Luati concertele si bagati-le in duba!


Un subiect de mare interes la noi in sat, in Oradea, este – in aceste zile – stabilirea unui loc pentru concertele si bairamurile orasului. Dupa ce primarul a excomunicat “hartistii” din centru pe motiv ca “holaripurile” astea distrug bunatate de pavaj si asa destul de greu incercat de porumbei, Toamna Oradeana s-a tinut, saptamana trecuta, in cetate. Care, ca sa vezi minune neasteptata, a atras “pohui” de lume si era sa fie bai mare. pentru ca nimeni, da’ absolut nimeni, nu a anticipat ca zeci de mii de oameni nu se pot intromisiona in cetate pe o singura cale de acces, un tunel de vreo patru-cinci metri latime. Ca nu s-a intamplat vreo nefacuta e doar o minune cereasca fara doar si poate si, in locul organizatorilor, as aprinde doua-trei lumanari in semn de apreciere si recunostinta.

Foto Jurnal Bihorean.

Dar sa lasam vibratia zilei si previziunile sumbre pentru alta ocazie si sa ne intoarcem la targovetii nostri. Nici bine nu s-au stins ecourile festivalului care s-a suprapus cu referendumul ramas acum orfan ca iata, o noua veste ne pocneste in nas: evenimentele vor fi mutate, hat, peste centura orasului, in mijlocul campului, unde a intarcat Balaia, in noua piata de vechituri a orasului, in noul mall al saracimii si “necorespunzatorilor” care cumpara de la SH (adicatelea second-hand). Pe modelul “avem o curte, ce sa facem cu ea?”.

Dupa umila mea parere, asta e o idee proasta. Cel putin momentan. 

  • Pentru ca locul acela nu este accesibil pietonal. Pentru a se putea rezolva aceasta problema se va sacrifica traficul de pe centura cu un semafor (sau mai multe) sau se va construi inca un pasaj rutier si pietonal de multe milioane de euro. 
  • 600 de locuri de parcare pentru un eveniment la care astepti zeci de mii de oameni mi se pare insuficient.
  • De obicei, concertele si festivalurile acestea au loc in weekend. Cand ar trebui sa functioneze si piata. Intelegeti unde bat?
  • Piata nu a fost gandita pentru astfel de evenimente. Prin urmare, orice desfasurare logistica de genul acesta va veni la pachet cu costuri mari si munca inutila, chestiuni care puteau fi evitate de la bun inceput (de genul instalatii sanitare, de alimentare cu apa pentru comercianti, evacuari de ape uzate, iluminat, cai de acces si evacuare pentru public, pentru alimentarea standurilor comerciale si pentru interventii de urgenta – medicale, de siguranta, tehnice, etc, dimensionare corecta a retelelor electrice pentru consumul de la scena, consumul comerciantilor, back-up, etc). 

In lipsa tuturor acestor lucruri (si a altora pe care nu le mentionez ca ne-ar lua prea mult timp), securitatea spectatorilor ramane la voia norocului, costurile fiecarui eveniment sunt mari, efortul logistic este complex iar intreaga experienta asociata unui astfel de eveniment are de suferit per ansamblu. 

In lipsa tuturor acestor lucruri, ramane cum am stabilit: nu avem inca un loc pentru evenimente si concerte, avem doar o curte asfaltata de cateva zeci de mii de metri patrati, inconjurata de garduri de beton. Dar ce bine va arata din drona, ioi, ioi!

Foto Crisana.

Flavius Bunoiu

Cate putin din toate. Gasesti prin trecutul meu posturi de radio, televiziune, un pic de media tiparita si cultura, branding, copywriting si relatii publice.

CITESTE SI ALTE ARTICOLE

Comments are closed here.

Flavius Bunoiu

Flavius Bunoiu

Blog mi-am facut (in 2007) la insistentele unui prieten si l-am pastrat de curiozitate si din atasamentul cu care pastrez orice alte lucruri care imi umplu inutil sertarele. Imi place sa povestesc si sa fac oamenii sa rada. Mi-am pus problema, la un moment dat, daca trebuie sa il sterg sau nu. Am ajuns la concluzia ca, asa cum este, cu bune si cu rele, este evolutia (sau involutia) mea. Lucrurile scrise aici sunt pareri personale.

Urmareste-ma:

Cele mai citite

ANIVERSARE GAMOHOLIC.NET

13 decembrie 2007

DESPRE OAMENI

2 decembrie 2009

AMINTIRI DIN TIMISOARA

4 aprilie 2011

PPx