Mai usor cu nazismul pe scari


Am primit cu surprindere vestea ca numitul Csomortanyi Istvan este angajat in Cabinetul Presedintelui Consiliului Judetean Bihor – Ilie Bolojan – pe postul de consilier pentru problemele minoritatilor incepand cu data de 1 noiembrie 2021.

Dl. Csomortanyi este Presedintele PPMT (Partidul Popular Maghiar din Transilvania) si a intrat in atentia opiniei publice in anul 2019 cand au aparut in spatiul public fotografii cu acesta executand salutul nazist alaturi de mai multi prieteni.

In urma acestor dezvaluiri, Consiliul National pentru combaterea Discriminarii a fost sesizat si, constatand “caracterul de propaganda naţionalist-şovină, de instigare la ură rasială sau naţională” si faptul ca “prin salutul nazist se aduc în atenția publicului larg vremuri nu foarte îndepărtate care au reprezentat cea mai rușinoasă perioadă din istoria umanității” l-a amendat pe acesta cu suma de 5 000 de lei. Hotararea CNCD nr. 890 din 03.12.2019 poate fi analizata aici: link.

Fotografia a fost facuta in anii 2006 sau 2008 (conform datei imprimate) si face parte dintr-un set de imagini realizate in timpul Taberei Tineretului Maghiar din Ardeal (EMI) organizata anual in judetul Harghita. Tabara este sustinuta financiar de numeroase organizatii maghiare si, in principal, de Jobbik – organizatie maghiara ultranationalista, de extrema dreapta. In setul de fotografii mai apar inscrisuri pe stanci “Sa dispara Trianonul” dar si alte simboluri asociate nazismului si propagandei extremiste: crucea verde cu sageti si steagul dinastiei Arpadiene.

Pentru cei care nu cunosc aceste amanunte, crucea verde cu sageti avand in mijloc majuscula H si suprapusa peste stindardul medieval alb-rosu al dinastiei Arpad a constituit simbolul Partidului Crucilor cu Sageti (Nyilas-Keresztes Párt), un partid maghiar pronazist si antisemit. Liderul partidului a fost Ferenc Szálasi, prim-ministru al Ungariei din 15 octombrie 1944 până în ianuarie 1945. În perioada guvernării sale, 80.000 de evrei din Ungaria și Transilvania de Nord au fost exterminați. La sfârșitul războiului, Ferenc Szálasi și alți membri marcanți ai Partidului Crucilor cu Săgeți au fost condamnați de Tribunalul poporului din Ungaria pentru crime de război și executați în 1946 prin spânzurare.

Confruntat cu aceste fotografii, liderul PPMT a negat mereu autenticitatea acestora. Pozitia sa, sustinuta vehement in media, a variat in timp: de la acuzatii de falsificare pana la victimizare politica. La un moment dat, cand evidenta nu a mai putut fi combatuta, varianta furnizata prin interpusi a fost ca tinerii nu executau salutul nazist ci raspundeau, la unison, prin ridicarea mainii la intrebarea “cine doreste o bere?”. O explicatie ridicola care nu a convins pe nimeni.

Pentru mine este destul de clar de-a ce se juca tanarul Csomortany prin padurile din Harghita. Subiectul asa-ziselor tabere pentru tineri din Transilvania a mai aparut in presa de-a lungul timpului. In fapt, acestea au mai putin de-a face cu relaxarea si sotronul si mult mai mult cu indoctrinarea si pregatirea para-militara a unor tineri influentabili carora lideri politici influenti din Ungaria si nu numai le explica “istoria” si “democratia”.

Noul consilier al domnului Bolojan nu si-a asumat vreodata vreo vina in legatura cu acest incident si, evident, nu si-a cerut vreodata scuze pentru acesta. Iar a presupune ca asta a fost o copilarie si o gluma, o ratacire a tineretii, mi se pare greu de crezut. O simpla privire aruncata pe conturile sale de socializare ne arata ca acesta are o intreaga filozofie care nu pare deloc prietenoasa. Mai gasesti cate-un “nem, nem, soha” (sloganul revizionistilor maghiari care impunea fiecarui ungur, din Ungaria sau din Romania, Cehoslovacia si Iugoslavia sa sfideze cu orice pret noua ordine legala stabilita la Trianon).

In CV-ul acestuia citim „crezul sau politic”, despre “rolul conducator de o mie de ani al natiunii maghiare care il obliga la un viitor mult mai maret decat prezentul trist” si despre “sarcina de-a pune bazele viitorului maghiarilor”.

In viata de zi cu zi, dl Csomortanyi se remarca prin zelul cu care propaga in Transilvania mesajele FIDESZ si ale lui Viktor Orban.

Este fix problema domniei sale ce carti citeste, cu cine alearga prin padure sau ce bandana doreste sa isi puna pe cap in viata privata. Atata timp cat nu incalca vreo lege, n-are de ce sa ne intereseze. Dar mi se pare incredibil ca un astfel de personaj ajunge sa fie platit din bani publici in conditiile in care, repet, dl Csomortanyi nu a dat vreodata semne ca intelege, regreta, sau isi cere scuze pentru gesturile sale. Mai mult, din ceea ce intrevad, discursul promovat de dansul nu este nicidecum in spiritul bunei intelegeri intre romani, maghiari, evrei. Si nu cred ca avem nevoie de si mai mult gaz pe foc.

Nu vad ce si cum ar putea “consilia” dl Csomortanyi iar prezenta dumnealui intr-o astfel de functie remunerata din bani publici mi se pare neavenita. Este o palma data maghiarilor din Bihor, romanilor si, in special, evreilor (atatia cati au mai ramas) dar, mai ales, memoriei si tragediei traita de acestia. 

Probabil ca nu am inteles eu mare lucru din politica. Inteleg insa ca, din calcul politic, in spatele brand-ului PNL se pot ascunde de la colaboratori ai Securitatii (cum este celebrul Cupidon) pana la filiale intregi de membri PSD (cum este la Nojorid sau Lazareni, de exemplu). Dar cred, totusi, ca la nazism si antisemitism trebuie trasa o linie.

Flavius Bunoiu

Cate putin din toate. Gasesti prin trecutul meu posturi de radio, televiziune, un pic de media tiparita si cultura, branding, copywriting si relatii publice.

CITESTE SI ALTE ARTICOLE

Comments are closed here.

Flavius Bunoiu

Flavius Bunoiu

Blog mi-am facut (in 2007) la insistentele unui prieten si l-am pastrat de curiozitate si din atasamentul cu care pastrez orice alte lucruri care imi umplu inutil sertarele. Imi place sa povestesc si sa fac oamenii sa rada. Mi-am pus problema, la un moment dat, daca trebuie sa il sterg sau nu. Am ajuns la concluzia ca, asa cum este, cu bune si cu rele, este evolutia (sau involutia) mea. Lucrurile scrise aici sunt pareri personale.

Urmareste-ma:

Cele mai citite

JE M’APPELLE NICHOLAS…

5 decembrie 2007

GUEST POST

27 noiembrie 2009

CLIENTUL NOSTRU…

29 martie 2011

PPx