Creste sau scade „gigacaloria”?


Vremurile ne dau fiori reci pe sira spinarii dar vremea tine cu noi: e cald si bine, avem o toamna simpatica si calduroasa. In curand insa, mii de oradeni se vor lua cu mainile de cap dupa afisarea costului lunar de intretinere si vor sopti cu spaima cuvantul care le goleste buzunarul: “gigacaloria”. Oradenii, situati pe un loc codas in clasamentul national al salarizarii, 38 din 42, platesc un cost al incalzirii peste media nationala desi, culmea, exista toate conditiile pentru ca aceasta suma sa fie mai mica.

Indicator

Oradea

Cluj

Timisoara
Salariul mediu

net in judet

2482 lei

3498 lei

3116 lei

Pensia medie

neta in judet

1129 lei

1237 lei 1177 lei
Pret productie

gigacalorie

325 lei

448 lei

460 lei 

Subventie 

49 lei

206 lei

208 lei

Pret gigacalorie

la populatie

276 lei

242 lei  252 lei

Chiar si Aradul vinde catre populatie o gigacalorie mai ieftina (e drept, nu cu mult) dar subventia este mult mai generoasa (273 lei pret la populatie vs 360 lei pret de productie), Constanta vinde cu 250 lei desi pretul de productie este de 428 lei, Iasiul – 245 lei pret la populatie vs 323 lei pret de productie iar la Bucuresti…pomana: 160 lei pret la populatie – 480 de lei pret de productie.

(Informatiile provin de la INS si de pe site-urile primariilor).

De ce spun ca avem toate conditiile pentru ca pretul gigacaloriei vandute populatiei sa fie mai mic: (informatiile provin din Raportul administratorilor Termoficare SA 2018).

  • reabilitarea sistemului de termoficare din Oradea consta intr-o serie de proiecte care au presupus investitii de aproximativ 150 de milioane de euro (implementate sau in curs de implementare) constand in inlocuirea centralei termice, reabilitari de retele de transport si distributie (principale si secundare), reabilitari de puncte termice, retehnologizari, modernizare, etc. 
  • pretul gazelor naturale (folosite ca si combustibil la centrala din Oradea) este fix pana in februarie 2022, 68 lei MWH, stabilit prin OUG19/2019 care modifica Ordonanta 114/2018.
  • numarul angajatilor implicati in termoficare a fost redus de-a lungul timpului de la peste 2 500 de angajati la 547 la finalul anului 2018.
  • pierderile cantitative si procentuale ale energiei termice produsa, transportata si vanduta sunt in continua scadere de la inceperea lucrarilor de reabilitare retele de transport si distributie, ajungand acum la aproximativ 30% (de la peste 42% in 2014)
  • gradul de incasare al facturilor emise la 31 dec 2018 a fost de 99,68%, facturile aferente lunilor nov si dec fiind inca in scadenta.
  • cantitatea de energie electrica vanduta este in crestere, la fel si sumele pentru cogenerare de inalta eficienta.
  • numarul de clienti este in crestere (868 clienti noi in 2018, 1510 acorduri in 2019).
  • inglobarea energiei termice produsa de Transgex, la un pret mai mic de productie decat cel al energiei produsa de Termoficare.

Atunci, dupa toate regulile unei afaceri, avand toate conditiile de mai sus asigurate (materie prima la pret fix si previzibil), mana de lucru ieftina si personal redus la minim, cele mai performante echipamente si investitii in retehnologizare si modernizare care scad costurile de productie si exploatare si micsoreaza pierderile, grad maxim de incasare al debitelor si crestere a numarului de clienti, a vanzarilor si a cifrei de afaceri…cum se explica faptul ca pretul produsului vandut populatiei (gigacaloria) creste in loc sa scada? Raspunsul este evident: pentru ca asta se doreste! 

