Nu ne mai trageti pe dreapta!


Anul trecut, viceprimarul Mircea Malan intreba cetatenii – pe Facebook – ce destinatie ar putea sa primeasca fostul cinematograf Libertatea din Oradea. Cultura in Miscare (o asociatie culturala din care fac si eu parte) a luat in serios aceasta intrebare si a pregatit o propunere vizand transformarea acestui complex in Centru Cultural Interdisciplinar si realizarea unui parteneriat cu sectorul cultural privat din oras. Puteti citi propunerea aici si va puteti forma o opinie in privinta argumentelor si fezabilitatii.

Pentru ca nu vorbim doar ca sa ne aflam in treaba, am supus aceasta propunere analizei cetatenilor si publicului Cultura in Miscare pentru a vedea si auzi si alte pareri despre aceasta, urmand sa decidem ulterior asupra oportunitatii supunerii atentiei Primariei Oradea a acestei propuneri, in mod oficial. Am discutat aceasta propunere cu asociatii si reprezentanti ai mediului artistic si cultural din Oradea, cu lideri de opinie, cu diverse alte persoane. Proiectul s-a bucurat de o larga sustinere, dovada fiind si cele cateva sute de semnaturi pe care le-am strans.

Intre timp, in 9 ianuarie, am depus (in numele Asociatiei) aceasta propunere ca si proiect de infrastructura culturala in cadrul initiativei de bugetare participativa a Primariei Oradea. Proiectul a fost acceptat si a fost postat pe site-ul Primariei unde a stat pana astazi. Astazi, din senin, am primit un e-mail scris in graba in care am fost informat ca starea proiectului s-a schimbat din “acceptat” in “evaluat – respins” desi, atentie, conform regulamentului invocat de “echipa”, evaluarea proiectelor urma sa aiba loc in perioada 22.01 – 2.02.

In acest punct, probabil ar trebui sa intreb cate alte proiecte au fost respinse, ca si al meu, avand in vedere faptul ca evaluarea nici nu a inceput inca dar presupun ca nu voi primi un raspuns. Mi s-a transmis ca proiectul nu este eligibil deoarece nu respecta “Capitolul 6, Punctul a – 4 si 6 din Regulamentul procesului de bugetare participativă in Municipiul Oradea”. Lasand la o parte faptul ca punctul “a” nici nu exista, regula numarul 4 invocata zice ca proiectele depuse nu trebuie sa fie  “contrare sau incompatibile cu planuri sau proiecte ale municipalităţii aflate în derulare;”.

Avand in vedere cele de mai sus dar si faptul ca, la începutul acestui an (2018), Consiliul Local Oradea a aprobat Documentaţia de Avizare a Lucrărilor de Intervenţie și a indicatorilor tehnico-economici în vederea realizării investiției “Reabilitare Ansamblu Cultural Vulturul Negru – Oradea”, valoare preconizată a lucrărilor de 5 012 816 euro (TVA inclus), raportul de specialitate ce stă la baza adoptării acestei Hotărâri a Consiliului Local Oradea menționand ca obiectiv al investiției “creșterea ofertei de spații destinate vieții culturale din oraș” si ca propunerea mea coincide cu planul municipalitatii aproape in totalitate, (pana la stabilirea destinatiei) va intreb si pe voi ca eu poate m-am senilizat si nu mai vad lucrurile limpede:

  1. cum anume contravine sau este incompatibila propunerea mea cu planul municipalitatii?
  2. cum ar trebui sa interpretez gestul Primariei?

Ah, sa nu uit: absolut intamplator, e-mailul respectiv a venit la cateva ore de la publicarea unei postari pe site-ul CiM prin care se solicita Primariei Oradea o dezbatere publica pe acest subiect.

P.S. Daca vreti sa semnati si voi propunerea, click pe link.

Flavius Bunoiu

Cate putin din toate. Gasesti prin trecutul meu posturi de radio, televiziune, un pic de media tiparita si cultura, branding, copywriting si relatii publice.

CITESTE SI ALTE ARTICOLE

Comments are closed here.

Flavius Bunoiu

Flavius Bunoiu

Blog mi-am facut (in 2007) la insistentele unui prieten si l-am pastrat de curiozitate si din atasamentul cu care pastrez orice alte lucruri care imi umplu inutil sertarele. Imi place sa povestesc si sa fac oamenii sa rada. Mi-am pus problema, la un moment dat, daca trebuie sa il sterg sau nu. Am ajuns la concluzia ca, asa cum este, cu bune si cu rele, este evolutia (sau involutia) mea. Lucrurile scrise aici sunt pareri personale.

Urmareste-ma:

Cele mai citite

VIITORUL PUBLICITARILOR ROMANI

19 februarie 2007

NOTHING SWEET ABOUT ME

1 octombrie 2008

PPx