareri personale.

Urmareste-ma:

Cele mai citite

PPx