Conform graficului ce ilustreaza fezabilitatea si sustenabilitatea proiectului depus spre finantare de Primaria Oradea, in mandatul 2020-2024, gigacaloria vanduta oradenilor va ajunge la aproximativ 394 lei. Chiar daca Marius Mos, seful Directiei managment Proiecte cu Finantare Internationala si Florin Birta, viceprimar, au incercat sa minimalizeze si sa arunce in derizoriu aceste cifre explicand in sedinta de Consiliu Local ca, deh, doar au aruncat si ei niste cifre acolo si ca asta e doar o prognoza si ca poate nu va fi asa, imi vine greu sa cred ca te prezinti in fata finantatorului si ceri sute de milioane de euro cu o fituica pe care ai mazgalit niste cifre care sa-i “ia ochii” acestuia, fara a ti le asuma, la pachet cu o serie intreaga de indicatori de sustenabilitate si performanta. Lucru intarit si de masurile intreprinse de executivul local pentru asigurarea fezabilitatii proiectului. 

De-a lungul timpului, Consiliul Local Oradea a incercat, printr-o serie de masuri situate la limita abuzului de putere si chiar dincolo de ea, sa asigure, de exemplu, o piata captiva de clienti societatii de Termoficare prin instituirea zonei unitare de incalzire, o “legare de glie” a celor bransati la sistemul centralizat. Aceasta initiativa, evident, nu a tinut in instanta si a fost abandonata dupa ce oradenii au inceput sa castige “pe banda rulanta” procesele deschise in justitie impotriva Primariei. Dupa aceasta, Primaria Oradea a instituit zonele preferentiale de clientela pentru operatorul sau de termoficare, societatea alegand si dispunand dupa bunul plac si interes in ce zone livreaza sau renunta la livrarea agentului termic. Recent, Termoficare SA a anuntat ca va debransa fortat aproximativ 3000 de case de la sistem pentru ca “nu-i renteaza” furnizarea agentului termic in acele zone. In acelasi timp, sub pretextul ca vrea sa reduca poluarea, Primaria Oradea ii supraimpoziteaza pe oradenii care nu sunt bransati la operatorul sau, in sistem centralizat. La bunul plac al primariei par sa fie si dezvoltatorii imobiliari din oras pentru ca par sa se dezvolte exponential doar aceia dintre ei care sunt de acord sa branseze noile imobile construite la sistemul centralizat de incalzire al primariei, conform brosurilor Termoficare SA in care se lauda cu ansamblurile rezidentiale devenite clienti.

Care este viitorul? O crestere continua a pretului gigacaloriei, an dupa an. Dl. Stanel Necula, printre termenele proceselor sale penale privind fraudarea unor finantari europene, ne si spune acest lucru: trend-ul este unul de crestere, interesul fiind de eliminare totala a subventiei, astfel incat intregul cost de productie sa fie transferat consumatorului si ducerea acestui cost la un prag de rentabilitate si sustenabilitate pentru operatorul Termoficare SA, nu pentru cetatean.

In analiza de suportabilitate a studiului folosit in 2009 de Primaria Oradea pentru a incepe accesarea de finantare in domeniul termoficarii scrie negru pe alb: pretul maxim ce va putea fi incasat pe gigacalorie: 50 de euro (aprox 240 lei). Pret dupa modernizare 79 de euro ( aprox 371 de lei). Ce spuneau putin mai sus oficialii primariei, cat va fi pretul in urmatorii 3-4 ani? Suntem, conform planului, exact acolo unde a fost previzionat ca vom fi.

Primaria Oradea nu ne minte. Dar nici nu ne spune adevarul in fata. Pentru ca asta ar duce la pierderea unor voturi. Primaria ne plimba insa cu zaharelul, ne arunca jumatati de adevar, informatii si indicii prin documente oficiale ascunse in plina vedere, conferinte de presa si “sageti” trimise la inaintare sa mai “rasufle” cate o informatie. Totul bazat pe faptul ca nimeni nu va verifica si nu va compara date.

