TEAMA DE A VORBI IN PUBLIC
Nu oricine poate vorbi in public. De fapt, teama de a vorbi in public este una dintre cele mai mari temeri ale oamenilor. Nu cred in sondajele care spun ca frica de a vorbi in public este chiar mai mare, pentru unii, decat frica de moarte. Dar sunt constient ca este o mare problema. Frica aceasta poate deveni un handicap serios in cariera unei persoane care trebuie sa faca asta…”for a living”.
Am vazut nenumarate cazuri: persoane care nu par sa aiba absolut nicio problema si apoi…dezastru: transpiratie abundenta, hiperventilatie, gura uscata, nod in gat, senzatia de stomac strans, tremur in voce, voce schimbata, balbaiala, ezitare, invalmaseala in ganduri, uiti tot ce ti-ai programat sa spui, uiti si ceea ce stiai la perfectie, imposibilitatea de concentrare, panica iar, in cazurile mai grave, greata si senzatia de voma sau chiar voma.
Imi pare rau sa va dezamagesc dar nu am pentru voi o metoda medicala sau psihologica de a va vindeca. Nu exista un leac minune pe care sa il iei cu o jumatate de ora inainte unei conferinte si care sa va faca sa treceti cu brio peste momentul acela dificil. Unii spun ca functioneaza metoda alegerii unui „sustinator”oarecare din public. Iti fixezi privirea asupra lui si sustii toata prezentarea ca si cand ai vorbi doar cu el. Altii te indeamna sa iti inchipui ca ascultatorii sunt dezbracati. O alta metoda ar fi sa bei ceva inainte (nu va recomand).
Va pot spune insa cu siguranta ca nimic nu va functiona. Sau, cel putin, nu functioneaza pentru mine. Caci, da, nici eu nu sunt ferit de asta, in ciuda miilor de ore de vorbit in public. De 13 ani lucrez in radio, televiziune, ca MC la club, prezentator la evenimente, meciuri, speaker sau moderator pe la conferinte, etc. Am fost pus in cam toate situatiile posibile si imposibile de a vorbi in public, pentru audiente intre 10 si 15 000 de oameni. Si totusi, uneori simt si eu simptomele de mai sus. Le simt cand sunt pus in situatii inedite (fac pentru prima data acel lucru), daca nu stapanesc la perfectie subiectul sau daca simt ca ma lasa bateriile de oboseala. Si totusi nu am dat gres niciodata!
Cum am trecut peste? Concentrare, antrenament si constientizarea faptului ca frica asta e doar o frica „deprinsa” in mod social, cultural, o criza artificiala peste care pot trece cu usurinta. Nu stiu cum sa va spun sa va concentrati dar la mine functioneaza asa: simt ca nu sunt in apele mele si imi repet in gand „focus, baiete, nu intra in buruieni, concentreaza-te!”. Stiu ca pare de ras dar e si asta o metoda. Si, ca sa va ajut si mai mult, am pentru voi un citat de la Zig Ziglar, speaker motivational: „nu poti sa scapi de fluturii din stomac dar ii poti face sa zboare in formatie”. Hai ca puteti si voi.
Comments are closed here.