IDEI PENTRU CONCEDIU, 2012
Dragii mosului, m-as bucura sa stiu ca sunteti inca in zapada pana la genunchi, cu schiurile sau cu placa in spate sau, cel putin, recent intorsi din concedii facute lejer prin cabane ascunse in inima muntilor (preferabil Alpi, ca-s mai cu mot decat Carpatii). Din motive care tin de pusculita eu am sarit peste concediul de anul trecut (si ala de vara, si ala de iarna) asa ca nu imi ramane nimic de facut decat sa planuiesc o evadare anul acesta ca doar…poate, poate! In cazul in care prospectati de acum piata si va faceti planuri, in cazul in care nu va ajung banii de 7 zile cu 6 nopti de cazare all inclusive prin cine stie ce resort exotic, dati-mi voie sa va ofer o sugestie croita pe masura bugetelor mici, de criza: festivaluri musicale in batrana Europa. Am ales 3, cat mai aproape de casa dar nu din Romania, 3 pe care am pus eu ochii anul acesta.
Evident ca nu imi permit sa merg la toate dar macar unul voi bifa.
08-10 iunie 2012, Nova Rock, Nickelsdorf, Austria. Dedicat mai ales rokerilor de ambe sexe si multiple varste, dupa cum ii zice si numele, festivalul e unul dintre cele mai mari si renumite din partea asta de continent. Line-up-ul nu este inca definitivat dar incepe cu Metallica si Slayer, ceea ce spune destul. Biletele s-au pus déjà in vanzare si costa intre 122 euro (bilet simplu) si 256 euro (bilet vip ce include si campare). Ar trebui sa va grabiti, vanzarea se incheie la sfarsitul lui februarie).
24-26 iunie 2012, Donau Insel Fest, Viena, Austria. Dedicat muzicii si artei de tot felul si specia dar nu numai, participa aici artisti din cele mai varii domenii. 11 scene in aer liber si alte 18 scene mai mici in zone acoperite, aproximativ 2000 de artisti si cam 600 de ore de program va asteapta la a 29-a editie a festivalului cel mai cunoscut din orasul austriac. Intrarea este libera.
16-18 august 2012, Frequency, St.Polten, Austria. Dedicat mai mult muzicii alternative (adica aia pe care nu o poti incadra intr-o categorie sau alta) festivalul aduna anual cam 50 000 de spectatori, majoritatea in camping. Biletele au pret intre 109 euro (bilet simplu) si 234 euro (bilet vip + camping). Line-up-ul inca nu a fost anuntat dar, va confirm eu, merita, oricare ar fi. Eu am ajuns anul trecut si am vazut o mica parte din cele 120 de band-uri, gen Foo Fighters, Chemical Brothers, Stereo MC’s, Elbow. Daca vreti sa stiti cum a fost, aveti info aici, aici si aici. Aici sper sa ajung si anul acesta.
De ce nu va prezint festivaluri din Romania? Pentru ca…sunt din Romania! Iar cand intri pe site-ul vreunuia si vezi ca au scris (ei despre ei) ca au avut “performante uluitoare”, “evolutie incredibila” si ca sunt la “inceputul succesului international” imi vine sa ma scap de ras in pantaloni, aviz B”estfest. Ba nu ai toalete suficiente, ba nu ai nimic de baut, ba sunetul e praf, ba cate si mai cate la concertele organizate in tara. In apararea festivalurilor romanesti pot spune ca industria asta, la noi, e abia la inceput. Nu ai cum, cu bani marunti, sa faci ceea ce fac altii de zeci de ani. V-as recomanda, totusi, Peninsula, are potential de a fi cel mai bun si cel mai mare festival din Romania.
Festivalurile despre care v-am povestit au bugete de cate 100-200 de milioane de euro, echipe de organizare de cate 1500-2000 de persoane, o singura scena are pe ea tehnica de cateva milioane de euro, lumina si sunet. Noi suntem inca la niste ani buni distanta de astfel de performante iar pana atunci, nu avem decat sa cascam ochii la altii. Si sa invatam, ceea ce fac si eu, la fiecare concert la care particip. Si sa fim mai modesti si mai rezervati in a ne lauda singuri marfa.
Chit ca e o susanea politica, se face treaba buna la Peninsula. Iar daca n-am fi o tara de manelisti, Giura poate ar gasi pentru Gărâna suficiente resurse care sa-i permita o mai mare libertate de miscare si o mai buna pozitionare