La inceput, cand s-a vorbit despre reabilitarea sistemului de termoficare, ni s-a spus ca ne vom incalzi mai ieftin. Apoi ca „poate la acelasi pret”. Pentru ca, in final, sa constatam ca se stia de la bun inceput ca va fi mai scump. In treacat spus, costurile cu incalzirea nu au scazut nici macar cand guvernul Ciolos a dat orasului ajutor de incalzire de 5,5 milioane de euro.

Dupa 200 de milioane de euro investiti (cat va ajunge valoarea finala a proiectului), dupa o garantie de peste 33 milioane de euro pentru urmatorii 20 de ani pentru service la centrala, dupa ani de zile de sapaturi prin oras, inghitit praf, rupt masinile in gropi, nervi si pene de incalzire si apa calda…realitatea este ca incalzirea nu ne va costa niciodata mai putin ci mai mult, din ce in ce mai mult. Iar vestea si mai proasta stiti care este? Prin 2028 – 2030, cand vor termina lucrarile incepute in 2011, majoritatea instalatiilor si conductelor vor trebui sa fie schimbate din nou. Si-atunci, mi se pare normal sa ne intrebam precum mucalitul aflat la racoare – Dragnea – “si cu ce dracu’ ne-a ajutat asta pe noi, domnisoara?”

Ceea ce face Primaria acum este folosirea tuturor mijloacelor disponibile, la limita abuzului, pentru a-si rentabiliza o afacere. Este ceea ce ar face orice antreprenor. Diferenta majora aici este ca noi am votat acesti oameni sa urmareasca interesul nostru, al tuturor cetatenilor, nu sa faca business pe spatele nostru. 

E bine ca s-a facut? Probabil ca da, probabil sistemul ar fi intrat in colaps daca nu s-ar fi inceput modernizarea. Dar, poate ca decizia luata acum mai bine de un deceniu nu a fost cea mai potrivita, atunci cand s-a ales intre un sistem centralizat, descentralizat sau individual de incalzire. Poate ca viitorul trebuia centrat in jurul apei termale si nu al combustibililor fosili, cine poate spune? Proiectele cu apa geotermala sunt de negasit, Primaria face foraje noi iar gigacaloria produsa astfel este livrata la pret de gigacalorie produsa conventional. Despre zacamintele disponibile in Oradea si in Bihor nu vorbeste nimeni, mister total. Se putea lua alta decizie? Nu as putea spune. Dar pot spune ca ar cam fi momentul sa nu mai fim mintiti, sa punem lucrurile onest pe agenda publica si sa vedem ce putem face de aici incolo pentru ca furnizorul acesta de servicii sa-si duca activitatea mai departe in mod sustenabil iar noua, cetatenilor, sa ni se mai scoata gheara din gat, sa mai putem respira si noi.

Flavius Bunoiu

Cate putin din toate. Gasesti prin trecutul meu posturi de radio, televiziune, un pic de media tiparita si cultura, branding, copywriting si relatii publice.

CITESTE SI ALTE ARTICOLE

Comments are closed here.

Flavius Bunoiu

Flavius Bunoiu

Blog mi-am facut (in 2007) la insistentele unui prieten si l-am pastrat de curiozitate si din atasamentul cu care pastrez orice alte lucruri care imi umplu inutil sertarele. Imi place sa povestesc si sa fac oamenii sa rada. Mi-am pus problema, la un moment dat, daca trebuie sa il sterg sau nu. Am ajuns la concluzia ca, asa cum este, cu bune si cu rele, este evolutia (sau involutia) mea. Lucrurile scrise aici sunt pareri personale.

Urmareste-ma:

Cele mai citite

ANIVERSARE GAMOHOLIC.NET

13 decembrie 2007

GROW UP!

25 iunie 2013

SISTEMUL E DE VINA

4 iunie 2015

PPx