Respectam Centenarul. Dar legea o respectam?


Cu ocazia manifestarilor dedicate Centenarului si zilei orasului nostru (Oradea), zona centrala a fost impanzita, la comanda municipalitatii, cu mii de steaguri tricolore iar cladirile istorice din Piata Unirii au fost acoperite cu mesh-uri uriase dedicate acelui moment. “Respectam Centenarul” scrie pe toate aceste mesh-uri. Dar legea o respectam? Adica regulamentul acela de publicitate votat si impus chiar de Primaria Oradea.

Da, lumea se bucura, sunt frumoase, e Centenarul, yeeey, Oradea – mai tare decat Barcelona, cine ne critica e impotriva noastra. Si pesedist! Si hater!

Dar intervine o chestiune de principiu: legiuitorul respecta sau nu legile si normele pe care le impune celorlalti? 

Amplasarea acelor mesh-uri este ilegala pentru ca:

  1. Pentru ca sunt amplasate in zona de publicitate restransa ultracentrala (ZPR1), asa cum municipalitatea a descris-o in acest regulament, in anexele 1 si 3, art 27 (1) si art 10 (1) (k). Conform prevederilor, in Piata Unirii din Oradea nu se pot amplasa mesh-uri.
  2. Pentru ca sunt amplasate pe cladiri reprezentand sedii ale autoritatii publice, art 10 (1) (a).
  3. Pentru ca sunt amplasate pe cladiri monument sau neclasate ca monument conform Listei Monumentelor Istorice. art 10 (1) (d)
  4. Pentru ca sunt amplasate pe cladiri in stare de deteriorare (cum este cazul Palatului Episcopiei Greco-Catolice, recent distrus de incendiu). art 10 (1) (e)
  5. Pentru ca sunt amplasate pe fatadele cu elemente decorative. art 10 (1) (f)
  6. Pentru ca sunt amplasate peste suprafetele vitrate ale acestor cladiri. art 10 (5)
  7. Pentru ca sunt amplasate fara autorizatie. Art 27 (3). (pe site-ul Institutiei Arhitectului Sef Oradea nu exista aceasta autorizatie. Am sunat sa cer un punct de vedere, nu a raspuns nimeni, l-am solicitat in scris si o sa-l public aici cand si daca va veni). Raspunsul aici.

Nu este prima ocazie cand Primaria Oradea ignora normele pe care ea insasi ni le impune.

  • In 2016 au furat startul in campania electorala pentru “parlamentare” amplasand prisme publicitare in care eram indemnati sa votam PNL si Dacian Ciolos, desi acelasi regulament precum si legea electorala interziceau acest lucru. 
  • Recent, aceleasi prisme publicitare au fost folosite pentru a indemna cetatenii sa voteze DA la Referendumul pentru modificarea Constitutiei pana cand Biroul Electoral Judetean a dispus inlaturarea lor pentru ca incalcau legea electorala. 

Foto: Jurnal Bihorean

Cu ocazia Centenarului se rostesc multe discursuri pe un ton grav si apasat. Se aud cuvinte si sintagme precum “responsabilitate”, “respect”, “inaintasi”, “onoare”, “viitor”, datoria pe care o avem fata de copiii nostri”, „idealuri”, etc. 

Eu zic in felul urmator: inainte de a alerga trebuie sa invatam sa mergem; inainte de a vorbi despre viitor trebuie sa vorbim despre prezent. Inainte de a pretinde respect si corectitudine, trebuie sa oferim respect si corectitudine.

Flavius Bunoiu

Cate putin din toate. Gasesti prin trecutul meu posturi de radio, televiziune, un pic de media tiparita si cultura, branding, copywriting si relatii publice.

CITESTE SI ALTE ARTICOLE

Comments are closed here.

Flavius Bunoiu

Flavius Bunoiu

Blog mi-am facut (in 2007) la insistentele unui prieten si l-am pastrat de curiozitate si din atasamentul cu care pastrez orice alte lucruri care imi umplu inutil sertarele. Imi place sa povestesc si sa fac oamenii sa rada. Mi-am pus problema, la un moment dat, daca trebuie sa il sterg sau nu. Am ajuns la concluzia ca, asa cum este, cu bune si cu rele, este evolutia (sau involutia) mea. Lucrurile scrise aici sunt pareri personale.

Urmareste-ma:

Cele mai citite

PPx